Събота, 20 Април 2024, 13:04

ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Липница и ОУ „Васил Левски" - с. Новачене се вливат

29 Май 2018, 18:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2820 3


С 12 гласа „за”, осем – „въздържал се” и нула „против” Общински съвет –Ботевград взе решение за преобразуване чрез вливане на Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий" -с. Липница и Основно училище „Васил Левски" - с. Новачене, в Основно училище „Васил Левски" - с. Новачене, община Ботевград. Това стана на днешното извънредно заседание, което започна в 16.00ч.

В срок до 31-ви май кметът на общината Иван Гавалюгов трябва да депозира мотивирано искане пред Министъра на образованието и науката за преобразуване чрез вливане на двете учебни заведения.
В рамките на един час общинските съветници изложиха своите гледни точки, които защитиха две основни тези – за и против.

„Повече от две години имаме преки наблюдения върху учебния процес в училището в Липница. В него учат деца, които са изключени от други училища на територията на общината. Сигнализирали сме многократно и РУО-София област. На практика не обучаваме тези 85 деца, а ги изключваме от обучение още от ранна детска възраст”. Това заяви в началото на извънредното заседание кметът Иван Гавалюгов. Той подчерта, че не обвинява учителите. По думите му желанието му е да спре практиката децата да бъдат изпращани като „на заточение” в училището. Той изрази намерение, че тези ученици е необходимо да се интегрират в училищата в общината.

Комисията по образование, наука, култура и духовни дейности с председател Петя Кочкова не е подкрепила проекта за решение , с вносител кметът Иван Гавалюгов.

Общинският съветник от БСП Коцо Коцев попита разполага ли Общината с мнение на Регионалното управление по образование (РУО) и какво е то?! Кметът Гавалюгов заяви, че това е задължително условие преди внасяне на докладна за разглеждане в Общински съвет.

Секретарят на общината Стефка Граматикова внесе яснота по този въпрос, като посочи, че казусът е уточнен и РУО изготвя независимо становище, което няма връзка с решението на ОбС и то щяло да бъде положително. Решението на РУО също ще бъде внесено до законоустановения срок - 31 май 2018г.

С взетото решение съветниците дадоха съгласие кметът на Община Ботевград да отправи писмено предложение до Министъра на образованието и науката за преобразуване на двете училища, считано от 1-ви септември 2018г,а именно:

1. Учениците от Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий" - с. Липница,  да бъдат пренасочени в ОУ "Васил Левски", с. Новачене, както и към основните училища на територията на община Ботевград по местоживеенето им.

2. На учениците от преобразуваното ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" - с. Липница дабъде предоставена възможност за целодневна организация на учебния процес, при изразено желание от страна на родителите.

3. Задължителната документация на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" - с. Липница да бъде съхранявана в ОУ „Васил Левски", с.Новачене.



Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (7) (3)
    1. добавен от: Анонимен 29 Май, 23:53

    Браво на господин Гавалюгов. Така трябваше да стане още преди няколко години.

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (2) (0)
    3. добавен от: Анонимен 30 Май, 12:07

    Браво на тези далновидни общински съветници, загрижени за местното образование, които берат дренки в един дол!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete