Петък, 29 Март 2024, 08:35

ОУ "Васил Левски" с тържествена програма по повод 147 години от гибелта на Апостола

18 Февруари 2020, 22:22
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1879 1


Днес от 17:00 часа в двора на ОУ "Васил Левски", град Правец, бе изнесена кратка тържествена програма с поднасяне на цветя и венци по повод 147 години от обесването на Васил Левски.

Ученици от основното училище представиха постановка "Обесването на Васил Левски", която ни показва пътя му от бесилото към безсмъртието.

Отец Йоан прочете литургия, след която настъпи едноминутно мълчание в памет на Дякона.

Директорът на ОУ "Васил Левски"  - г-жа Цветелина Владимирова, се обърна към всички присъстващи с думите:  "Уважаеми гости, скъпи ученици, колеги, родители! Днес славим името на надживелия всички превратности в нашата история. Днес почитаме саможертвения път, вписан завинаги в паметта на поколенията. Днес говорим за идеите, надхвърлили рамките на епохата, в която е живял той - Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Апостола на свободата, Левски. Имена, превърнали се в символ, в легенда, в история. За мен е чест да ви поздравя с патронния празник на ОУ "Васил Левски", град Правец. Мястото, където учат и израстват нашите деца с неговото име, мястото където всички ние - учители,  родители и общественици се грижим споменът за него да не угасва, да помним името му, делото му, заветите му. Всички ние откриваме в Левски нещо, което да предадем на идните поколения. Наш дълг е да следваме неговите напътствия. Скъпи ученици, бъдете достойни последователи на Апостола на свободата! Докъдето и да стигнете, бъдете горди възпитаници на нашето училище! Днес прекланяме глава пред святото дело на Апостола, днес почитаме безсмъртното дело на един смъртен човек! Поклон пред Апостола на свободата! " 

Венци и цветя бяха поднесени от: ОУ "Васил Левски", град Правец, Община Правец, Общински съвет - Правец, Исторически музей - Правец, ПГПЧЕ "Алеко Константинов", НПГ по КТС, Дневен център - Правец, ОУ "Христо Ботев", село Джурово, ЦДГ "Индира Ганди", ЦДГ "Здравец", ОУ "Любен Каравелов", село Осиковица,  ученици и граждани.

След приключване на тържествената програма всички се отправиха към НЧ "Заря 1895", за да се насладят на спектакъла по повод 200 години образователно дело в Правец. Ученици от училището минаха през площада на града с горящи факли в памет на Апостола.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (4) (1)
    1. добавен от: Кореняк Правчанин 19 Февруари, 10:27

    Браво...Браво...Браво!!! :wink: Тържеството е минало перфектно!!! Ето това е родолюбие и патриотизъм!!! 8)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete