Четвъртък, 25 Април 2024, 20:00

Първото депо в България с европейско финансиране бе открито днес в Ботевград - (видео)

2 Ноември 2012, 11:19
(0) (0)
Ботевград - Актуално
Прочетена: 6297 22


Днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нона Караджова откриха в Ботевград първото регионално депо за битови отпадъци от общо 23 в България, изградено по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г. Присъстваха представители на Европейската комисия-Реналдо Мендметс от дирекция „Регионална политика на Европейската комисия”, Джордж Кремлис- генерална дирекция „Околна среда”, заместник-министрите на околната среда и водите Ивелина Василева и Евдокия Манева, Марина Кирилова- ръководител „Управление и  организация „ на ОП „Околна среда”, депутатите Даниел Георгиев, Емил Димитров, Светлин Танчев, областният управител Красимир Живков, кметът Георги Георгиев и цялото общинско ръководство, кметовете на съседни общини – Румен Гунински, инж. Богомил Георгиев, на Самоков Владимир Иванов, общински съветници и други.
„С откриването на новото депо ние решаваме един изключително голям екологичен проблем на трите общини Ботевград, Правец и Етрополе. Веднъж завинаги ще спре обгазяването на Ботевград”, каза кметът Георгиев. Той изказа лични благодарности на министър-председателя Бойко Борисов, на министър Нона Караджова и на представителите на Европейската комисия за предоставената огромна финансова помощ за разрешаването на проблема, който общината се бори да разреши от 9 години. „Ние първо отчитаме направеното и след това искаме. През последната една година и половина община Ботевград е спечелила 12 европейски програми на обща стойност 50 млн. лв. Така, че ние не само искаме, но и се борим да привлечем средства отвън, така, както ни поставяте задачите.”, каза Георгиев пред премиера и министъра.  В знак на благодарност кметът Георгиев връчи специален вимпел на Община Ботевград на двамата гости от Европейската комисия Реналдо Мендметс и Джордж Кремлис. Кметът на Ботевград увери гостите, че и „за в бъдеще, когато общината печели проекти с европейско финансиране, ние постоянно ще ги изпълняваме”.
 Министър-председателят Борисов заяви, че със строителството на депото и новата спортна зала, община Ботевград показва, че е заслужила благоразположението на правителството и то ще продължава да помага. „Когато виждаш, че кметовете работят, нормално е и държавата да се опитва повече да ги подпомага. Тук наблизо ще се прави и сепариращата инсталация и се надявам до тогава от нашите структури на ГЕРБ да се направи оборка на целия регион, защото на много места има изкуствени сметища, и защото тази прекрасна природа, която имате тук, няма нужда да загрозяваме”.
 
Регионалното депо ще обслужва 56 000 души от общините Ботевград, Правец и Етрополе и е част от системата за управление на отпадъците на регион Ботевград. До средата на следващата година ще бъде пуснат в експлоатация и другият елемент от системата – центърът за рециклиране.
Изграждането на регионалното депо за  неопасни битови отпадъци се осъществява по Оперативната програма „Околна среда 2007-2013” на Европейския фонд за регионално развитие. Проектът „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Ботевград” е с обща стойност 17 508 571, 09 лв. Бенефициенти са общините Ботевград, Правец и Етрополе. Безвъзмездната финасова помощ на Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 12 316 032, 84 лв, а националното съфинансиране е 2 173 417, 56 лв. Трите общини са финансирали проекта с 808 810, 52 лв. Началната дата на проекта е 23.11.2010г,а крайната дата е 23.06.2013г. Той обаче е приключен предсрочно със 7 месеца и 21 дни.

видео: bTV

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Бойко Борисов , регионално депо

Подобни новини

Коментари (22)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 11:41

    Айде да ви е честито на всички, пускайте камионите да минават към ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 11:48

    Сега всички депутати заминаха на имението на Георгиев е новачене, идете да ги снимате и там, как разделят парите от сделката.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 11:57

    Много добър матерял, за една голяма катастрофа на територията на община Ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 12:04

    Е този съсипа хубавото градче. Жалко за хората и природата………….

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 12:13

    Кога ще пише, жалко за кмета.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 12:16

    Супер е, сега си имам и боклучарник, от кога го чакаме. След 3 месеца ще си имаме и спортна зала.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 12:22

    Обичам те бойко, ти си най-добрият управник.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 12:45

    Много добри снимки. Кога ли бойко ще резне главицата на Георгиев се чудя?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 13:15

    Тъжна и жалка гледка. Мажоретки откриват боклучарник :x

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 13:21

    Правец и Етрополе могат да ликуват за сметка на Ботевград

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete