Събота, 20 Април 2024, 16:30

ПГТМ "Хр. Ботев" почете своя патрон

1 Юни 2012, 11:25
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3605 2


Патронен празник чества днес ПГТМ „Христо Ботев”. По този повод събитието бе отбелязано тържествено в двора на училището. „Отново идва 2-ви юни и ние отдаваме почит на великия революционер и поет Христо Ботев, който със собствената си кръв подпечата свободата на България. Вече 136 години той не умира, защото дава на днешните поколения пример за най-висша мяра за нрав. Ботев се бори за възкръсването на България от царството на мрака и за възтържествуването на справедливостта. Днес ние търсим и откриваме Ботев в сърцата си”. Това бе част от приветственото слово на директора Добрин Христов.
Илонка Славчева-началник отдел в Регионалния инспекторат,  пожела на учениците да имат духа и магнетичността на своя патрон. Сред останалите гости на тържеството бяха Христо Андреев - Началник на Регионалния инспекторат, кметът на общината Георги Георгиев, кметът на с. Трудовец Веселин Драганов, Йордан Йорданов - общински съветник и председател на Комисията за младежта и спорта към Общинския съвет, Владимир Йосифов-наследник на първия дарител на ПГТМ Карло Йосифов.
В своето приветствие кметът заяви: „Вие имате абсолютното право да се гордеете, че носите името на гениалния Христо Ботев, защото през далечната 1934 година именно на Орхание се пада честта да получи името Ботевград, съревновавайки се с още 7 града. Тогава правителството взима под внимание, че единствено жителите на с. Скравена с риск за живота си, погребват 10 черепи на Ботевите четници. Гордейте се, а ние ще се гордеем с вас, защото оттук са излезнали едни от най-добрите ученици, които днес са успешни инженери, строители и ръководители. Дерзайте, ние сме зад вас”.
 По случай 2-ри юни директорът Добрин Христов награди с почетна грамота и парична награда от 200 лв. двама учители от учебното заведение, които са били номинирани за учител на годината. Това е учителката по литература Анелия Клечкова, номинирана през настоящата 2012г.  Веселин Тодоров (преподавател по физическо възпитание) получи наградата за принос в спортната дейност на ПГТМ. Седем пъти неговите ученици са републикански шампиони по баскетбол.
Тържественото отбелязване на 136 г. от гибелта на Христо Ботев завърши с поднасяне на венци и цветя пред неговия паметник в двора на учебното заведение.

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete