Събота, 29 Февруари 2020, 12:12

Пети фолклорен събор „Вълчан Войвода” в село Осеновлаг

20 Август 2019, 14:33
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 224 0


На 17.08.2019г. за пета поредна година в село Осеновлаг се проведе фолклорният събор „Вълчан Войвода”, посветен на легендарния български хайдутин.Вълчан Войвода е едно от най-легендарните имена в нашата история. Благодарение на защитата и помощта, което е оказвал на мирното население, героят бързо изградил образа на безстрашен и непреклонен народен закрилник.

Организатори на събитието бяха „Чифликъ Ненкови” и НЧ „Климент Охридски – 1924” със съдействието на Община Своге. Във фестивала взеха участие самодейни фолклорни групи и танцови състави от общината – Осеновлаг, Томпсън, Реброво, Искрец и близки населени места – Ботевград, Велинград.

Посетителите имаха възможност да се насладят на домашно замесени хлябове и гозби, както и да разгледат изложба на старинни оръжия. Организаторите бяха приготвили историческа възстановка на събитията от живота на Вълчан Войвода, роден в село Осеновлаг. Гост- изпълнител на събитието бе гайдарят Добри Рахнев. Специален гост и представител на общинска администрация- Своге бе г-н Илия Богданов – заместник- кмет на Община Своге.
Фестивалът представлява завръщане към корените и българските традиции, а целта му е съхраняване и предаване на българското народно-песенно и танцово изкуство на идните поколения, запазване и обогатяване на българската национална култура.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (8)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (471)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (44)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (40)
70% Complete
Мир по Земята (83)
70% Complete