Сряда, 24 Април 2024, 14:47

Първите два филтъра на ПСПВ „Чеканица” вече са почистени

25 Септември 2017, 16:27
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1859 6


Два филтъра на ПСПВ”Чеканица” вече работят с подменен кварцов пясък и дюзи. С тях ВиК успява да отговори на държавните норми за чистота на водата, увери шефът на водното дружество Цветозар Гаврилов.

Преди повече от 6 месеца РЗИ-София област е направила предписание на общинското дружество „ВиК Бебереш” ЕООД да подобри качеството на питейната вода в Ботевград от гледна точка мътност. Това съобщи днес Цветозар Гаврилов. „Първата ни задача бе да изчистим резервоара, като за целта направихме система, която да позволи без да се спира водата в Ботевград, резервоарът да се изчисти”, заяви Гаврилов. По думите му резервоарът не е чистен никога в пълния си вид от пускането в експлоатация на Пречиствателната станция за питейни води на Чеканица, в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. „Резервоарът е чистен няколко пъти в годините. Градът е оставян без вода един ден или е било намалено водоподаването. Успявали са да изчистят от него една част, но никога целия резервоар”, подчерта управителят на ВиК.

Броят на филтрите на ПСПВ-Чеканица е 5. До момента са изчистени два филтъра, които са били тотално задръстени и изобщо не са работели. В момента тече работата по отварянето на третия филтър. В продължение на половин година „ВиК Бебреш” е на ежеседмични мониторинги от страна на РЗИ, като всяка седмица са взимани проби на вода. Всеки път те се взимали от различни места в Ботевград. Последните три проби вече показвали отлични качества на водата. „Никога не е имало проблеми в физико-химичните свойства на водата, винаги е имало проблем на водата в Ботевград с мътността”, заяви Гаврилов. „При аварии отново ще има мътна вода, защото мрежата е тотално амортизирана. Докато не се смени изцяло, това ще си остане като проблем”, категоричен бе той. Шефът на ВиК припомни, че вече има одобрен проект и избран изпълнител за подмяна на централния водопроводен пръстен в Ботевград, който е с дължина 7,5 км. Това е фирма "Водоканал Строй" ООД-Бургас. За селата Трудовец, Врачеш, Скравена, Новачене и Литаково има проект за цялостна реконструкция на водопреносната мрежа.

Изчистването на филтърния блок ПСПВ „Чеканица" струва 24 674лв, които бяха гласувани от Общински съвет-Ботевград. До закупуване и подмяна на дренажни дюзи и кварцовия пясък се стигна по предложение на управителя на ВиК Цветозар Гаврилов, който подчерта, че след консултация с проектанта на станцията се стигнало до заключението, че филтрите не работят качествено.


В един филтър ще бъдат подменени около 1 000 дюзи. Всяка една от тях струва по 1,20лв. Предвидено е да бъдат подменени общо  4 800 броя дюзи. Кварцовият пясък е 150 тона по 85.00лв. без ДДС (общо за всички 5 филтъра). Във всеки един филтър трябва да има 1,5 метра кварцов пясък, обясни Гаврилов. „Водата влиза отгоре, минава през филтрите, изчиства се и преминава надолу към резервоара. Трябвало е да има утайник, особено необходим при валежи, но в момента липсва. Той е изрязан за старо желязо и е продаден за скрап през годините”, добави управителят на "ВиК Бебреш" ЕООД.







Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (12) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Септември, 18:24

    Това е добре,ако се направи

  • Отговори (11) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Септември, 18:46

    Ония Гачо да влезе в затвора! Това беше негово задължение!

  • Отговори (5) (7)
    3. добавен от: Анонимен 25 Септември, 18:54

    Леле леле някой се е стреснал :)

  • Отговори (2) (9)
    4. добавен от: Анонимен 25 Септември, 20:40

    Заради кемпера е.Яко са оцапали гащите.

  • Отговори (2) (5)
    5. добавен от: Анонимен 25 Септември, 23:18

    Кемпера май разбуни атмосферата в града с мириз на прокиснала чорба от Биовет.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 26 Септември, 15:36

    Абе и да не сте го почистили филтъра, ние пак няма да усетим разлика. Ич не се абете, ами си пиите пиенето

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete