Четвъртък, 25 Април 2024, 15:16

ПГ по КТС гр.Правец е едно от шестте училища в страната с признание за училище от национално значение

29 Юни 2017, 11:11
(3) (1)
Правец - Новини
Прочетена: 4639 1


През пролетта МОН направи предложение на Министерския съвет шест професионални гимназии да получат статут на училища с национално значение. След обсъждане правителството одобри това предложение. Сред тях е и Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи – Правец. Това е поредното престижно отличие за ПГ по КТС гр.Правец. 

Останалите са: 
Професионалната гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" – Ловеч; 
ПГ по горско стопанство и дървообработване "Сава Младенов" - Тетевен;
ПГ по горско стопанство "Христо Ботев" - Велинград; 
Професионалната техническа гимназия "Шандор Петьофи" - Разград; 
ПГ по ветеринарна медицина "Иван Павлов" - Стара Загора.

Според държавния образователен стандарт за институциите в системата на предучилищното и училищното образование училищe с национално значение е това, което дългосрочно изпълнява националнa задачa, възложена със заповед на министъра на образованието и науката, както и училище, в което се обучават ученици от много области. Национална задача е тази, чието изпълнение е с трайно значение за обществено-икономическия живот в поне 15 области в страната и за изпълнението на която е осигурено целево финансиране от държавния бюджет.

Училищата с национално значение са признати за заведения с висок капацитет, авторитет и значимост по отношение на потенциала на учителите, учениците, организацията и управлението на училището. Всички училища със статут на национални са държавни.

Наредбата за институциите в системата на предучилищното и училищното образование за училища с национално значение изисква тези училища да отговарят едновременно на две условия. Едното е в тях да се обучават най-малко 20 ученици от други области на страната, несъседни на областта, в която се намира училището.Второто е в тях да се обучават ученици от 5 до 9 административни области на страната, като над 30% от тях са с постоянна адресна регистрация от други области. Учебните заведения, предложени за училища с национално значение, отговарят едновременно на две от посочените условия. Проектът за решение е публикуван на сайта на МОН.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete