Петък, 29 Март 2024, 09:45

Отлично представяне на ботевградските таекуондисти на Балканското първенство в Дупница

26 Септември 2016, 13:50
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1897 6


На 24 и 25 септември в Дупница се проведе XVIII Балканско първенство по олимпийско таекуон-до, което събра рекордните над 600 участници от 9 държави.
Десет състезатели на клуб "Сунг - ри Атлантик" Ботевград бяха включени в състава на българския национален отбор - Стефан Стаменов -кат. 36 кг. деца, Иван Симеонов - кат. 33 кг. кадети, Петър Станев - кат. 45 кг. кадети, Християна Христова - кат. 41 кг. кадети, Кристиян Златев - кат. + 65 кг. кадети, Владимир Николов - кат. 51 кг. младежи, Илиян Стайков - кат. 51 кг. младежи, Георги Стоянов - кат. 63 кг. младежи, Мартин Атанасов  кат. 58 кг.  мъже и Калоян Бинев  кат. 58 кг. мъже.
 
В първия ден на състезанието при най -тежките кадети Кристиян Златев "отвя" конкуренцията и след три спечелени мача се окичи със златното отличие. В първия кръг Кристиян се наложи над Юлиян Селеника от Албания, полуфиналната среща спечели срещу Маринеску от Молдова, а на финала се изправи срещу другия български представител Веселин Жегов. Двамата вече са се срещали няколко пъти на състезания, като баланса по между им е 3 - 1 спечелени срещи в полза на ботевградския състезател. Кристиян проведе мача много разумно, успя още в самото начало да нанесе много силен удар в главата на съперника си, който разколеба Жегов и предопредели развоя на срещата. Така след много доброто си представяне на Европейското първенство за кадети, което се проведе само преди месец в Букурещ, на което Кристиян записа победа срещу състезател от Италия със "златна точка" и минимална загуба на четвърт финала от представителя на Русия, Кристиян стана балкански шампион.
 
Отлично представяне направи Владимир Николов при младежите до 51 кг. Влади, или "Джуниъра", както го наричат неговите съотборници от клуба, стигна до битката за златото, след победи над Хиколари от Албания и Кубурович от Сърбия. На финала Влади излезе срещу турчина Садик Дилсиз. Мачът протече много оспорвано и емоционално, като двамата състезатели не успяха да излъчат победител в редовното време. В допълнителния рунд турчинът успя да отбележи пръв победната точка и спечели двубоя. За Влади остана вицебалканската титла.
 
Другият ни представител в тази категоря - Илиян Стайков, завоюва бронзовото отличие след победи над Томич от Сърбия и Хабибович от Босна и Херцеговина. На полуфинала Илиян отстъпи на Садик Дилсиз.
 
Иван Симеонов завоюва бронз в кат. до 33 кг. кадети. Ванчо надви в първия кръг Петреан от Румъния с явно превъзходство, но на полуфинала срещу Симеон Атанасов, след равен резултат в редовното време и неотбелязана "златна" точка в допълнителния рунд, съдиите на срещата отсъдиха победата в полза на Атанасов, въпреки че последният беше по-пасивният от двамата състезатели. 
 
Петър Станев също се пребори за бронзовото отличие в категория до 45 кг. кадети, след победи над Джонко от Босна и Херцеговина и Тофан от Румъния. На полуфинала Пепи бе отстранен от турчина Келес.
 
Четвъртото бронзово отличие за ботевградските състезатели донесе Георги Стоянов в кат. до 63 кг. младежи. Жоро победи в първия кръг Еракович от Сърбия, който се отказа след само две мощни атаки на нашия състезател. Във втория отстрани Кондреа от Румъния, а на полуфинала отстъпи на силния молдовец Усков.
 
За съжаление последният участник за първия ден от надпреварата Хриси Христова отпадна в самото начало от туркинята Зафер.
 
През втория ден в битка за медалите влязоха Мартин Атанасов и Калоян Бинев при мъжете в кат. до 58 кг. и Стефан Стаменов при децата в кат до 36 кг. Стефчо буквално смаза конкуренцията си и спечели всичките срещи или с отказване на противниците си, или с предсрочно прекратяване поради явно превъзходство. Още в първия си мач, Стефчо нокаутира противника си, а финалната среща спечели с явно превъзходство.
 
При мъжете в кат. до 58 кг. Мартин Атанасов загуби от Алтун от Турция в първия си мач. Мартин живее и учи в Германия от една година, но през лятото проведе подготовка в родния си клуб и се съгласи да участва на първенството, за да подсили българския отбор.

В същата категория другият ни представител Калоян Бинев стигна до битка за златното отличие след отказване на противника му в първата среща. На финала Кало Бинев се изправи срещу един от най-силните състезатели в момента в света в тази категория - Милош Гладович от Сърбия. Първият рунд протече равностойно, като Калоян успешно противодействаше на мощните атаки на сърбина и търсеше повеждане в резултата с бързи контраатаки. Третият рунд започна при резултат 3 - 3. При една от размените, от щаба на сърбите претендираха отбелязване на 3 точки за удар в главата и поискаха видео преглед на спорната ситуация. Въпросната ситуация се случи пред българския щаб, от където ясно се видя, че ударът на сърбина спира на около 10 см. пред главата на Калоян. Камерата, която записва срещата, обаче се намираше в другия край на игралното поле, поради съдиите на полето (преимуществено сърби) "видяха" отбелязаната точка. Това предопредели хода на срещата, защото времето не стигна на Калоян за обрат. 
 
Крайната равносметка за "Сунг - ри Атлантик" от участието на Балканското първенство е 2 златни медала, 2 сребърни и 4 бронзови.
В генералното класиране България се нареди втора след Сърбия, а турците останаха трети.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Септември, 14:23

    БРАВООО страхотнииии.........с пожелание да вървите винаги към върхът.... :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Септември, 14:27

    Не знаех,че сина на Бинев играе към Ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Септември, 16:31

    Цеко,много си готин (p)

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Септември, 23:17

    Сен сей ни рей

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 26 Септември, 23:17

    Оз

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Септември, 09:07

    Браво! Още много успехи!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete