Петък, 29 Март 2024, 13:18

Откриха паметник на Иван Вазов по повод 170 г. от рождението му

9 Юли 2020, 14:35
(2) (0)
Сливница - Новини
Прочетена: 1630 0


В парка на гр. Сливница, навръх 170 г. от рождението на Иван Вазов, беше открит негов паметник. Той е резултат от дейността на инициативен комитет с председател Васко Стоилков - кмет на община Сливница, като идеята за изграждането на паметника е подкрепена от множество дарители - граждани, представители на бизнеса и др. 
На тържествената церемония присъстваха кметът Васко Стоилков, а сред официалните гости бяха народният представител Юлиан Ангелов, зам. министърът на културата Румен Димитров, зам. областните управители на Софийска област и София град съответно Николай Борисов и Николай Марков, началникът на РУО-София регион Росица Иванова, кметът на община Костинброд Трайко Младенов, членове на клуб "Традиция", представители на общинската администрация, както много жители и гости на община Сливница. Българската армия беше представена от заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, а военно-патриотичните организации от ген. Стоян Топалов от Съюза на ветераните от войните на България и полк. Станчо Джумалиев от СОСЗР. Паметникът беше осветен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.
Васко Стоилков каза, че се радва на обществения ангажимент за изграждане на паметника и че откриването е било планирано за по-ранна дата, но въпреки това идва в най-подходящия момент - 170-годишнина от рождението на Вазов. Автор на паметника е скулпторът Иван Тодоров. Негово дело е и паметникът на един от най-обичаните и уважавани български офицери, участвали във войните за национално обединение – полковник Борис Дрангов. 
Емблематична част от творчеството на Вазов е стихосбирката "Сливница", свързана с редица героични битки, увенчали българската армия с венеца на победата по време на Сръбско-българската война. На постамента на паметника, представляващ черна основа, върху която се извисява бронзовата скулптура на Вазов, са изписани стиховете 

"Хей Сливнице, хей Сливнице,
не си веч просто слово.
Историо, разкривай се,
впиши туй име ново."


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete