Петък, 19 Април 2024, 08:06

Отец Иван от Нови хан е тежко ранен при катастрофа

15 Октомври 2014, 17:44
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1819 1


Създателят на приюта за бездомни в софийското с. Нови хан отец Иван е в тежко състояние след катастрофа. Той обаче се притеснява за децата, за които се грижи.
Инцидентът е станал вчера на пътя между пловдивското село Цалапица и град Съединение, съобщи Нова телевизия.

62-годишният шофьор на "Фолксваген Шаран", в който е пътувал отец Иван, се е движел с несъобразена скорост по път с неравности и на завой е загубил контрол върху колата, предаде БГНЕС. Автомобилът се е завъртял и се е преобърнал в канавката. Водачът е тестван за алкохол и пробата му е отрицателна.

73-годишният свещеник, който при катастрофата е излетял през предното стъкло и е открит на няколко метра от колата, е настанен в спешната травматология към Университетска болница в Пловдив с травма на главата, гръдния кош, счупена на две места бедрена кост на десния крак и тежък проблем на меките тъкани на подбедрицата.

Той е в тежко общо състояние, опасността за живота му не е напълно преминала, предвид възрастта и проблемите, който има със сърцето, са възможни усложнения, коментира пред журналисти лекуващият го лекар д-р Николай Харалампиев, предаде „Фокус”.

Заради голямата фрактура и кръвозагуба отец Иван е загубил около 3 литра кръв. Повече от 3 часа и половина във времето между 00.30 и 4.00 часа сутринта е бил опериран. Операцията е приключила успешно, поставен му е титанов застопоряващ пирон, обработена е подбедрицата. Той ще остане в клиниката около 10 дни, като през това време ще бъде рехабилитиран и ще се движи с патерици.
Възстановителният период ще продължи между 4 и 6 месеца.

Самият свещеник успя да разкаже пред репортери, че е отивал на курбан при свой стар приятел. Тъй като през деня не е успял да си почине, е взел шофьор да го кара. Секунди преди катастрофата, отец Иван е свалил колана си, за да може да си вземе шише с вода от задната седалка. Поглеждайки пак напред, видял остър завой и извикал на шофьора да внимава. Той обаче не успял да се справи и колата се преобърнала в канавката.

"За себе си не се притеснявам, за децата се притеснявам. Аз съм твърд, ще изтърпя", каза още възрастният мъж от болничното легло, макар че имал жестоки болки.

До възстановяването му за хората в приюта ще се грижи неговият син отец Григорий.

Преди да стане катастрофата Отец Иван се канел да отиде при новия министър на земеделието, когато бъде сформирано правителство и да го моли да помогне с храна, защото 280 души в момента живеят в  приюта в Нови хан, а тази година нищо от това, което сами са си садили за прехрана, не е станало.

В последните дни той е приютил още хора- две майки, едната с две деца, другата - с едно. 70 ученици е изпратил в първия учебен ден, а за тях също трябват средства. Хората помагат, изпращат дрехи, но често те не са подходящи, казва той, децата имат нужда от техни дрешки и от обувки, от учебни помагала. Няма дърва за зимата, останал е в склада само един ориз.

Отец Иван е купил и 35 къщи в монтанското село Якимово и е настанил в тях бездомни, както и деца, на които помага да намерят работа и път в живота.

Източник: http://dir.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Октомври, 20:11

    Този 62 г. шофиор да го натикат в затвора и 1000 камшика да му теглят за опит за убийство на свещеник!
    И до 30 години зотвор!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete