Събота, 20 Април 2024, 00:23

Петокласник се оплаква от тормоз в училището в Литаково

22 Октомври 2018, 12:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5867 31


Отчаяна майка на петокласник от село Литаково се свърза с bTV заради системна агресия спрямо детето ѝ.

За Цветан училището не е място с много весели и детски спомени. Там той не среща приятели. Ученик е в пети клас в местното училище „Васил Левски” в Литаково. Учи в него от втори клас. Майка му помни, че кошмарът за нея и семейството и започва още самото начало.

„Те го плюят, обиждат го, не искам да цитирам думите, но нито е гей, нито е джендър, нито нещо от сорта”, заяви Марина Цекова, майка на Цветан. „Те не ме приемат, още от втори клас, откакто дойдох в това училище. Не знам защо”, каза петокласникът. Майката казва, че многократно е повдигала въпроса пред директора и училището. Словесният тормоз обаче не спира.

„Още в начален етап винаги сме провеждали срещи с майката, че той е малко по-притеснителен и не може да се приобщи към децата”, заяви директорът Тодорка Петрова.

Цветан споделя, че дори опитва да не контактува с децата, за да не стават конфликти.

„Цветан е само́ българче в класа, може би това дава така някакъв негативен резултат, че е сам. В другите класове има по двама-трима”, коментира кметът на селото Даниел Дилов.

Децата ни наистина 90% са роми в училището, но никога не сме делили децата на роми и българи”, категорична е директорката на училището. „За нас всички деца са еднакви и даже съм изключително доволна, че родителите, нищо че са от ромски произход, са изключително загрижени за децата си. Не бих казала, че нещата са на етническа основа”, посочи тя.

Често петокласникът отказва да ходи на училище, а майка му е принудена да го изпраща насила. „Много пъти съм ходила в училището и съм плакала, молила съм класната за съдействие и много пъти съм го водила насила на училище. Не издържам вече”, споделя майката на детето.

Преди дни обаче нещата ескалират, когато Цветан става обект на обиди не само от децата от класа.

„Било е в междучасието, не е обидата някаква сериозна, нарекло го е – не знам дали да го казвам, че е дебел. В крайна сметка те си ги казват такива думи неволно, не влагат и мисъл в тези неща, но той е по-чувствителен и веднага го е приел присърце”, поясни директорката на училището.

Кметът на Литаково отбеляза, че майката е ходила и при него. „Оплакваше се, че децата от ромски произход са се подигравали на нейното дете. И аз викам: „Пък синът ти е едър, чак така ли е?”. И повече не е идвала. Не знам дали е тормозен, или си търси някакви поводи детето да не посещава училище редовно. На Цветан са му създадени условия да бъде пръв на село, в нашето училище, вместо да бъде някой по средата или последен в града в училището”, каза още кметът.

Родителите на Цветан вземат решението да напусне учебното заведение. От понеделник за детето ще се грижат неговите баба и дядо и ще посещава училище в Лом.

„Едно дете дали ще бъде отписано или не, не е голяма беда за училището, но ако тя реши да го остави, ние няма да спрем, ще продължим да работим допълнително и с майката. Ще извикаме и психолог, за да решим този проблем”, увери Тодорка Петрова.

Тъпчем на едно и също място от години, ефектът е налице, детето отива на 150 километра от мен. Никоя майка не иска да го преживее това, и аз не искам да си пращам детето на другия край, но за негово добро трябва да отиде да изучи тая година там”, подчерта обаче майката на Цветан.

Петокласникът мечтае да стане готвач, също да е магьосник. „Бих направил децата по-добри”, казва Цветан.

Ако догодина се намери свободно място, семейството ще живее отново заедно.

Източник: btvnovinite.bg

Коментари (31)

  • Отговори (5) (1)
    1. добавен от: Анонимен 22 Октомври, 12:37

    В Лом циганитр не са по малко,автобуса и града

  • Отговори (36) (2)
    2. добавен от: Ива 22 Октомври, 12:43

    Тази директорка е малоумна, те се обиждат това е нормално. Абе госпожо ваше внуче или дете ако го тормозят така дали така ще реагирате. Ужас. Да си мести жената детето защото проблема е и в директорката май..... Успех на дететнцето

  • Отговори (13) (3)
    3. добавен от: Анонимен 22 Октомври, 12:43

    А защо не в Ботевград??

  • Отговори (41) (0)
    4. добавен от: Анонимен 22 Октомври, 13:01

    Проблема е в циганите. Всички го знаят а тая директорка знае, че училището и е за затваряне. Я да накарат едно циганче 5 клас да чете?? Или ги е срам да признаят, че само пишат оценки за да имат работа. 90 процента излизат неграмотни от там факт....

  • Отговори (36) (0)
    5. добавен от: Анонимен 22 Октомври, 13:08

    И учители и доктори работят само за циганите.За първи път тази година отидох при личната си лекарка с молба за талон за кардиограма,каза ,че за месеца са свършили.Почаках отвън и видях,че на циганката след мен и дадоха талон за невролог.Докторите се страхуват от циганите и са любезни с тях а на мен дори кръвното не пожела да ми премери. Защо не съм се родил циганин.

  • Отговори (11) (0)
    6. добавен от: Анонимен 22 Октомври, 13:19

    Проблеми има и в Ботевград.Възпитанието на децата и това есичко да им е позволено.А учители допускат това поведение,за едни деца може,за други не.Навсякъде се обиждат,но се правят забележки само на едно си същи деца,на виновните не

  • Отговори (14) (3)
    7. добавен от: Анонимен 22 Октомври, 13:28

    Тази докторка да не се казва Каназирска,Колко цигани взеха ТЕЛК с нейна помощ.

  • Отговори (19) (1)
    8. добавен от: Анонимен 22 Октомври, 13:32

    А какво ще кажете за кмета....аз викам...прьв на село...ужас

  • Отговори (10) (2)
    9. добавен от: Анонимен 22 Октомври, 13:34

    проблема е голям в това училище даже и село управата е за смяна на почит са циганите законите са с тях полицията ги закриля властват навсякъде жалко че и върху детската психика на българчетата не трябва да се подават децата ни по силни да бъдат аз така ги въспитавам да не се поддават в такова време и държава живеем а пък селото ни е оле мале.

  • Отговори (16) (2)
    10. добавен от: Анонимен 22 Октомври, 13:34

    И в Литаково ив подобни на него мафията,кмет,директор,лекар,само ядат,до насиране,станали са четвъртити...И да не делят властта и поп няма...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete