Петък, 29 Март 2024, 03:53

Петиция за връщане на хижа "Пробойница" на туристите

22 Август 2019, 17:37
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 859 0


Българският планинарски съюз отправи апел до кмета и до Общински съвет - гр. Своге за изваждането на хижа "Пробойница" от раздел I Продажби. В последните години планинският туризъм в България се радва на нарастваща популярност. Потокът от туристи се увеличава непрекъснато, както на утвърдени и популярни дестинации, така и на непознати досега места. Хижата е изключително важна за международния туристически маршрут ЕЗ, по-известен като Ком - Емине. Тръгвайки от връх Ком, първата хижа „Петрохан“ е прекалено близо за еднодневен преход, а следващата хижа „Тръстеная“ – прекалено далеч. Това прави хижа „Пробойница“ ключова за този знаков маршрут. Тя е изключитело важна и поради обстоятелството, че алтернатива няма. От съществено значение за успешното преминаване на един такъв дълъг преход е наличието на хижи, в които планинарите да се подслонят и нахранят след дългия ден, подготвяйки се за следващия.
През 2017 г. Община Своге на основание чл.8, ал.4 и чл.35, ал.1 от Закона за общинската собственост, чл.46, ал.1 и чл.70, ал.1 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, обявява откриване на процедура по провеждане на публичен търг с тайно наддаване за продажба на имот – частна общинска собственост, представляващ поземлен имот №000324 с площ от 10,552 дка, находящ се в землището на село Губислав, местност „Пробойница“, заедно с построените в имота сгради: масивна сграда на три етажа, представляваща хижа „Пробойница“ със застроена площ от 341 кв.м.; 10 броя полумасивни сгради, представляващи дървени бунгала, всяко от тях със застроена площ от 7 кв.м.; полумасивна сграда на един етаж, представляваща склад със застроена площ от 68 кв.м. Начална тръжна продажна цена е в размер на 151 000 лева, съгласно експертна оценка на лицензиран оценител.
Българският планински съюз счита, че хижата трябва отново да бъде такава, каквато е била някога, да приема пак туристи и детски лагери сред красивата природа на планината и да бъде отдадена под наем на отговорни хора, които биха я приели като призвание и биха я стопанисвали по подобаващ начин в името на планинския туризъм в България.

По този повод е създадена и онлайн петиция, чрез която при подписването й упълномощавате Българския планинарски съюз да предаде подписа ви на лицата, взимащи решения по този въпрос. Линк към петицията може да откриете тук:

https://www.peticiq.com/proboinica




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete