Събота, 25 Май 2019, 14:34

Отдаваме почит на загиналите руски войници в м. "Косматица" в с. Новачене

29 Ноември 2017, 15:46
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1546 6


Паметта на загиналите руски войници бе почетена днес в м. „Косматица” в село Новачене. В 15:00ч. признателните поколения се събраха пред паметника на руския войник и скалната морена в Мемориалния комплекс, за да сведат глави – тук, на мястото на най-голямото и кръвопролитно сражение, водено в района по време на Руско-турската освободителна война.

Възпоменателната церемония започна с историческо слово на ученици от ОУ „Васил Левски” с. Новачене. Красимир Узунов, бивш директор на учебното заведение, припомни славните събития от боевете през далечните 28 и 29 ноември 1877г., както и мразовитият 23 ноември, когато в сраженията загиват 45 руски воини, 17 са ранени, а двама изчезват безследно.
„И тази година хората от Новачене застават тук, горди със смелостта на пожертвалите живота си в името на правдата и демокрацията. Нека с едноминутно мълчание сведем глави пред подвига в м. „Косматица”. Народ, който помни своите герои, е велик народ”, бе част от словото на г-н Узунов.

В знак на почит и признателност, венци и цветя пред паметника на руския войник бяха поднесени от община Ботевград, Общински съвет Ботевград, Кметство в с. Новачене, ОУ „Васил Левски” с. Новачене, НЧ „Правда” с. Новачене, ДГ „Зора” с. Новачене, Общинска организация на БСП, коалиция ОББО и признателни граждани.Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

 • Отговори (9) (1)
  1. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 16:19

  Кьде е великият екс кмет :?: ,кьде са сегашното и бившо депутатче,та това е селото на великият крадец а и на още знайни и не знайни общински сьветници от Новачене.?Нима за тях миналото не означава нищо???Халоо.председателят ,отиди при този който те направи председател на ОС ,да те научи на етика и морал как се дьржи един председател по протокол на такова сьбитие,разкрачен като селянин и при поднасяне на венци с рьцете сплетени от пред.Простотиата е велика и се вижда с просто око,колко е умственият капацитет на Лилов.Дьржавата ни се затрива с такива управници като ОББО и Герб.Цирка пасти да яде,хахахаха

 • Отговори (4) (4)
  2. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 17:50

  Преди управлението на Георгиев този мемориален комплекс не съществуваше.Паметника стоеше в реката в с.Новачене. Георгиев беше човекът, който възроди честването пред паметника.Той построи мемориалния комплекс,където днес се отдава почит на загиналите войни.Грозно е да коментират хора,които не са запознати с историята на селото.

 • Отговори (4) (1)
  3. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 18:00

  и до съдебната палата построи един!

 • Отговори (6) (0)
  4. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 19:08

  Много са черни дечицата. Нямаше ли българчета?

 • Отговори (5) (0)
  5. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 20:32

  Това са българчетата !

 • Отговори (4) (1)
  6. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 21:21

  Децата на снимката са българчета.Махнете си черните очила, за да ги видите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Подготвихте ли се за лятото?

Анкета » коментари (0)

Подготвихте ли се за лятото?

отговори
Да (6)
70% Complete
Не (1)
70% Complete
Няма да почивам, поради липса на средства (2)
70% Complete