Събота, 15 Декември 2018, 20:15

Петльовден е

2 Февруари 2016, 08:40
(0) (0)
България - Спорт
Прочетена: 1599 1

Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа територия — от Одринско и Лозенградско, до Добруджа. Празнува се на 2 февруари (нов  стил) или на 20 януари (според старото летоброене).
 
Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата. На някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.
 
Празникът е познат под различни имена, което се дължи на съвпадането на датата на неговото честване с датата на християнския празник, почитащ паметта на Св. Евтимий Търновски.
 
В Котленско и Карнобатско празникът е по-познат с имената, производни от Евтимий, докато във Варненско и т.нар. вайковски села (Голица, Козичино и др.) с производните от Петльовден.
 
На празника се коли петел. В някои части на страната той се коли от момче или от баща му, който дава на детето да пипне ножа. На други места майката на момчето обезглавява пернатото.
 
С кръвта на петела се прави кръстен знак на входа на дома, а главата се забучва на видно място до вратата. Краката на птицата се изхвърлят на покрива на къщата. Перата се запазват, за да бабуват с тях жените и да лекуват децата си.
 
Заколеният петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял. Сварената птица се раздава по съседите за здраве на мъжките деца в къщата.
 
В миналото през целия ден на този празник не се работи, а на някои места жените се събират на веселба.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 12:01

    Честит празник Васко

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Подкрепяте ли идеята до 2024г. да бъдат премахнати печките на дърва и въглища, които не отговатят на еконормите

Анкета » коментари (8)

Подкрепяте ли идеята до 2024г. да бъдат премахнати печките на дърва и въглища, които не отговатят на еконормите

отговори
Да (196)
70% Complete
Не (442)
70% Complete
Съгласен съм, това ще подобри качеството на въздуха. (65)
70% Complete
Не смятам, че е необходимо. Това няма да промени качеството на въздуха (236)
70% Complete
Не съм заинтересован (8)
70% Complete