Четвъртък, 23 Септември 2021, 15:29

Отворено писмо в подкрепа на „Елаците-Мед“

14 Юли 2020, 15:42
(3) (2)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1995 65


НИЕ УВАЖАВАМЕ И ЗАЩИТАВАМЕ ТРУДА И ДОСТОЙНСТВОТО НА ХИЛЯДИ ЕКСПЕРТИ И РАБОТНИЦИ, ДОПРИНЕСЛИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА „ЕЛАЦИТЕ- МЕД“!


Уважаеми граждани на общините от Средногорието и Етрополе,
Вие познавате „Елаците-Мед“ от дълги години. Знаете тяхната последователна стопанска и социална политика както в икономически успешни години, така и в години на тежки световни и национални финансови и икономически кризи. През всичките тези години екипите на „Елаците-Мед“ са работили всеотдайно и отговорно.
Обръщаме се към вас като напомняме за приноса на компанията, която осигурява над 2000 постоянни работни места и която последователно спомага за по-добро качество на живот на хиляди работници и техните семейства в общините Етрополе, Мирково, Чавдар, Златица, Челопеч и др.
През последните няколко години етрополец, бивш наемател на Миньорския клуб в Етрополе, внушава определени свои позиции и по същество се опитва да злепоставя „Елаците-Мед“, едно от най-успешно развиващите се минни дружества в България. Тези атаки са несправедливи и неверни, защото засягат професионализма, труда и постиженията на хиляди експерти и работници, благодарение на които „Елаците-Мед“ днес е ресурсно ефективна минна компания, една от най-съвременните в бранша в света.
„Елаците-Мед“ е сред тези минни предприятия, които оцеляха в годините на прехода и се развиха много през последните две десетилетия. В периода на приватизацията компанията е в тежко състояние, с иззета руда, без разкрити рудоносни хоризонти. Днес животът на рудника и целия минен комплекс е удължен с 26 години. Разработките и инвестициите в най-съвременно оборудване и технологии гарантират ефективното му и устойчиво развитие.
Съвместно с научната общност са намерени нови, по-добри решения във всички аспекти на управлението на минния и обогатителния процес – от проучването и оценката на ресурсите до рекултивацията. След приватизацията са изпълнени над 18 км подземни минни изработки. Чрез тях и изградените хидротехнически съоръжения се извършва ефективно управление на водните потоци. Построени са пречиствателни съоръжения. Рекултивирани са приблизително 305 декара от Източното насипище на рудник „Елаците“ и над 280 декара от въздушния откос на хвостохранилище „Бенковски-2“.
Дружеството последователно инвестира в най-съвременни и високотехнологични системи - системи за автоматизация, системи за управление на минното оборудване, за мониторинг, наблюдение и контрол на стабилитета и др. Това е свързано и с политика за съхранение и развитие на работните места в дружеството. За 2019 г. „Елаците-Мед“ е на 38-мо място сред най-големите работодатели в страната. За времето след приватизацията на „Елаците-Мед“ са направени дългосрочни инвестиции в оборудване, машини и околната среда за над 1 млрд. лв. Средната работна заплата е сред най-високите в страната. Платените концесионни такси, данъци и осигуровки са над 2 млрд. лв. и определят мястото на дружеството в икономиката на страната и региона.


През годините компанията не само инвестира в развитието на предприятието, а и реинвестира в националната икономика, а също и в социалната инфраструктура. Има обекти в общини на България, които не са създадени с само с цел печалба, а имат обществено, социално, културно и духовно значение. Да се инвестира в България, да се създават нови дейности и допълнителни и алтернативни работни места е икономическо и социално- отговорно стопанско поведение.
„Елаците-Мед“ е важен партньор на държавните институции, общините и местните общности, както и инициатор на безвъзмездни обществено значими инициативи, доказателство за което са и получените награди от Българския червен кръст и много отличия за социална отговорност.
В това писмо няма да се спираме на изнесените неверни твърдения и опити за внушения за законите и механизмите, по които работи минната индустрия у нас и по света. Тези въпроси са специализирани, изискват знание, опит и отговорност. Омаловажаването на приноса, професионалната компетентност на експертите и работниците при разглеждането на тези въпроси, както и свободното им непрофесионално „анализиране“ води до определено заблуждаване на общественото мнение.


Убедени сме, че обществото не бива да бъде подвеждано с некоректни факти. Успешното развитие на индустрията е предпоставка за по-високо благоденствие. В условията на задаващата се икономическа криза добре работещите и отговорни предприятия са изключително важни както за хората, така и за държавата.

14.07.2020 г., София.


С уважение:


Кмет на Община Мирково: …………………………...
/г-жа Цветанка Йотина/


Кмет на Община Челопеч: …………………………...
/инж. Алекси Кесяков/


Кмет на Община Златица: ………………………......
/инж. Стоян Генов/


Кмет на Община Чавдар: ……………………………..
/г-н Григор Даулов /


Председател на ФНСМ-КНСБ: ………………………
/г-н Валентин Вълчев/


Председател ДСО на ФНСМ-КНСБ: …………………
/инж. Пенко Нинов/


Председател СО към АДС: …………………………...
/инж. Стоянка Македонска/


Председател СМФ „Подкрепа“: ………………………
/инж. Милко Василев/


Председател на СК на
НСО към ФНСМ, ОК: ………………………................
/инж. Стоян Ралчев/Източник: balkanec.bg

Коментари (65)

 • Отговори (9) (1)
  1. добавен от: Анонимен 14 Юли, 15:50

  Етрополе??

 • Отговори (12) (3)
  2. добавен от: Един съсед 14 Юли, 15:57

  Кога етрополци ще си отворят очите и ще осъзнаят,че ги тровят бавно и неусетно.

 • Отговори (8) (6)
  3. добавен от: Анонимен 14 Юли, 16:33

  Етрополци са залепени и то много. Данчо каза истината.

 • Отговори (8) (8)
  4. добавен от: Истината и само истината 14 Юли, 22:43

  Йотина не изпитва ли огризения на съвеста,ако има такава,а пък за Пенич не знам как спинка.Идва видов ден.

  • (7) (0)
   1. добавен от: Анонимен 15 Юли, 08:22

   Принципът е дай да му го цунем.

  • (4) (5)
   2. добавен от: Анонимен 15 Юли, 16:00

   Йотина е много добър кмет, направи селото за чудо и приказ. Който не свършил нищо и само е вземал пари, няма право да говори срещу нея. Знаем кой е.

 • Отговори (7) (2)
  5. добавен от: Анонимен 15 Юли, 07:22

  Браво ЕТРОПОЛЕ

 • Отговори (8) (9)
  6. добавен от: Анонимен 15 Юли, 08:06

  Данчо си го знаем какво представлява. Няма нужда от такива писма. Етрополе цени високо всичко, това което Елаците са направили.

  • (10) (5)
   1. добавен от: Анонимен 15 Юли, 08:43

   Данчо може да няма добра слава, неговите лични качества не са важни в момента. Нередността е,че етрополските граждани продължават да бъдат заблудени какво се случва . Не мислят нито за настоящето,нито за бъдещето на децата си.... след време никой няма да иска да дойде в нашия град - защото той губи бавно всичките си природни ценности за сметка на нечии дебел джоб. Куриозът в случая е,че дори държавата не забогатява,а напротив - ощетена е. В писмото пишете,че плащате данъци на държавата. Да за това,което е обявено,а другото?

 • Отговори (7) (4)
  7. добавен от: Анонимен 15 Юли, 08:21

  Като Данчо е обикновен гражданин, защо изпадат в обяснителен режим? Страх ги е,че това е истина?

  • (5) (9)
   1. добавен от: Анонимен 15 Юли, 09:03

   Стига вече с неговите лъжи, затова е писмото.

  • (12) (5)
   2. добавен от: Анонимен 15 Юли, 09:10

   Точно това е,че не са лъжи. В писмото не опровергават неговите твърдения,а само се хвалят.

 • Отговори (9) (4)
  8. добавен от: българин 15 Юли, 09:16

  Мисля,че липсват в подписания пасквил подписите на важни личности от региона.Кмета на Етрополе и Пирдоп явно силно са за написаните глупости в писмото.

  • (7) (3)
   1. добавен от: Анонимен 15 Юли, 09:27

   Как ще подкрепят като знаят за какво иде реч....

 • Отговори (10) (3)
  9. добавен от: Анонимен 15 Юли, 09:22

  Задавате ли си въпросът защо кмета на Етрополе не се е подписал?

 • Отговори (10) (6)
  10. добавен от: Анонимен 15 Юли, 09:48

  Браво Кмете, че не си подписал.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (1)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

Анкета » коментари (1)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

отговори
Да, напълно независима е (4)
70% Complete
Не, не е независима (52)
70% Complete
Частично независима е (9)
70% Complete
Нямам мнение по въпроса (2)
70% Complete