Четвъртък, 18 Април 2024, 11:19

Отчет за дейността на НЧ "Тодор Пеев-1871" гр. Етрополе

17 Декември 2015, 13:11
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 4917 27


Доклад за дейността на НЧ „Тодор Пеев-1871", гр. Етрополе разработен в съответствие с разпоредбите на чл. 26а, ал. 2 от Закона за народните читалища, културния календар и реализираните проекти през 2014 г. -2015 г.
1. Основни функции и задачи на институцията са:
Отстояване позицията за водещо културно средище;
- Обогатяване на културния живот;
Развитие на библиотечната дейност;
- Превръщане на читалището в информационен център;
- Съхраняване на народните обичаи и традиции;
Развитие и подпомагане на любителското художествено творчество;
Работа по проекти;
Партниране с местното самоуправление за развитието на културните процеси.
Приоритетни задачи за изминалия отчетен период бяха:
- Уреждане и поддържане на общодостъпни библиотеки;
 - Работа в школи, концерти, фестивали;
- Предоставяне на компютри и интернет услуги по Програма „Глобални библиотеки";
- Кандидатстване, разработване и реализиране на проекти;
2. ДЕЙНОСТИ:
2.1.   Библиотечна и информационна дейност Основна цел в библиотечната дейност е привличане на читатели от най- ранна детска възраст. Към читалището функционират два отдела на библиотеката - за деца и за възрастни. През 2014 - 2015г. в библиотеката са регистрирани средно 1 728 читатели - 494 (до 14 г.) и 1234 възрастни. Най-голям е броят на учащите се-ученици (начална, средна и горна степен) и студенти. Следват учителите, работниците, медицинските специалисти, пенсионерите. През 2014 - 15г. в библиотеката са направени 25 222 посещения. Читалищната библиотека притежава фонд от 61 896 тома литература.
За популяризиране на дейността си читалищната библиотека организира: • Открити уроци, беседи, разговори, кътове и витрини, културни мероприятия, свързани с книгата.
• Запознаване на учениците с изискванията, условията и начина за ползване на необходимата литература в библиотеката;
• Работа с най-малките деца с цел зараждане интерес към книгата.
Бюджетните затруднения наложиха редуциран подход при набавянето на нови заглавия. През периода 2014 - 2015 г. са получени 520 тома, като 251 тома от тях са дарения. Значително беше дарението от "Елаците" - 118 книги, предимно от български автори на художествена и обществено-политическа литература. Ценим даренията на Община Етрополе и на нашите съграждани и местни родолюбци, които дарения помагат да обогатим книжния фонд. За обогатяване на фонда по краезнание, основен принос имат Петко Великов и Цветан Тацов.
В библиотеката се получават 11 периодични издания.
Качеството на библиотечно-информационното обслужване зависи от обогатяването, организацията и управлението на библиотечните фондове, а от своя страна качеството на фонда е в пряка връзка с читателските търсения, потребности, интереси и наличните финансови средства. В тази насока беше изпълнен проект „Глобални библиотеки". Читалището осигурява устойчивост на проекта, като със собствени ресурси провежда редица дейности и към настоящия момент. Подготвят се мултимедийни презентации, провеждат се индивидуални обучения и консултации, изготвят се справки, изпраща се информация до различни обществени организации. Техническото оборудване на библиотеката позволява читателски запитвания и търсения да бъдат изпълнявани не само по традиционния заемен начин и в читалня, а да се търсят ресурси в уеб - библиотеки и специализирани портали, да се работи с електронни масиви. Библиотеката е оборудвана с 8 компютърни работни места с периферни устройства, с неограничена Интернет връзка, с копирна апаратура. Библиотечните работници съчетават традиционните библиотечни услуги с използването на новите технологии, така, че читателите да са по-информирани, по-удовлетворени в търсенията си, да усещат библиотеката като едно любимо място. С компютрите за потребителите, с достъпа до интернет и онлайн информация библиотека придоби нов, по-модерен облик, утвърди се като средище на информация, комуникация, знание, култура.
МЕРОПРИЯТИЯ НА БИБЛИОТЕКАТА:
- Уроци по родолюбие:
- Открити часове с децата от началния курс под надслов „Обичам да чета" и „Любими детски книги"
- Кътове, беседи, четения, презентации и чествания по случай бележити дати свързани с видни българи и събития.
- Четене-маратон, дискусия:"Книгата или компютърът".
- Инициативата „Чети с мен"се осъществиха много интересни колективни четения. 1 октомври - Денят на поезията проведохме среща-разговор с големите ученици "Имаме ли нужда от поезия в забързаното ни време?".
Продължават обученията на библиотекарите по проект „Глобални библиотеки-България" по различни модули - надграждащо обучение по „Информационни и комуникационни технологии; електронни услуги в библиотеката. Във връзка с обявената сесия за финансова подкрепа на библиотеките, предоставена от министерството на културата по програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност 2015" бяха отпуснати 600 лв. за обновяване на библиотечния фонд.
2.2. Художествено - творческа дейност на НЧ „Тодор Пеев-1871" Школи През изтеклия период читалището продължи работата си в посока привличане на деца и развиване на техните умения и таланти.
1. Школа по пиано, тамбура и гъдулка с преподаватели Цветанка Николова и Даниел Борисов с 25 малки и големи ученици. Всяка година представят по две продукции, на които показват на родители и общественост резултатите от своя труд и този на децата.
2. Школа по народни танци с ръководител Калинка Пушкарова. Обучават се деца от I до 10 клас в три групи - 1 и 2 -ри клас; 3- 5 клас; 6 и 10-ти клас - общо 110 деца. Участие на Детски танцов ансамбъл в Детски фолклорен фестивал гр. Одрин, Република Турция; участие в Международен детски фестивал гр. София; проведения Летен лагер в гр. Приморско
Самодейни състави
Основни участници в провеждането на културните изяви и събития, както и от празничния календар на читалището, така и този на Община Етрополе.
1. Литературен кръжок с ръководител Евгения Христова. Последните години са много успешни за литературния кръжок. Всяка година се издава книжка „Омайничета". Поместени са най-добрите творби от годината на децата. Всеки момент очакваме да излезе от печат „Омайничета 10" Младите творци участваха в различни национални и общински конкурси и получиха много награди и отличия:
- Ивета Василева - III място в Националния конкурс „Живеем в земята Ботев" - Враца 2014 г. и стипендия на МОН.
- Даниела Накова - Сертификат за отлично представяне от Регионален конкурс "Коледа 2014" гр. Сливница - І място в Национален конкурс „България в картини и слово" Търговище – 2015 г . 
- Теодор Цветков - II място в националния конкурс „Не се гаси туй що не гасне" София  2015 г.
Поощрителна награда в националния конкурс „Вълшебния свят на Ангел Каралийчев" София 2015 г.
- Радостина Дончева - III място в Националния конкурс „Любовта без която не можем" - Габрово 2014 г.  Децата от кръжока ежегодно се представят отлично в традиционната „Етрополска зима". Те печелят голяма част от призовите места за поезия, проза и хумор. Със своите творби участваха в различни мероприятия, организирани от общината, читалището, историческия музей, училищата, където също се представиха достойно.
2. Танцов ансамбъл „Балканска младост" - танцов художествен ръководител е Калинка Пушкарова. През 2014 г. след поредния преглед на ЦИОФФ - България получи приза „ПРЕДСТАВИТЕЛЕН". Танцьорите се желани участници в изяви, организирани от читалището и Община Етрополе. Многобройни са участията на танцовия състав в града и страната - традиционно участие в Международен фестивал „Пирин фолк" гр. Сандански. През 2014 г. Танцов ансамбъл „Балканска младост" гр. Етрополе осъществи две турнета в чужбина - Участие в 7 Международен фолклорен фестивал Сан Дженесио, Италия и Международен фестивал „Самарфест", Унгария. Тазгодишното участие в 4-ти Международен фолклорен фестивал „Пъстър свят" - гр. Панагюрище донесе второ място на състава. Успешно представиха както Родината ни, така и града ни на Международен фолклорен фестивал Бистрица Румъния. Всяка година танцовия състав получава покана и участва в „Празника на баницата" Бела Паланка Сърбия.
3. Народен оркестър с ръководител Христо Даков, състоящ се от четирима музиканти (гъдулка, тъпан, акордеон и кавал) - съвместни участия с ФА „Балканска младост" и женска група за народно пеене „Димана" на всички читалищни и общински концерти.
4. Вокална група „Димана" - 10 участника, и Детска вокална група „Звездица" - 11 участника с ръководител Диляна Колева - Гоцева. Участия във всички читалищни мероприятия. Творческа среща, организирана от Дружество за съхраняване на български фолклор и традиции в Будапеща, Унгария; участие в I Международен фестивал на музикалното и танцово изкуство „Морски звезди" - Катерини Паралия, Р. Гърция. Много успешна за групата беше 2015г. за състава. На Международен фолклорен фестивал „Златен прах 2015" и на фолклорен фестивал „Празника на минералната вода, здравето и красотата", бяха удостоени с две втори награди.
5. Театрална трупа „Михаил Пенчев" с ръководител Николай Пенчев.
Всички участия в театрални фестивали са след предварителна селекция от комисия, която определя кои състави ще участват. Участия със скечове и интермедии, представени в различни концерти и спектакли; участие във възстановката „137 години от освобождението на Етрополе". През 2014 г. подготви и представи театралната пиесата "Големанов" от Ст. Л. Костов- постановка, сценичен вариант, музикална картина - Николай Пенчев. Участие в 17 Национален фестивал на любителските театри Каварна - 2014 г.; участие във Фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка - Лом 2014 г., където първа награда за поддържаща женска роля получи Николинка Червенякова; участие във Фестивал „Театър без граници" гр. Самоков, номинация за мъжка роля за Кирил Ботев в ролята на Големанов и Иван Пейчев в ролята на Чавдаров за поддържаща мъжка роля. Театрално представление в гр. Димитровград, Р. Сърбия. Участието на Театралната трупа в традиционните Дни на Парцалев гр. Левски 2015г. В момента работят нова пиеса.
6. Вокална група „Ретротон" с ръководител Виолета Цолова - 10 изпълнители. Участие във всички читалищни и общински мероприятия, участие в I и II Международен фестивал на музикалното и танцово изкуство „Морски звезди" - Катерини Паралия, Р. Гърция, Участие в международен фолклорен фестивал в гр. Улцин Черна гора .
7. Естраден състав и солисти с ръководител Кирил Лихарев -10 изпълнители. Участие в сборни програми. За съжаление г-н Лихарев се отказа от работа по здравословни причини, но вокално инструментарната група от 4 талантливи момичета продължава да репетира и скоро ще ги видим на нашата сцена.
8. Трио „Романтика" с ръководител Боян Шаранов участие във всички читалищни и общински мероприятия и във II Международен фестивал на музикалното и танцово изкуство „Морски звезди" - Катерини Паралия, Р. Гърция
9. Групата „Оренда" - 10 участника с репертоар: стари градски, популярни и песни за България с ръководител Петя Цекова. Участие в Осми национален фестивал на шлагерната и стара градска песен „Пей сърце" Кюстендил 2014. Завърна се с първа голяма награда на журито и няколко предложения за бъдещи изяви. Печелят и още една специална награда - за сценично присъствие. Участие в XV-то издание на Празника на старата градска песен „МАРА ВРАЧАНКА", гр. Враца 2014, от който получава Ш-та награда на журито.
През тази година представиха подобаващо Етрополе на фестивала „Еврофолк" във Велико Търново, където бяха наградени със сребърен медал и бяха отличени със званието лауреати на Старопланински фолклорен фестивал.   Програми и проекти През изминалите две години НЧ „Тодор Пеев - 1871" успя да реализира поредния си проект със средства от европейски фондове, благодарение на активното съдействие на община Етрополе. Проект „Подобряване на материално-техническата база в Народно читалище „Тодор Пеев - 1871" по Програма за развитие на селските райони на стойност 515 289 лв. приключи през месец юли 2015 година. Инвестицията беше вложена в техническо оборудване и обзавеждане в почти всички помещения на читалищната сграда. Беше монтирана озвучителна и осветителна техника за читалищна зала и репетиционните зали, проектор за големия салон. Подменени бяха седалките в големия салон и столовете в Малкия салон. Доставени бяха две подвижни сцени. Обзавеждане беше монтирано и в помещенията на библиотеката. Доставено беше цялостно обзавеждане, озвучителна техника, мултимедиен проектор и екран за прожектиране в Младежкия клуб. Помещенията на клуба бяха ремонтирани със средства на общината, което позволи Младежкият клуб да започне отново да функционира. Средства на общината бяха вложени и в неотложен ремонт на покрива, с което се предотвратиха редица рискове за техниката и неудобства за участниците в читалищната дейност. През 2014 г. читалището кандидатства и спечели проект на стойност 2000 лв. към Министерството на културата за допълваща целева субсидия по Направление „Художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд". През 2015г. читалищната библиотека кандидатства по проект „Българските библиотеки -съвременни центрове за четене и информираност 2015" Целта на проекта е обогатяване на библиотечния фонд с нови издания на стойност 480 лв.. Средства от бюджета за 2014 г.
През изминалата година читалището работи по утвърдени субсидии, отпуснати от държавния и общински бюджет и финансови постъпления от такси, членски внос, дарителства и др. държавната субсидия за 2014 г. на стойност 86 200 лв. и дофинансиране от Община Етрополе в размер на 43 526 лв, собствени приходи 13 049 лв. и целева субсидия 2000 лв.. За 2015 година - държавна субсидия е на стойност 91 580 лв. и дофинансиране от Община Етрополе в размер на 39 795 лв, собствени приходи 14 185,25 лв. и целева субсидия 480 лв.. Считаме, че през изминалите години постигнахме много, като оценяваме и възможностите да се работи за още по-добри резултати. Читалището се утвърди като обществено - значима институция със собствен принос. Ръководството и екипът на читалището работят за разширяване кръга от партньори с културни институции, учебни заведения, както и в посока на подобряване на предлаганите услуги. Търсим възможности за кандидатстване по проекти и програми.
В тази връзка, за нас e важно да благодарим на екипа от специалисти по програми от Община Етрополе, да благодарим на Ръководството на Община Етрополе и Общинския съвет, с чието съдействие беше осъществена издръжката на сградата, възможно развитието на дейността в читалището, както и представянето на международни сцени.
Като председател и от името на читалищното настоятелство благодарим на общото събрание за оказаното доверие и работата ни през мандата 2014-2015 г., като ръководен орган за дейността в Народно читалище „Тодор Пеев-1871". 
Христо Андреев-председател на читалищното настоятество

Източник: balkanec.bg

Коментари (27)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Декември, 15:22

    Толкова ли няма млади хора за този пост?!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 17 Декември, 23:15

    За този пост няма заплата, така че не завиждайте

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 18 Декември, 05:42

    Г-н Христо Андреев е много точен Човек! Поздравления! Браво на всички самодейци! :lol:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Декември, 08:26

    То се знаеше, че като се избере такъв кмет.....всички останали са същите муцуни от старите филмови ленти.......нищо ново....младо и свежо.......в тази държава мирише на мухъл......младите бягат.....развитие в тази държава няма.....

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 18 Декември, 08:39

    МАФИЯ

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 18 Декември, 13:01

    точен ,точен колко да е точен и в какво :roll: :roll: :x :x :lol: :lol: :wink: :wink:

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: .... 18 Декември, 13:24

    Едно и също...

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 18 Декември, 13:52

    2 MEN TUK NE STSVA VSPROS ZA PARI A ZA 4EST PO4TENOST DOSTOINSTVO.........................

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: . 18 Декември, 16:17

    Андреев да... а другите там в читалището. Гледат единствено някакво положение и изгода. Наблюдава се известно толериране на определени групи,даже да не каже само една.Познайте коя е тя? Пари финансиране и турнета и пътувания са първо за там и тогава какво остане за другите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete