Четвъртък, 28 Март 2024, 22:41

Откриха две нови клиники в УМБАЛ "Св.Анна" - София

23 Януари 2017, 16:19
(1) (0)
България - Новини
Прочетена: 4464 0


Българският Патриарх Неофит освети обновените Клиника по неврохиругия и Клиника по урология към УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД, в присъстивето на Премиера в оставка Бойко Борисов, министъра на здравеопазването в оставка - Петър Москов, Изпълнителния директор на болницата - д-р Славчо Близнаков и др. След освещаването, специално приветствие поднесе  Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, в което той изрази възхищението си от новата клиника. Той поздрави Премера Борисов, Министър Москов и д-р Близнаков за успешните инвестиции в българското здравеопазване, които ще спасят живота на хиляди хора.
 
Голямата изненада на церемонията беше новината за нов проект на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД, съобщена лично от Изпълнителния директор - д-р Близнаков. Вече е отреден терен в двора на болницата, на който ще бъде построен православен храм. Теренът беше показан на Негово светейшество патриарх Неофит, който благослови начинанието. 
 
След това гостите заедно с журналистите разгледаха новите клиники. 
 
Стана ясно, че болницата разполага със спешен болничен комплекс с възможности за всички общохирургични и терапевтични насочености, като в допълнение разполага и с образна диагностика, клинична лаборатория, скенер, ангиограф, ядрено-магнитен резонанс и други, които са свързани в един комплекс. „Уникалното тук е, че в рамките на този комплекс ние сме първите, които сме изградили собствен самостоятелен център за лечение на мозъчно-съдови заболявания. Подобни центрове е предвидено да се изградят и в „Пирогов“, „Св. Георги“ в София и в „Св. Марина“ във Варна. Освен това, има завършен  ремонт на Клиниката по неврология, която също е част от този вид лечение, имаме и съвсем нов ядрено-магнитен резонанс, който е свързан с мозъчните заболявания. Т.е., ние имаме пълния цикъл на диагностика и лечение на мозъчно- съдовите заболявания“,  подчерта д-р Близнаков.
 
В болница „Св. Анна“ се гордеем, че сме изградили и първия център, който изцяло е посветен на този тип лечение.  Всички тези инвестиции ни помогнаха да отчетем, че за последните 2 години, дейността на болницата е скочила с 25%, което води и до увеличаване на приходите. Ние имаме и единственото Спешно отделение, което е сертифицирано по новия стандарт  за трето ниво, каквото все още няма в страната, доведе до рязък скок на човекопотока към болницата, отчита докторът. Клиниките работят на много високи обороти, болницата се развива във възходяща посока, отчита той. В момента спешното приемно отделение е част от Спешния болничен комплекс, каза  Изпълнителния директор на „Св. Анна“.
 
Клиникатa по неврохирургия е с три отделения, като нашата гордост е отделението по интервенционална и ендоваскуларна неврохирургия, което прилага съвсем нови методи на лечение, поясни д-р Близнаков. Тя е изцяло ремонтирана и реновирана - с три операционни зали, има и новосъздаден център за лечение на мозъчни инсулти. Предстои и официално да бъде открит ангеографът, чрез който се извършват операциите, в същото време позволява и да се диагностицират случаите на инсулт.
 
Инвазивната неврохирургия  е наистина модерния метод на лечение. В някои страни, 80% от този тип заболявания се лекуват по този начин, разказа д-р Близнаков. Според него това, което преди 25 години направиха кардиолозите с инфаркта, сега се надяват невролозите и неврохирурзите да го направят с инсулта. Това е много важно, защото сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт. И ако кардиолозите решиха голяма част от техните проблеми, невролозите тепърва трябва да се борят с този тип заболявания. Попадаме в сърцето на Центъра за лечение на мозъчно-съдови заболявания - ангиографската  зала на катетразиционна лаборатория, която е специализирана за мозъчно-съдови заболявания.  На световно ниво, няма по-модерна техника от тази, която е разположена тук в болница „Св. Анна“ - София, уверява ни д-р Близнаков. Тук е възможно пациент с мозъчен инсулт, който се дължи на някакво запушване на мозъчен съд, след като е диагностициран по най-бързия начин, да бъде лекуван директно на операционната маса, интегрирана с ангиографа. Всичко това става с възможно най-малко увреждания. В някои случаи дори пациентите още на следващия ден стават и си отиват у дома.
 
При този нов тип лечение, мултидисциплинарните екипи от лекари и анестеолози  ползват европейския и световен опит като се придържат към най-новите постижения както технологично, така и професионално. Но най-важното е екипът, който работи в тази област.  Това е смесен екип от неврохирурзи, невролози, анестезиолози и рентгенолози, преминали специализация във Франция, в Монпелие, където е един от най-големите центрове за този тип процедури. Ние сме създали строга организация, която копира европейския опит, подчерта д-р Близнаков. Не е важно само да има апаратура и съответните помещения – много е важно да се намерят точните хора, те да са добре обучени и да бъдат екип, който работи в синхрон. Водещи фигури в екипа са доц. Васил Велчев и  д-р Нурфет Алиоски  които работят конкретно с новите методи. Заедно с тях са и рентгенолозите – д-р Пенков, който наистина върши много работа в образната диагностика, д-р Кондов и д-р Николов, които са неврохирурзи и съответно началници на двете отделения и д-р Николаков, който е зам.-началник на Клиниката по реанимация в болницата и в момента създава специално отделение по неврореанимация, което да поеме този тип болни, както и доц. Калпачки - началник на Клиниката по неврология и един от базовите специалисти в тези области. Доц. Росен Калпачки също потвърди, че „ уникалното в центъра за лечение на мозъчни инсулти е именно екипът, създадената организация и взаимодействие между различните звена с достъп 24 часа до уникална апаратура и, не на последно място, жертвоготовността на екипа, който работи с тези тежки болни“.  Този тип инсулти, които са подходящи за модерното лечение не е 100% от всички инсулти. Затова се прави строга преценка на всеки един случай – кой е подходящ за системна тромболиза, която се прави и досега в страната, и кой е подходящ за интервенционалното лечение. Във всеки един момент, когато дойде пациент, се събира екип от петима лекари, които го обсъждат, оценяват, правят се всички необходими диагностични изследвания и пациентът минава за по-малко от час през различните нива на болницата. Лечебно-терапевтичният комплекс разполага с най-съвременна апаратура, която да установи какво е заболяването. В повечето случаи, това е апаратура за образна диагностика. В случая имаме апаратура за образна диагностика и за образна лечебна диагностика, защото ангеографът, чрез който се извършват операциите, в същото време позволява и да се диагностицира случаят. Става въпрос за една многомилионна инвестиция, като ние използвахме всички възможни методи за финансиране, каза д-р Близнаков. Той уточни, че са използвали капиталова субсидия от Министерството на здравеопазването, както и револвиращ фонд – безлихвен кредит, използвани са собствени приходи и разсрочено плащане. Това е мащабна инвестиция в една университетска държавна болница, заяви д-р Близнаков. 
 
Обновена е и Клиниката по урология. Ремонтът е завършен в края на пролетта, а сега вече почти цялото отделение е оборудвано с най-съвременна техника. Това е една от най-модерните урологии в страната. Клиниката има три операционни зали, рентгенова зала, зала за открити операции и зала за трансуретрални резекции. Д-р Михаил Абаджиев,  Началник на Клиниката по урология, добавя, че залата за трансуретрални операции е правена специално за целта и не е приспособена от други помещения. Ние разполагаме с абсолютно всичко необходимо за този вид операции, категоричен е той. Имаме и модерен апарат от висок клас за лазерно разбиване на камъни в отделителната система на организма. Ехографът и рентгенът също са специално предназначени за урологични заболявания.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete