Петък, 19 Април 2024, 00:45

Отлага се реконструкцията и обновлението на детските градини във Врачеш и Скравена

5 Февруари 2016, 14:27
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2818 82


ОДЗ „Детелина” с. Врачеш и ОДЗ „Детелина” с. Скравена, за които трябваше да бъде сключен договор за финансиране с Национален доверителен екофонд, всъщност няма да могат да бъдат финансирани по започнатата процедура. Това съобщи кметът на общината Иван Гавалюгов по време на брифинг с местни медии.
Причината е, че архитектурните и съпътстващите проекти за реконструкция и обновление на сградите не са одобрени от главния архитект на общината Даниела Арбова, която повече от 1г. е в майчинство. Въпреки че има издадено разрешение за строеж, без наличието на одобрени инвестиционни проекти детските заведения не могат да получат финансиране.
Проектите не могат да бъдат одобрени от настоящия архитект Здравко Николов, тъй като разрешенията за строеж вече са издадени.
„Вероятно това е допустимо по ЗУТ, но печатът за одобрение е сред категоричните изисквания от представителите на Национален доверителен екофонд, независимо от разрешението за строеж”, заяви още Иван Гавалюгов.
Той заяви, че тогавашният Обществен съвет по устройство на територията е допуснал тези проекти да бъдат придвижени, без да бъдат предварително одобрени на база чл. 151 от Закона за устройствена територия (ЗУТ).
 
Сертификатът на детските градини за енергийна ефективност е издаден през февруари 2013г. и има 3-годишен давностен срок, съответно той вече изтича. На базата резултатите от обследването през 2013г. е трябвало да бъде изработен съответният работен проект, по който да бъдат извършени реконструкцията и обновлението на сградите. „Това е причината, която в момента спъва направата на ново проектиране”, поясни Гавалюгов.
 
Това, което следва оттук нататък, е двете детски заведения да бъдат включени в откритата процедура по обследване на жилищни сгради. С новото обследване ще се кандидатства наново пред Национален доверителен екофонд и процедурата ще започне отначало.
„Надяваме се, че ще бъде допуснати за финансиране. На базата на новото обследване ще изработим новите проекти, с които да сключим нов договор за финансиране. Това обаче ще забави процедурата и много вероятно е ремонтните дейности да не се случат и през тази година”
 
Кметът Гавалюгов допълни още, че има още 5 детски градини в общината, които са в аналогична ситуация. Техните сертификати за енергийна ефективност изтичат през юни 2016г. „Надявам се, че ще имаме необходимото време да направим нужните корекции по проектите, така че те да отговарят на изискванията на екофонда”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (82)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 15:14

    Днес във Врачеш и Скравена,утре в Новачене и Литаково няма да се прави това което щеше да се направи.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 15:20

    1 малоумен ли си или четеш, както ти е удобно ?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 15:36

    ти си малоумна,2,а не 1!тука се пита в задачката защо се обещават неща,които няма как да се случат и лакардиите от предизборната олелия си вървят.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: kmete 5 Февруари, 15:50

    mai ot teb kmet ne stava...samo prikazki

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 15:53

    Хайде, хайде. Ако искаш да свършиш работа, издиравш в София арх.Арбова барабар с печата за одобрение, подписва и готово. Лакарди, ма лакардии. То има разрешение за строеж,видиш ли служителите не ударили печата, за да се подпише архитекта.Май търсим под вола теле.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 15:55

    Кмете, ми кво става с ДГ Саранск.Там как сме?

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 16:04

    Кмете излез и разскажи какви лайна е забъркал ТУЛАТА !!! Стига са плюли по теб !!!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 16:09

    Присъединявам се към №7. Нека кмета, ако вече е събрал информация от вътрешните проверки, какви каши и престъпления е извършил георгиев и обкръжение и констатираните предадени ли са на прокурор. За депото не питаме,там знаем.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 16:37

    Георгиев, ако е извършил престъпления - има си органи, които да се занимават с това и кметчето не е от тях!
    Има достатъчно неща, с които да се занимава, но досега не виждаме направено нищо, освен насаждане на сладки местенца на негови хора и лаене по Георгиев!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 16:43

    Ми той друго се оказа,че неможе 9

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete