Петък, 29 Март 2024, 08:24

ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" Скравена участва в състезанието Spelling Bee

11 Март 2014, 11:52
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2865 6


Мария Красимирова Драгомирова от 7-ми клас се класира на първо място в училищния кръг на Четвъртото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе днес - 11 март в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с. Скравена. За втора поредна година учениците се включват в инициативата на Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”.
 
Мария Драгомирова, която бе победител и в миналогодишното състезание,  спелува правилно думата strategy и победи Ивета Иванова, която остана на второ място. И двете ученички се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 12 април. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 10 май в хотел Хилтън в София. Седмокласничките Мария и Ивета участват активно в състезания по английски език. Тази есен те се класираха съответно на 4-то и 19-то място в Национално състезание за комуникативни и речеви умения на английски език в Пловдив.
 
Водещ на спелуването бе Иванка Бончовска – помощен директор в ОУ”Васил Левски” с.Литаково, която бе и председател на комисията по оценяването. Подготовката за състезанието се осъществи от Мария Каменова – преподавател по английски език в учебното заведение. Мониторингът на ученическото състезание упражни Цанка Йорданова – библиотекар в Народно читалище „19-ти февруари” с. Скравена. Гости бяха Мария Пеева – директор на училището, Цеца Гърбиджанова от читалището и представители на пенсионерски клуб „Златна есен”.
 
По време на състезанието г-жа Бончовска извиква всеки състезател по изтегления номер. Осемтте участници разполагаха с време 2 минути и 30 секунди да спелуват всяка дума. В началото бяха задавани трибуквени думи, след което броя на буквите в думите постепенно се увеличи. Първото място оспорвано от Мария Драгомирова, Ивета Иванова и Петър Драганов.
 
На излъчените двама победители бяха връчени медали от директоркатта Мария Пеева. Останалите участници получиха грамоти, тетрадки речници и други предметни награди. В края на състезанието си г-жа Пеева заяви задоволството си от постиженията на своите възпитаници. „Фактът, че тази учебна година се увеличава броят на участниците говори, че състезанието е изиграло своята роля и е мотивирало повече ученици”. Тя пожела на победителките да представят достойно името на училището в следващия кръг.
 
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Над 6400 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 264 училища в страната през седмицата от 10 до 15 март 2014 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.
 
Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е  тринадесетгодишният Мартин Бошкилов от СОУ „Кузман Шапкарев”, гр. Благоевград.  
 
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 
 
Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook/ Bulgarian National English Spelling Bee.
 
 
 
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 11 Март, 14:02

    Minalata godina Maria e bila na 3 to mesto a na purvo e bila iveta a na vtoro moq priqtel vasko a toi se otkaza i tq otide na sledva6toto

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 11 Март, 14:16

    i kwo ot tfa

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 11 Март, 15:04

    nikoi ne spomenava vasko a toi minalata godina se predstavi mnogo dobre ama burza i oburka duma i tuka lujat

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 11 Март, 15:09

    off tiq pa dvete samo se butat postoqnno samo Iveta i Mariq Iveta i Mariq Iveta i MAriq.... mnogo interesno

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 11 Март, 17:28

    Bravo na decata! Samo napred i nagore !

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 11 Март, 20:39

    Поздравления,Мими!Ти си упорита и последователна,радвам се за теб и ти желая успехи и занапред

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete