Четвъртък, 18 Април 2024, 18:39

Отпразнуваха по традиция Бабинден и в село Разлив

22 Януари 2020, 10:33
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1610 2


В с. Разлив отпразнуваха вчера (21 януари) Бабинден - Денят на родилната помощ (по стар стил, по нов празникът е на 8 януари) и 15 години Клуб за възрастни и хора с увреждания. Красиви торти и благопожелания получиха членовете на местния клуб от Кмета на Община Правец, - Г-н Румен Гунински, а Наталия Георгиева- кмет на селото, се бе погрижила за вкусната трапеза и обогатяване на програмата за Бабинден.

Тази година в разиграването на традиционния обичай участва и тя, като за първи път и млада акушерка се включи в пресъздаване на обичая - Грета Христова.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към вазрастни жени, които са "бабували" на родилките. 



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (13) (1)
    1. добавен от: Анонимен 22 Януари, 12:18

    Дай му празнуване на загубения народ. То не бяха бабички, бебета, пръстенчета, кръстчета, венци и маршируване с малоумния оркестър, соц мажоретки крокозъбели, и на майка им задника. Всичко им се срива на главите и ги закопават живи от всякъде ама на ганьовците празнуване им дай всеки божи ден.

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Януари, 21:31

    Ми какво друго да правят стари хора са ,ще достигнеш тяхната възраст.може ли такива думи .,пьк никой те не кара на сила да ходиш боже боже.прибери си вересийте .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete