Събота, 20 Април 2024, 10:38

ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Скравена участва в обмяна на опит по Национална програма "Иновации в действие"

12 Ноември 2019, 20:36
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3079 14


Ученици и учители от езиково училище „Британика”- София гостуваха днес в ОУ „Св.в. Кирил и Методий” в с. Скравена. Поводът за визитата бе обмяна на опит между двете учебни заведения по Националната програма” Иновации в действие”.

Директорът на училището в Скравена г-н Петко Петков приветства гостите с добре дошли и направи кратко въведение към целта на днешната среща.

На срещата присъстваха г-жа Елена Таскова - държавен експерт в дирекция „Образование на българите в чужбина и училищна мрежа”, г-жа Мадлена Камбурова старши експерт в РУО София-регион, г-жа Божинова директор на езиково училище „Британика“ и г-жа Емилияна Желязкова учител в същото учебно заведение.

„Вдъхновени от желанието и амбицията да подобрим качеството на обучението в нашето училище, по отношение методите на преподаване, ние кандидатствахме с проект „Отворени за нови образователни възможности“ и с решение 391 от 17 юли 2017 бяхме включени в списъка за иновативни училища.”- поясни г-н Петко Петков.

Иновативната дейност на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ е свързана с методиката на френския педагог Селестен Френе, като фокуса е върху отделни фрагменти от подхода, докато училище „Британика” почти изцяло прилага тази методика в образователния си процес.

Срещата премина под формата на презентация, чрез която бяха представени резултатите от работата по проект „Отворени за нови образователни възможности”, чрез педагогическия подход на Френе и с помощта на дигитални обучителни системи.

Презентацията бе водена от Даниела Димитрова - учител в начален етап в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“.


По време на презентацията стана ясно, че училището в Скравена има възможност да участва в обмяна на опит с международен екип от Испания, Полша, Турция и две училища от България- в град Златица и село Априлово.
„Педагогът, неговото призвание и технологиите на XXI век“ бе основната тема на презентацията.

„Избрали сме да използваме дигиталните технологии за постигане на своите цели и можем да кажем с гордост, че не съществува преждевременно напускане на ученици от нашето училище. Заменили сме някои от преподавателските методи на Селестен Френе с иновативни подходи.” – поясни Даниела Димитрова.

В практиката на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ е включено лесно и ефективно приложение на техниката, която всеки модерен кабинет може да предложи. Чрез обучаването на учениците в дигитални кабинети те придобиват умения за търсене на информация, за селектиране, анализиране чрез работата в дигитални кабинети.По този начин учебната информация става по-достъпна и нагледна за учениците.Образователните технологии помагат да подбират начините на преподаване, за да са по-актуални. Това има положителен ефект върху ученическата ангажираност и заинтересованост.

Методът на Френе притежава като основа педагогически техники и принципи, но остава всеки учител сам да реши какво да използва в своята практика, кои са най-подходящите подходи за неговите ученици и за него самия, за да се развива професионално.

След края на презентацията, в заключение, г-н Петко Петков цитира фраза на френския педагог Френе : „За да се научи нещо то трябва да се преживее”, с тези думи той обобщи темата за метода за обучение на учениците с помощта на дигитални средства.

Г-жа Божинова поднесе специален подарък на директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методии”- специлно издание на „История славянобългарска”.



Източник: balkanec.bg

Коментари (14)

  • Отговори (2) (1)
    1. добавен от: Анонимен 12 Ноември, 21:17

    Поздравления за инициативата

  • Отговори (2) (1)
    2. добавен от: Анонимен 12 Ноември, 21:30

    Поздравления Г-н Петков,продължавай все така!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (1) (1)
    4. добавен от: Анонимен 13 Ноември, 08:01

    в това училище има и ученици?!...Та какво ще обмемят.... хаха
    Поздравления :x :x :x

  • Отговори (0) (2)
    5. добавен от: Анонимен 13 Ноември, 08:18

    Много приказки за еднократни събития и съвсем друг тип ежедневни преживявания!

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (1) (1)
    7. добавен от: Анонимен 13 Ноември, 22:02

    Ха ха, Петков иновативен с какво!!! Две изречения не може да върже!! Само може да вика през прозореца си по учители и ученици!!! Иновативни!!!!

  • Отговори (0) (1)
    8. добавен от: Анонимен 13 Ноември, 23:59

    Много е смешен ,палячо

  • Отговори (1) (0)
    9. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 06:46

    Злобарите да си чешат езиците колкото искат. Те друга работа си нямат.То се вижда какво е направено. Браво. Няма такова училище в общината.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 18:09

    8 смешен си ти с твоите простотии,Петков поне е допринесъл с нещо за училището.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete