Вторник, 23 Април 2024, 14:34

Парламентът увеличи парите за саниране с още 1 млрд. лева

18 Януари 2017, 13:13
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2031 39


Близо 6000 сдружения на собственици искат включване в програмата за енергийна ефективност.
 
Парламентът гласува увеличаване на парите за саниране от 1 млрд.лв. на 2 млрд. лв. След двучасови дебати и взаимни упреци в търсене на предизборен ефект, "за" увеличаване на сумата гласуваха 109 народни представители, 11 гласуваха "против", а 32 се въздържаха.
 
Към днешна дата има почти 6 000 сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради, които имат желание да се включат в програмата, каза в пленарната зала министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. Програмата за саниране не е предвидена за две години, тя е заложена като дългосрочна програма, за минимум 10 години, а 1 млрд. лева е само стартовата сума, каза още Павлова.
 
Според нея програмата е стратирала с големите панелни жилища, където живеят най-много хора, но следваща стъпка е постепенно разширяване на обхвата на жилищата, като в дългосрочна перпектива в него да влязат и еднофамилните сгради. След първите години на нейната реализация е заложено да има и собствен принос на участниците, като 100 % държавно финансиране да остане само за социалнослаби и пенсионери, останалите собственици да съфинансират – колкото могат, заяви Павлова. Това не внесе много яснота в бъдещите правила на програмата.
 
Мотивът програмата да започне като безвъзмездна е да се породи обществен интерес, посочи Александър Ненков от ГЕРБ. Според него, спестените средства от гражданите от енергийната ефективност на сградите ще отидат в икономиката по един или друг начин, а един от най-важните ефекти е конструктивното укрепване на сградите, част от които са накрая на своя жизнен път.
 
Програмата е добра, но не можахте да разсеете съмненията в обществото, че има опорочени дейности по тази програма по отношение на реалните разходи, каза Рамадан Аталай. И припомни, че ГЕРБ се опита да използва тази програма за политически цели и по времето на предизборната кампания за президент. Аталай призова да се обърне внимание на малките населени места и еднофамилните жилищни сгради, "иначе съмнението, че средства от данъци отиват в големи населени места, чиито избиратели са от определена политическа сила, остават".
 
Основните проблеми с програмата дотук бяха напълно неясните сметки, които са разпръснати между МРРБ, Българска банка за развитие и общините, което прави програмата не особено прозрачна. След това има оплаквания от качеството на работата, като тази зима може да се окаже първата, в която ще проличи колко от санираните над 110 блока ще имат проблеми и как ще бъдат разрешени те.


Източник: capital.bg

Коментари (39)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Януари, 13:24

    Дааа,да забатачим държавата преди да си отидем.Автор Бойко Борисов.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Януари, 13:40

    Тя е забатачена от 72 години.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 18 Януари, 13:48

    Пaк ше се лaпaт пари .

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Януари, 13:50

    Много ясно нaй се крaде в строителството,влaгaш толко ,пишеш толко ,а останалото в джобa .

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 18 Януари, 14:05

    Моля, да дадете имената на гласувалите "против" и от кои партии са!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 18 Януари, 14:31

    Тaя бaницa е много блaгa ,някой ще лaпaт яко .

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 18 Януари, 14:42

    Ще има шепот на пaри .

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 18 Януари, 14:51

    Кaкъв ти шепот ,нaпрaво дъжд от пaри.но само за избрaни .

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 18 Януари, 16:27

    А от какъв зор ще санират на някой жилището с моите пари, а на мен няма да го санират?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 18 Януари, 16:32

    Това е проект финансиран от държавната Българска банка за развитие (ББР), чрез държавно гарантиран заем. Ако санирането се плаща само през бюджета, това е доста сериозен разход, като данъчните приходи ще върнат не повече от 20% от стойността на проектите.

    Не могат да се ползват пари по линия на еврофондовете, предоставени от ЕС до 2020 г. Така че така нареченото безплатно саниране може да разчита главно на национално бюджетно финансиране чрез държавни дългове. Всъщност програмата, която вече се изпълнява, се финансира основно от данъкоплатеца, който не знае, че финансира "безплатно" саниране.

    Не знае и че сумата вече е умножена по две - от 1 милиард лева бе увеличена на 2 милиарда лева. Първо ББР се финансира от чужбина чрез държавна гаранция, после ББР отпуска финансиране на жилищните блокове, а накрая се активира държавната гаранция и данъкоплатците плащат на ББР, която връща ресурса на чуждите кредитори. Видно е, че държавата плаща изцяло за санирането, като ББР е просто разпределител на парите, които после данъкоплатците връщат. Така българските данъкоплатци финансират една програма, която е уж извън бюджетните разходи, но през ББР това са пак държавни пари.

    Единствените печеливши са строителните фирми изпълнители. Те получават пари за сметка на всички нас, които ни карат да вярваме в безплатния обяд на тази програма.

    Такова нещо като безплатен обяд, даден от държавата няма. Във всеки случай няма нищо общо и с енергийната ефективност.

    Естествено е, че строителните фирми-изпълнители са близки до управляващите и не са случайни.

    Злоупотреби има, раздуват се цените, използват се материали с по-ниско качетство, пести се и от тях, както и изпълнението е “колкото да се не разпадне веднага”.

    Корупцията е налице, защото фирмите, които извършват санирането на сградите са избрани не по качеството на тяхната работа, а по това колко рушвет са дали под масата на съответните чиновници.

    Безплатното саниране не е нищо повече от поредния държавен разход с парите на българските данъкоплатци.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (178)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete