Петък, 19 Април 2024, 15:59

Отлагат маските до постигане на консенсус

31 Март 2020, 14:03
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2002 10


Здравният министър Кирил Ананиев отменя заповедта за задължително носене на маски на обществени места - закрити или открити. Тази заповед беше издадена вчера.

Отмяната се налага заради общественото недоволство и липсата на консенсус и разнопосочните мнения по отношението на носенето на маски от здрави хора.

Ако от нас зависеше, носенето на маска би имало задължителен характер. Търсим обществен обаче консенсус, не искаме да вървим обратно на хората, обясни Кирил Ананиев. Затова е носенето на маска остава като препоръка.

Припомняме, тази сутрин шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че той е препоръчал тази мярка и бе категоричен, че това би имало ефект за стопирането на разпространението на заразата.
Използването на маските дава възможност за отдалечаване на онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права. Убедени сме, че тази мярка води до отдалечаване от онзи момент на по-тежки мерки, каза обаче Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев подчерта, че всички мерки, които се предприемат от щаба и правителството са в името на защитата на здравето на българските граждани. Хиляди хора може сега да се разхождат сред нас, които да разнасят заразата.

Всички маски, които получаваме, разпределяме веднага, увери здравният министър. Приоритетно те се разпространяват сред хората на първа линия - медицинските лица, МВР, РЗИ и Спешна помощ.
Вместо това Българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени на социалните слаби граждани чрез местните структури на РЗИ. Маските ще бъдат от модел FFP 2 или 3. Очаква се до седмица да пристигнат 2 млн. маски от Китай, една част обикновени, друга част с повишена защита.

Водят се и разговори с български производители - около 10 фирми, като Кирил Ананиев се надяват до 2-3 седмици пазарът в България да е снабден основно с родно производство. В момента се уточняват и цените, като за вноса се търсят цени, близки до цените на българските производители.

Към момента почти всички опити за контрабанда са преустановени по наблюдение на вътрешния министър Младен Маринов. По отношение на глобите за носене на маски, той уточни, че до момента няма наложени актове, а "целта е не да принуждаваме, а за убедим хората". Към момента написаните актове за разходки по паркове и градинки на повече от двама души са 402.

Няма как обаче да се определят точните цени, над които продажната цена да се определи като спекула. Никой министър не определя пазарните цени, обясни Младен Маринов и даде пример с цените на китайските производители, които са се променили само в рамките на един месец.

Източник: news.bg

Коментари (10)

  • Отговори (6) (2)
    1. добавен от: Анонимен 31 Март, 14:56

    Хайде разберете се най-после......

  • Отговори (8) (0)
    2. добавен от: Анонимен 31 Март, 14:57

    Мин.Ананиев и Маринов да обърнат внимание на изявлението на зам. н-ка на служба Охранителна полиция на СДВР, който реагира с изказване, че още днес започва с наказателните постановления НП за неносене на маски за лице, като неговите полицаи за 2-3 часа написаха 402 такива по 5000 лв. Мин.Маринов първо трябва да обуздае началника си с гореща кръв, за когото 5000 лв са нищо, чунким той получава такава заплата за един месец. И да коригира размера на глобата при положение, че в САЩ за същото провинение глобяват с $125, т.е. 225 лв. Не зная в тетевенския балкан долари да се копят на пачки по 2500$. То бива превземане и заплахи, но много прекалиха.

  • Отговори (8) (6)
    3. добавен от: Анонимен 31 Март, 15:10

    Кметството на Ботевград и РУ на МВР би следвало да спазват точно заповедта на мин.Ананиев, според която в часовия диапазон 08:30-10:30 само хора над 60 г. може да купуват в хранителните магазини и аптеките. Дежурната от служба "Сигурност и обществен ред" решила, че по едно и също време 8:30-10:30 може да купуват в аптеката на Марешки стари и млади хора, като младите уж дават предимство на старите, макар че в заповедта изрично посочва, че в това време е забранено млади да търгуват. От кметството пък излизат с обяснението, че младите хора купували лекарства за родителите си... Глупости в ботевградско изпълнение! Ще се наложи да вдигнем нивото на оплакванията, ако ботевградските управляващи продължат да проявяват инат!

    • (5) (3)
      1. добавен от: Анонимен 31 Март, 15:17

      Ти май не си наред с акъла, №3?

  • Отговори (9) (0)
    4. добавен от: А 31 Март, 15:42

    Има ли значение кой кога пазарува след като се спазват правилата и е въпрос на възпитание да дадеш ред на по възрасните Нали по младите трябва и да работят а след като няма закуски трябва да си вземат нещо от магазина

  • Отговори (5) (1)
    5. добавен от: Анонимен 31 Март, 15:54

    Проблема е в неадекватните ,недообмислените и объркващи заповеди и нареждания на тия "отгоре"!!!

  • Отговори (7) (0)
    6. добавен от: Анонимен 31 Март, 16:35

    След като навсякъде властта се предава по два начина - административен - със заповед или политически - с избори, у нас неотдавна приложихме трети начин - по полов път . . .
    Сега възвестяваме поредната нашенска иновация, непозната в останалия свят - ще борим коронавируса с консенсус.
    Кой вярва, че ще успеем?

  • Отговори (1) (3)
    7. добавен от: Анонимен 31 Март, 17:00

    Това означава ли че някой възрастен след обяд неможе да отиде до магазина след като всички спазваме дистанция и естествено имаме уважение към възрастните от тази наредба няма смисъл Вече всичко е толкова изкуствено и нелепо Ние не сме роботи а хора който си е простак и без карантина ще си бъде същия Въпроса е другите да го накарат да се чувста виновен а не да има такива ограничения

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Анонимен 31 Март, 20:54

    V Etropole e plno s SAPUN.

  • Отговори (2) (0)
    9. добавен от: Анонимен 1 Април, 09:42

    В Ботевград като,че ли ви е най голямия проблем кой кога ще пазарува!Преди дни една квича по сайтовете,че иска да реве пред "Кауфланд",че е възмутена!Стой си у дома,пък като те надуе ,отвори прозореца и викай,ама да не те чуят по специалните и да те отпратат към Карлуково!Мръднете малко извън града и вижте хората как спокойно си пазаруват и при тях това го няма!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete