Петък, 19 Април 2024, 15:13

Открита бе Сфера на здравната грижа на пл."Освобождение" в Ботевград

22 Юни 2018, 14:10
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2885 7


Днес за първи път в Ботевград бе открита Сфера на здравната грижа, базирана на уникална по рода си за Европа цялостна система за отдалечена медицинска диагностика и управление на медицинската практика-Телемедицина.

В рамките на следващите два месеца (22.06.2018 г. - 22.08.2018 г.) гражданите на Ботевград и общината ще имат възможност да се възползват от услугата. До края на юни желаещите могат запишат час за определена диагностика и лекарска консултация. Всяка медицинска консултация ще се осъществява в присъствието на лице, което ще се грижи за правилното поставяне на съответните устройства по време на самия преглед. Лекарите ще извършват медицинските консултации в реално време с всички необходими за целта устройства, както и ще наблюдават пациента си в 1080р резолюция.

Проектът се осъществява в партньорство и с любезното съдействие на община Ботевград. Сферата на здравната грижа е разположена на площад „Освобождение" в гр. Ботевград в близосто до общината и чта.шщето.


За първи път системата стартира в центъра на София преди няколко години. Съвместно с две болници в продължение на една седмица. След това дейността се доразвива. „В момента тя достигна стадий, в който цялото софтуерно решение е готово и е независимо от която и да е болница. Тази платформа спомага за връзката между лекари и пациенти от най-високо ниво”. Това заяви Ивайло Петров, мажоритарен собственик на фирма „Аосиа”, който е роден и израснал в Ботевград. По думите му платформата позволява да се включи какъвто и да е медицински апарат - скенери, анализатори на кръв и др. В момента „Аосиа” има набор от апарати за стандартни прегледи – ехограф , статсоскоп, камера с голям зуум за преглед на уши, нос и гърло, дерматологичен преглед , ЕКГ.

Можем да добавим какъвто и да е друг апарат, който да свържем към компютъра. Цялото оборудване е свързано с която и да е стая. В бъдеще фирмата панира, ако добре се приеме от общината, във всяко населено място да има по една такава зала. Първоначално връзката ще бъде с джипитата от ботевградска община. След това може да се избира всеки лекар по света” заяви Ивайло Петров, който през 2007г основава фирма „Аосиа” . Предметът й на дейност са високотехнологични решения. От 2014г за започва да се занимава с медицински дейности и вече няколко години работи по проекта с няколко болници в България.

Николай Полендаков, експерт в „Аосиа”, въведе присъстващите в същността на технологията. Той обясни, че методът представлява съвкупност от видеоконферентна връзка или телемост, както и продукт от ново поколение, благодарение на който фирма „Аосиа” е наградена за най-иновативна компания през 2014 г. в Лае Вегас (САЩ), както и за реализацията в Сити Клиник - София. Телемедицина представлява революционен метод за подобряване диагностицирането и оказване на медицинска помощ.

С метода  на телемидицината могат да се правят интервенции с отдалечена апаратура, посочи Полендаков. "В случая ние се акцентираме върху консултацията на населението с отдалечени специалисти плюс местни специалисти. С общи усилия искаме да интегрираме метода в община Ботевград". 


Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов заяви, че фактът Ботевград да бъде избран за място, където да бъде проведен този експеримент, е уникално. "Когато получих това предложение, макар и в суров вид, веднага проявих интерес, защото  можем да имаме само ползи в реализирането за в бъдеще на една такава услуга", посочи кметът Гавалюгов. Той отправи благодарност на фирма "Аосиа" и нейните представители. Той призова жителите да проявят активност и да спомогнат за реализирането на идеята. 

Причините за предоставяне на отдалечена медицинска диагностика са базирани на следните предизвикателства в сферата на здравеопазването: застаряване на населението - по прогнози, публикувани от Европейската комисия, делът на възрастните хора (над 65 г.) и на много възрастните хора (над 80 г.) в Европейския съюз се очаква да нарасне съответно от 17,4% през 2010 г. на 30% през 2060 г.; повишаване на заболеваемостта от хронични болести, които изискват системни прегледи: отсъствието на медицинска помощ в редица селски и други отдалечени райони.

Уникалността на модела и неговатава иновативност се градят на някои от следните модули:
Модул 1: Система за дистанционна видеодиагностика
Модул 2: Система за извършване на медицински преглед от отдалечена локация
Модул 3: Пул от специалисти във всяка област от медицината
Модул 4: Система за сигурност на информацията
Модул 5: Виртуалната деектоп инфраструктура (УО1)
Модул 6: Интегрирана информационна система

След представяне на метода бе извършена демонстрация на телемоста и същността на високотехнологичния медицински преглед. Доброволец бе кметът на общината Иван Гавалюгов. 



Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (16) (1)
    1. добавен от: Анонимен 22 Юни, 17:33

    Браво,това е доста добра инициатива от страна на общината и естествено на фирмата ,която представя тази иновация.

  • Отговори (20) (3)
    2. добавен от: Анонимен 22 Юни, 19:24

    Тази с червената чанта дали знаете колко хора е излъгала в града?

  • Отговори (18) (2)
    3. добавен от: Анонимен 22 Юни, 22:50

    Прав сте 2, на г-жата с червената чанта е крайно време някои да й каже къде й е мястото. Надявам се това да стане скоро и да спре да заблуждава и критикува. Иначе браво на общината за подкрепата.

  • Отговори (0) (3)
    4. добавен от: Анонимен 24 Юни, 12:04

    KOQ E TAZI GOSPOJA

  • Отговори (6) (2)
    5. добавен от: Анонимен 24 Юни, 16:28

    Една с голяма сфера.

  • Отговори (0) (3)
    6. добавен от: Анонимен 25 Юни, 13:21

    Г - на със синята риза ( не тази от 60) пращи от здраве.Идеята е добра все пак сме от развиващите се държави - колонии.

  • Отговори (2) (0)
    7. добавен от: Анонимен 26 Юни, 22:44

    @6 Дано да сте Жив и Здрав вие сте открили телемедицината, нямате нужда от нея. Хората не са колонии, а имат нужда от адекватна помощ.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete