Четвъртък, 28 Март 2024, 19:37

Отец Иван закъса за памперси и тетрадки

11 Септември 2013, 07:45
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1781 0


150 от питомците в приюта на отец Иван в Нови хан вече се усмихват по-широко. Месец и половина с тях работиха зъболекари доброволци в мобилен лазерен център. Вчера докторите, спечелени за каузата от движение "България си ти", се сбогуваха с Нови хан, но домакинът не успя да ги изпрати. Отец Иван бе в монтанското село Якимово, където e втората му "колония". Там сред дечицата е плъзнала жълтеница. Но за щастие двамата болни малчугани вече са добре, разказаха от приюта в Нови хан, пише в. "Стандарт".Грета е на 20 г. и вече е майка на 7-месечно бебе - дъщеричка на име Ивана. Заварваме я заедно с малката на двора в приюта на отец Иван в Нови хан. Попада там, след като се налага да напусне дома за сираци в Берковица и пребивава близо 2 седмици в приют за временно настаняване в Габрово. Грета споделя, че от 6-годишна живее в домове за сираци, защото майка й е в затвора, а баща й е починал, когато е била едва на 2 г. Добри хора от София я отвеждат в приюта на отец Иван. Става дума за семейство, което й помага при завършването - подаряват й рокля за бала и обсъждат с нея къде може да отиде след завършването на школото. Благодарение на тях научава за Нови хан и се среща с отец Иван, който й подава ръка.

Любовта Грета среща именно тук - в приюта. Бащата на детето й се казва Калоян и също живее под покрива на свещеника. Той е на 36 г., като нея е израснал по домове за сираци. Двамата се влюбват и заживяват в една стая, а скоро се ражда и дъщеря им. Калоян се грижи за Грета и детето им, работи, когато му се отдаде такава възможност, и носи, колкото успее да припечели за деня. Иначе помага и когато има работа в манастира. "Каквото му дадете, може да го свърши - строителство, косене, работа с машини", хвали го Грета. Постоянно търси работа и не се отказва, изобщо не е мързелив, допълва тя. Калоян и Грета планират кръщене на дъщеря си Ивана в манастира в Нови хан и вече дори са намерили кръстници.

За сватба обаче не мислят - поне засега. За отец Иван Грета споделя, че той е много добър човек и помага на хората в нужда. "Връща хора само когато приютът е пълен и няма свободни стаи. Но той е човек, способен да предостави собственото си място на хората, за да са добре те", допълва Грета. В деня на запознанството й с отеца преди 2 г. той взема в приюта на едната дума. "Чувствам се добре и спокойна в дома, защото не съм на най-опасното място, на което може да бъде човек - на улицата, без храна и подслон", споделя Грета. Въпреки това смята Нови хан за временна спирка и не спира да мечтае за собствен дом. "Живот и здраве, когато поотрасне дъщеря ми и си стъпя на краката, ще събера средства за своя къща", крои планове Грета.

Младата майка е трогната от добрината на десетките хора, които идват в дома и помагат на нуждаещите се. Ето - сега и зъболекарите доброволци от мобилния лазерен център са ги лекували цял месец, без да поискат стотинка. Грета например е имала зъб за пломбиране и благодарение на добрината им се усмихва по-широко. Най-радостното е, че дарители идват постоянно, а не само по празници.

Носят им дърва и въглища, но не е тайна, че още не са събрали достатъчно твърдо гориво за зимата. "Не живеем в лишения, но силно се нуждаем от консумативи за бебетата - памперси, пюрета и мокри кърпички", споделя младата майка. С дрехи и храна засега са осигурени. По думите й най-закъсалите в приюта са около 40 души, като сред тях има 5 бебета, както и по-големи деца. Проблем в момента е, че няма достатъчно средства за закупуването на учебници и пособия за предстоящия 15 септември, когато в клас ще влязат 20 малчугани от дома на отец Иван. "Най-важното е хората да отворят сърцата си и да не спират да ни помагат - кой с каквото може", призовава Грета. Според нея никой друг в България не е правил и няма да направи толкова много за нуждаещите се, колкото отец Иван. А каузата му няма аналог у нас.

Източник: в. "Стандарт"

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete