Вторник, 23 Април 2024, 20:30

Първи национален фолклорен фестивал „Златни нишки” бе открит в Трудовец

9 Юни 2018, 13:02
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2633 5


Първи национален фолклорен фестивал „Златни нишки” се провежда днес в центъра на село Трудовец, с начален час 11.00ч. Той е с конкурсен характер и се организира от Народно читалище „Никола Ракитин 1890” с.Трудовец, по повод 133 години от рождението на патрона му.  

 

Танцовият форум е включен в културния календар на Министерството на културата и е под егидата на областната администрация – град София. Осъществява се със съдействието на Община Ботевград и Кметство Трудовец.

 

Фестивалът започна с дефиле на участващите 18 състави от площадката пред Народно читалище „Никола Ракитин” до сградата на Кметство Трудовец. Преди това пред читалището всички състави изиграха право хоро, Еленино хоро, Ганкино хоро и Дайчово хоро.

 

Водещият Рангел Вангелов откри фестивалът, като даде думата на Стефка Граматикова – Секретар на Община Ботевград за приветствие.  

 

От името на кмета на общината Иван Гавалюгов и от свое име, Граматикова поздрави всички участници и техните ръководители, както гостите и жителите на Трудовец. 

„Идейните двигатели на днешното събитие – НА”Н.Ракитин 1890” и групите „Варвари” и „Шопски триъгълник” имаха куража не просто да създадат идейно рамките на това събитие, но имаха смелостта да го организират, а и имат амбицията да го превърнат в един ежегоден празник на народното танцово изкуство. Искам да ги оздравя,ч е са избрали едно изключително име  -„Златни нишки” . Това е едно от имената на книгите на Никола Ракитин. Но аз виждам една друга символика в това име”, заяви Граматикова. Според нея „Златни нишки” са нишките, които ни свързват с корените ни, чрез танцовото изкуство на българите, чрез изкуството създавано от българите през вековте ще ни държи заедно, за да оцелеем в бъдеще. Тя изрази надежда, че фестивалът ще придобие все по-голяма популярност в национален мащаб.

 

Председателят на читалището Маргарита Стаменова приветства също с „Добре дошли” всички гости и участници на фестивала. „Надявам се той да се превърне в традиционен и да привлича все повече участници”, подчерта Стаменова. Тя благодари на всички, помогнали за организацията на форума, и съобщи имената им. Това са: Община Ботевград, Кметство с.Трудовец, комплекс „Кредо”, частен земеделски производител Румяна Величкова, БК”Горна Баня”, Земеделска кооперация ”Трудовец”, КИН „Форест Комерс” и много доброволци.

 

„Скъпи приятели, гости, участници. За мен е чест и голяма привилегия, че днес красивият площад на Трудовец, изпълнен от толкова много хора, показващи българския фолклор. Днес на вие сте приели отговорността, като истински възрожденци да пазите българщината и нашите обичаи, да ги предаваме на поколенията". С тези думи кметът на селото Веселин Драганов приветства публиката и продължи:" Нека вашият несломим дух да остане борбен, така че да не забравяме миналото, за да се говори навсякъде по света за България”. Драганов отправи призив към присъстващите да носят в сърцата си българското. С тези думи той официално откри националния фолклорен фестивал, като пожела на всички успех.

 

На вниманието на многобройната публика водещият представи журито, което днес ще оценява изпълненията на съставите. Това са Нешка Робева- председател, и членове:д-р Ивайло Иванов – преподавател във Варненския свободен университет, специалност „Хореография” и Веселка Божкова – дългогодишен експерт в отдел „Култура” към община Ботевград и хореограф на ТА”Ботевградска младост”.

 

В конкурсния фестивал участват състави със следните танци:

Първа категория

ТА”Балканска младост” град Етрополе – „Сол пипер”

ДТС”Гайтани” към 68 СОУ-София – „Весела ръченица” и хоро „Оп троп”

ДТС”Жар” с.Трудовец – Трънски танц и ръченица

ДТС”Литаковче”- с.Литаково – Шопски ритми и ръченица

ДТС”Гергьовче” – София – Джиновски танц и детски шопски танц

ТА „Балканска младост” Етрополе – Шопска сюита


Втора категория:

ТА „Балканска младост” Етрополе – „Северна България”

ТС „Литаково” с.Литаково – Шопска ръченица и Димитровградска копаница

ТС”Мургаш”с.Врачеш  - Копаница и Шопски танц

ТА „Балканска младост” Етрополе – Шопски танц


Трета категория:

ТК”Мрамор” с. Мрамор – Шопска китка и Македонски напеви

КНХТ „Мойто либе” София – Криво садовско хоро и Лесновска копаница

ШНТ „Китка” София – Селско шопско хоро и Изхвърляната

КНХТ”Мойто либе” с. Световрачене – Котленско хоро и Ихтиманска копаница

ТГ „Релакс” с. Остров – Северняшки абдай и Островска китка

КНХТ”Мойто либе” с. Габер – Бригадирската и Кремиковско хоро

ТК „Пъстра китка” гр. Банкя – Селско шопско хоро и Батут

ТК”Хоп троп ИМИ” Ботевград – Ганконо хоро и Щеркольовата.

 

Националният фестивал включва втори и трети етап. Вторият етап ще започне в 15.30ч , като в него клуб”Вараваи” Трудовец ще показват и учат желаещи от публиката да научат местно хоро. След това ще се извърши надиграване. Третият етап пък предвижда обучаване отново от „Варвари” на желаещи да научат ръченица, след което участниците ще се надиграват. Началният час на третия етап е 16.00ч.

От 17.30 започва Гала-концертът с награждаване на победителите в отделните категории.

 

Водещият Рангел Вангелов заяви пред репортер на balkanec.bg, че е респектиран от организацията и от активността на групите. Вангелов  се занимава с български народни танци, водещ е на редица международни, национални фестивали и конкурси, организатор е на международни коцертни вечери от Балканите и света. Той е хореограф, както и ръководител на танцов състав „Вангелов”-София.

 

Националният фолклорен фестивал „Златни нишки” бе открит от групите „Варвари” и „Шопски триъгълник” с ръководител Георги Иванов със Сворно хоро и Абдай.

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Юни, 17:07

    Много е хубаво

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Юни, 17:41

    Да, много е хубаво, чудесен празник, прекрасно мероприятие!

  • Отговори (3) (0)
    3. добавен от: Анонимен 9 Юни, 18:56

    Много добра организация на събитието!!!!!!
    БРАВО!!!!!
    Поздравления за организатори и участници!
    Дадоха всичко от себе си!

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Юни, 08:31

    Гордост за Трудовец!
    :D

  • Отговори (2) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Юни, 19:05

    Това събитие бе изключително вълнуващо. Като жител на Трудовец се гордея, че даденостите на Трудовец, /всъщност създадени по време на социализма/позволиха случилото се да бъде наистина много красиво. И със сигурност благодарение на читалището. Поздравления за организаторите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (180)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (122)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete