Събота, 20 Април 2024, 15:19

ПГТМ „Христо Ботев“ е домакин на среща по НП „Иновации в действие“

23 Юни 2021, 19:10
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 908 4


ПГТМ „Христо Ботев“ е иновативно училище от 2018г. с прилагане на приложенията на Google в образованието.
За поредна година училището участва в национална програма „Иновации в действие“, дейност „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища“ за обмен на иновации между иновативни училища и неиновативните училища, но включени в програмата.
Партньори по програмата за 2020/2021 учебна година са:
Иновативно училище:
Професионална гимназия по туризъм, Софийска област, гр. Самоков
Неиновативно училище:
Професионална гимназия по транспорт "Вл. П. Минчев",Община Бойчиновци, с. Владимирово

На 8 и 9 юни 2021г. група от учениции и преподаватели от ПГТМ „Христо Ботев“ гостува на ПГ по туризъм, Самоков.


"Наблюдавахме и реално участвахме в обучение по взимно обучителния метод, под спомоществователството на Самоковската митрополия"Културен туризъм – образованието в Самоков през Възраждането". Домакините ни включиха и в игри, играни от децата тогава - чилик, сплитане на конец, дори поднесената почерпка беше тематична и свързана с тази епоха.
Чрез темата "Културен туризъм – забележителни исторически събития в Самоков – Самоковската комуна" ученициот специалност „Организация на туризма и свободното време“представиха тази значима тема от историята на Самоков с различни гледни точки и през погледа на учебен час от 80-те години на ХХ век.

Чрез прожекция на видеа за забележителности в Самоков, като продукт на образователни резултати от иновациите на училището-домакин научихме факти за ски-шанцата на Самоков, въжения мост над река Искър и изграждане на коритото на реката през града.
През следващия ден наблюдавахме урок в 10 клас, специалност „Кетъринг“ по „Кулинарни изделия и напитки за кетъринг", тема "Представяне на вина за кетъринг", представен с много знания, естетика и ентусиазъм от учениците. А за нас информацията беше любопитна, нова, провокативна.
На 22 и 23 юни 2021г. ПГТМ „Христо Ботев“ посрещна групите от двете партньорски училища.
При взаимното представяне Професионална гимназия по туризъм, Самоков изненада екипа с торта, а ученици от Професионална гимназия по транспорт с поздрав-изпълнение на народни танци и рецитал на лично творчество на техните ученици.
След презентация за предимствата и негативите от използването на технологиите в учебните часове и на Google Workspace for Education при преподаването, ученици от 11б клас, специалност Компютърна техника и технологии представиха урок по Компютърни мрежи чрез работа върху споделен документ и тест чрез Google form, като учениците работиха със свое темпо, а най-бързите достигнаха до последната за часа задача, кримпване на мрежов кабел, тип усукана двойка.

През втория ден се направи анализ от анонимните мнения от всички участници в партньорската среща за ползите и недостатъците на онлайн обучението. Сред отчетените предимства са бързата и лесна комуникация, без прекъсване на обучението заради извънредни обстоятелства, възможност за обучение по всяко време и от всяко място, приучаване към самостоятелност, повече възможности за визуализация в часовете, повече свободно време. Най-негативна при онлайн обучението е липсата на живия контакт и социалната дистанция. Посочени са и проблеми като невъзможност за успешно преподаване на част от учебните предмети, проблемите с интернет свързаността , невъзможност за усвояване на така поднесения материал, че ежедневието с техниката уморява и изнервя, слабата активност при дистанционното обучение.
Ученици от ПГТМ „Христо Ботев“ представиха мултимедийни продукти, създадени онлайн от авторите им, за участие в Националния конкурс „България в картини и слово“ –филм за крепостта Боженишки урвич и презентация за защитена местност „Мухалница“, като запознаха гостите с интересни места в нашия регион.
Учениците и преподавателите от гостуващите училища, на които бяха създадени профили към домейна на ПГТМ,се включиха в иновативен час чрез използване на Google приложенията- съвместна работа върху документ, опции на Google maps, онлайн тест и анкетаза преподавателите за степента на увереност при използване на технологиите.

Тъй като поради Covid-19 дистанционното обучение под различни форми се използва във всички училища, то ние, като домакини споделихме опита си и предимствата и недостатъците, които сме установили при продължителното дистанционно обучение , вкл. сравнение между платформитеза видео срещи ,с цел да представим нашия опит и да помогнем с изводите си за ориентиране сред онлайн предложенията за обучение извън училище.
Групите от двете гостуващи училища разгледаха базата на ПГТМ „Христо Ботев“ за професионално обучение.
В неформална обстановка и преки разговори директори, учители и ученици от трите училища заедно споделиха опита и впечатленията си от обучението в професионалните гимназии и в областта на иновациите.
Пожелахме си технологиите да се използват умело и да разчупват традиционните часове, но присъствената форма да е тази, която да е ежедневие в училищата."



Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 23 Юни, 23:27

    Така научете ги да познават вина и ракии

  • Отговори (0) (1)
    4. добавен от: Анонимен 23 Юни, 23:27

    Учител ги да са пияндета

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete