Четвъртък, 28 Март 2024, 16:18

ОУ "Н. Вапцаров" разкрива още две паралелки в 1-ви клас. Казусът за балансирания прием се отлага за догодина

11 Юни 2018, 19:54
обновена на 12 Юни 2018
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4678 23


С това решение приключи срещата между кмета на общината Иван Гавалюгов и родители на деца, които не са класирани на Първи етап в двете училища – ОУ ”Н. Вапцаров” и ОУ ”Св.Св. Кирил и Методий” в Ботевград.
Общият брой на децата, които не са класирани е 54. Повечето деца са с адресна регистрация в кв. „Саранск” и прилежащият им район попада към ОУ ”В. Левски”. Родителите на тези деца са подали заявления, но съгласно критериите в Системата за прием, не са класирани.
На срещата присъстваха още трите директори на училищата на територията на Ботевград – Петя Кочкова, Евгения Иванова и Даниела Николова, както и Секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова.

Четиредесет и шест кандидат-първолачета не са се класирали в ОУ ”Н. Вапцароев”, две българчета са се записали вече в ОУ ”В. Левски” и ще учат с 17 деца от ромски произход, а други 5 деца не са класирани в ОУ ”Кирил и Методий”.

Наличието на материална база и преподавателски състав са мотивите за изменение на План-приема, заяви кметът Иван Гавалюгов на срещата с родителите на бъдещите първокласници. Единият вариант, според него, е Петя Кочкова да поиска изменение на утвърдения вече План-прием от министъра на образованието, като бъдат увеличени броя на паралелките, които Системата за прием в първи клас утвърди, от 4 на 6.

По време на разговорите кметът Гавалюгов изтъкна, че родителите трябва да са сигурни за безопасността на децата си в ОУ "В. Левски”, в случай че ги запишат там, както и, че обучителният процес ще бъде максимално добър. Освен това Началният етап ще бъде отделен от прогимназиалният.

Кметът зави, че ако се увеличат паралелките в ОУ ”Н. Вапцаров” проблемът с балансираният прием и сегрегацията ще се отложи за следващата или по-следващата учебна година. „Конкретният казус ще бъде решен само за вас, но не и за обществото”, посочи Гавалюгов. По думите му лостовете на общината на практика няма да бъдат никакви. 

Кметът пожела да чуе мнението на родителите, като в едночасовата дискусия се очерта ясно несъгласие на родителите с изискванията на Системата за прием в първи клас.

По време на срещата стана ясно, че те са внесли до министъра на образованието Красимир Вълчев мотивирано искане с подкрепяща го подписка за увеличаване броя на паралелките с две в ОУ ”Н. Вапцаров”.

„Министърът вече е уведомен. Ние сме категорични, че не желаем да участваме в този експеримент. Не желаем нашите деца да стават жертва на проблеми, трупани с години в ОУ ”В. Левски”. „Вие също сте родител и няма да се почувствате добре”, посочи майка от залата.

Кметът припомни, че Системата се прилага, когато местата не достигат, както и съгласно Наредба 1. Поради това Общината е утвърдила Системата за прием. Според Гавалюгов обаче ОбС абдикира от това си задължение.

Гавалюгов припомни, че един от възможните варианти за балансиран прием е сливането на  ОУ ”Н. Вапцаров” и ОУ ”В. Левски”. Въпросът е дискутиран с експерти от образователното министерство, които са изразили положително мнение. Не се знае обаче, дали този процес ще се случи следващата или по-следващата година, посочи кметът Иван Гавалюгов.

„Аз съм изпълнила общинската препоръка и се съобразих с общинската политика, тъй като наистина учителите, които завършват с деца в 4-ти клас , са в пенсионна възраст. Освен това имам притеснения и за материалната база. Поради това се присъединих към вашата инициатива и реших да опитаме, ако родителите разбира се са съгласни, тъй като никъде в наредбите не е записано, че това става насила”,  заяви директорът Петя Кочкова. По думите й от 15 насочени ромски деца, подлежащи на рием в 1-ви клас, са се записали 13. „Не е логично, след като съм издала заповед за формиране на 4 паралелки, след това сама да си искам увеличение. Това е инициатива на родителите”, посочи Кочкова.

„Явно не сме узрели за времето,  в което ще се получи балансиран прием.

Друг вариант е базата на изчезващото ОУ ”В. Левски” да се прехвърли към ОУ ”Н. Вапцаров”, заяви кметът Иван Гавалюгов. В хода на разговорите той изрази мнение, че три са възможните варианти за излизане от ситуацията - балансиран прием, според изискването на държавата, вливане на двете училища или  увеличаване базата на ОУ ”Н. Вапцаров”, което автоматично означава евентулано закриване на ОУ ”В. Левски” или прехвърляне базата на изчезващото ОУ "В. Левски” в ОУ ”Н. Вапцаров”.

„За нас е облекчение това, че ще се разкрият още две паралелки във ОУ ”Н. Вапцаров”. Ние сме сърцати, влагаме всичко от себе си и не желаем родителите насила да записват децата си при нас, да ни гледат накриво”, заяви директорът на ОУ ”В. Левски” Евгения Иванова. „Уважаеми родители, тази година нещата можеше да се случат, те рано или късно ще се случат. Защото тези 54 деца, които не са от етноса бяха разпределени в 4 паралелки по 16. Щяха да останат по 6 деца от етноса”, посочи Иванова.

По време на дискусията бе засегнат проблема за 6 годишни деца, които са завършили подготвителна група, но не са класирани, защото нямат навършени 7 години. Такъв е случаят с дете, чиито родители желаят да го запишат във Вапцаров.

"Длъжни сме да приемем деца родени 2011, а  могат при желание на родители и наличие на свободни места”, заяви Петя Кочкова. Във „Вапцаров” има неприети 46 деца. Когато има 5-6 такива ученици, не е проблем паралелките да се увеличат от 22 на 24 брой деца в паралелка”, добави Кочкова.

По този въпрос кметът зави, че  законът не прави диференциация между 5 и 6 годишни. „След като има сертификат за завършена подготвителна група, не би трябвало да има пречка”, добави Гавалюгов..

В края на срещата кметът поиска от родителите да заявят своето мнение, в каква посока да работи общината, отношение на това -  какво би ги мотивирало да запишат децата си в ОУ ”В. Левски”. Един от отговорите бе, децата в групата в детската градина след това да бъдат отново заедно в първи клас . Друга майка заяви, че децата трябва да бъдат разпределени пропорционално – ромчета спрямо българчета. „Днес децата ни са разделени. Утре ще бъдат заедно на Ротондата. Вариантът е обединение на Началният етап на двете училища”, категорична бе тя.



Източник: balkanec.bg

Коментари (23)

  • Отговори (17) (5)
    1. добавен от: Анонимен 11 Юни, 20:40

    Преди три месеца кметът Гавалюгов каза:"Кочкова ще открие 6 паралелки..." Така и стана!

    • (5) (14)
      1. добавен от: Анонимен 12 Юни, 10:41

      кметът Гавалюгов каза също и "мрън-мрън-мрън рев-рев" и започна да мисли кого друг да обвини за поредния си провал

  • Отговори (11) (26)
    2. добавен от: Анонимен 11 Юни, 20:53

    Какво стана с интеграцията, кмете? Не можа да се справиш тази година и догодина ще е същото. Само се подигра с родителите и децата...

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (11) (21)
    3. добавен от: Анонимен 11 Юни, 20:58

    Какво е казал става все обратното.Записвайте си.С всичко е така.

  • Отговори (22) (2)
    4. добавен от: Анонимен 11 Юни, 21:27

    Кой съсипа училище,,Левски,,?КОЙ???

  • Отговори (23) (2)
    5. добавен от: Анонимен 11 Юни, 21:39

    За случилото се с у-ще Левски е виновен Гошката. Смяташе , че ще унищожи Кочкова и " Вапцаров", но не би . Сега ще се противопоставят учители ,родители и директори, а той мълчи и мига.

  • Отговори (18) (2)
    6. добавен от: Анонимен 11 Юни, 22:26

    Български гражданин съм от ромски проезход,но съм по българин от всички живущи на територията на гр.Ботевград ,защото ме боли за това което се случва в града ни ,както и в цялата страна. Убедих се ,че на българския народ му трябва диктатура ,а не демокрация!!

    • (4) (1)
      1. добавен от: Анонимен 12 Юни, 11:45

      По вееме на диктатурата, проблеми с това нямаше, а сега с кой са проблемите?

    • (1) (2)
      2. добавен от: Анонимен 12 Юни, 11:45

      По вееме на диктатурата, проблеми с това нямаше, а сега с кой са проблемите?

  • Отговори (5) (4)
    7. добавен от: Анонимен 11 Юни, 22:30

    А догодина ще го отложим за по-догодина :lol:

  • Отговори (6) (5)
    8. добавен от: Анонимен 11 Юни, 22:32

    Не съсипвайте Вапцаров!

  • Отговори (8) (6)
    9. добавен от: Анонимен 11 Юни, 23:04

    ИДВАЙТЕ КЪМ ПРАВЕЦ БЪЛГАРИ, ТУК ЩЕ БЪДЕ ПОСЛЕДНАТА БЪЛГАРСКА КРЕПОСТ..БОТЕВГРАД Е ГРАД НА ДОНОСНИЦИ ,ПРЕДАТЕЛИ И РОМИ.

  • Отговори (14) (5)
    10. добавен от: Ани 12 Юни, 00:56

    Грехота ще е ако ОУ "Васил Левски" бъде закрито! Г-жа Кочкова преследва личните си интереси както винаги и се крие зад "решение" на родителите. Ясно е, че с тези две паралелки тя ще прибере доооста пари. Жалкото е, че родителите не разбират, че всичко се свежда до пари и никой не го вълнуват децата, защото в една паралелка от 24 ученика образователният процес се свежда до минимум. А ако децата от ромски произход се разпределят равномерно и в двете училища, може да се говори за интеграция и може би ще има шанс от тези деца да излезне нещо добро, но докато се изолират няма как да стане. Така беше преди да се съсипе най-голямото училище в града, за да се направи детска градина, която сега се закрива и фитнес зала и определено имаше резултати.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete