Петък, 3 Април 2020, 00:39

Параклис "Св. св. Константин и Елена" с нов иконостас

30 Октомври 2016, 10:21
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1138 0


На 29 октомври се освети тържествено новият иконостас в параклиса "Св. св. Константин и Елена" в Костинброд. Иконостасът се различава от съвременните по това, че е мраморен, а върху него са изработени флорални мотиви, наподобяващи дърворезба. Иконите на иконостаса са разположени по канон - вляво от дверите Богородица, вдясно - Иисус Христос, иконата на храмовите патрони - Св. св. Константин и Елена и Йоан Кръстител. Мраморен иконостас е рядко срещан в съвременната храмова традиция, но първите иконостаси (прегради) в базилките са били именно такива. Друг мраморен иконостас има и в църквата "Св. пророк Илия" в костинбродското с. Голяновци. 
На откриването на иконостаса бяха поканени всички жители и гости на града. От общинското ръководство присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Иван Стойнов – народен представител д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет Костинброд, г-н Любен Кънчев и г-жа Габриела Георгиева – зам.-кметове на община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, г-жа Анастасия Попова – директор ЦОП и др.
Местните свещеници отец Дамян и отец Серафим осветиха новата придобивка.
След освещаването на иконостаса беше раздаден и курбан за здраве на всички присъстващи.
Параклисът се намира недалеч от останките от извънградската резиденция, в която е пребивавал император Константин Велики и затова храмовите патрони-покровители са така избрани. По този начин местните поддържат жива вярата в светеца-император, който е обявил християнството за развноправна религия в Римската империя.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (9)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (9)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (755)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (66)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (58)
70% Complete
Мир по Земята (120)
70% Complete