Четвъртък, 25 Април 2024, 13:02

Открит урок по приказка на Леда Милева в ЦДГ"Славейче"

25 Ноември 2015, 19:52
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4287 6


Открит урок по Български език и литература на Подготвителна „А” група от ЦДГ „Славейче”, с ръководители Марияна Макавеева и Надка Сотирова, показа един по-различен начин на усвояване на знания от децата, които предстои да бъдат първокласници. Тяхната основна задача бе да се справят тематично с различни задания и игри по приказката на Леда Милева „Синьото балонче и куклата с розовата рокля”.

Децата се запознаха с текста от гостуващите млади актьори – Натали Йорданова в ролята на Разказвача, Едуард Андреас в ролята на Мечето и Влакчето, Слави Ангелов в ролята на Кончето и Бисер Иванов в ролята на Пожарникаря. Гости на проявата, освен родители, бяха преподавателите от ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” Ваня Муканска и Нина Василева, които наесен ще поемат част от децата на ЦДГ”Славейче”, като техни класни ръководители. Тук бе и директорът на детското заведение г-жа Красимира Икова.

Урокът съчета задачи и игри в едно, което направи заниманията на децата по-приятни и лесни за изпълнение. Задачите, които г-жа Марияна Макавеева постави пред малчуганите, бяха свързани с: ограждане на героите върху предварително раздадени листа, които не са чули в приказката; поставяне на предлозите „на” и „от” в зададено изречение в играта „Аз започвам, ти продължаваш”; кои са гласните и кои са съгласните звукове в думичките балон, кукла, влак, мече, пожарникар и кола и ограждането им с различни цветове. Малчуганите се справиха отлично и със забавните игри. В една от тях те трябваше да плеснат с ръце в знак на потвърждение или да тропнат с крачета в знак на несъгласие по зададено заглавие на стихотворение или приказка.

След като Бисер Иванов прочете авторско стихотворение за Ботевград, децата го издекламираха. Много настроение внесе и присъствието на клоуна, в който се бе преоблякъл познатият на всички деца актьор Мирослав Тончев. Той раздаде на всички възпитаници на детската градина, участвали в открития урок, по един балон, а батко Бисер - по едно лакомство.

В края на урока Ваня Муканска изказа своето задоволство от това, колко са подготвени децата за училище.

Идеята на открития урок е да покаже, как успешно може да бъде обучението по Български език и литература в ранна детска възраст „ Това ние го постигаме с много игри и в различна обстановка, с много добрина и невероятна красота, с естетически вкус и с комбиниране на всички ценности, които са вече изчезнали. Ако оставим сухата работа над книжките, значи аз няма да мога да се нарека учител”, сподели пред наш репортер Марияна Макавеева.  За целта тя използва героинята на Феята и всички вълшебни герои непрекъснато, защото според нея децата виждат много неща от ежедневието си в тъмните цветове, както и много грозни постъпки. „Бих искала повече красиви неща те да виждат. Затова работим по методично обединение „Защо да е трудно, когато може да е лесно”, каза още Макавеева.
Нейните възпитаници се запознават с различни автори и техните произведения три пъти седмично. Днес те работиха по напълно непознатата приказка на Леда Милева.


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 12:21

    Страхотни сте! Браво!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 14:44

    Много хубаво! Браво на госпожа Макавеева.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 14:59

    Хубави и умни деца.Браво.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Ноември, 14:59

    Приветствия за г-жа Макавеева.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Ноември, 16:25

    Всеки ден си показвате уроците добре ,че училищата не го правят ,че само това ще четем.Това не е ли всекидневната Ви работа за която си получавате заплатат. Стига вече,че ставате смешни.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Ноември, 16:30

    Защо само тази ДГ има такъв салон?.Другите деца в какво спортуват?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete