Петък, 29 Март 2024, 09:28

ПГТМ "Христо Ботев" участва в международна конференция по физика в Сърбия

6 Март 2015, 15:08
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1933 5


Преподавателят по физика и астрономия Тодор Василев и Радослав Айвазов, ученик от IX б клас на ПГТМ „Христо Ботев“ – Ботевград взеха участие в III-та Международна конференция на учителите по физика „Позицията на физиката в средните училища в района”, която се проведе от 20 до 22 февруари 2015 год. в гр. Алексинац, Нишавски окръг, Република Сърбия.
Домакин на симпозиума бяха ръководството, учителите и учениците на Алексинацка гимназия. Представители и участници бяха преподаватели от университети, учители и ученици от Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна Гора, Македония и България.

Конференцията бе посветена на световната година на Светлината и светлинните технологии. Основните въпроси и проблеми, които се обсъдиха, бяха свързани със значението на физичния експеримент и интерактивните методи, техники и учебна среда, заемащи важно място в преподаването по физика в съвременното училище. Бяха разгледани и предложени различни варианти на уроци и форми на ученическо участие за повишаване интереса и качеството на обучение по природните науки в средното училище.

Преподавателят от ПГТМ „Христо Ботев“, Ботевград г-н Тодор Василев участва в направлението „Пленарна и постерна сесия”, което беше насочено към споделяне на добри практики в обучението по физика в средните училища. Г-н Тодоров участва с доклад и презентация на тема „Създаване и изработване на опитни постановки и тяхното приложение в часовете по физика”. В разработката му се разкрива методика в създаването, изработването и изследването на опитни постановки по електричество от учениците в часовете по физика. Докладът е публикуван в специално издаден сборник.

В рамките на конференцията се проведе и състезание за ученици -„Международен конкурс за изработване на проекти на опитни постановки и демонстрации по физика за ученици от средните училища“, в което участва Радослав Айвазов. Той се представи с личен проект по физика „Eлектронен демонстрационно-игрови комплект – ЕлДИК 2К15”.

 „ЕлДИК – 2К15“ е многофункционален електронен демонстрационно-игрови комплект, който има за цел да демонстрира определени физични явления и процеси свързани с електричеството, механичните движения, електромеханиката, разтварянето на веществата, оптиката и светлината. Комплектът успешно подпомага учебната дейност по физика. Името му съчетава комплексно демонстрационна и игрова дейност на базата на видовете движения на материята. За неговата изработка са използвани части от подръчни домашни и технически материали.

 Учители и ученици обмениха опит и получиха сертификати за участието в конференцията.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Март, 17:57

    bravo na nas

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Март, 18:01

    za da stignem do tam ozna4ava 4e e imalo podgotovka
    pozdravleniq za Vasilev

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 6 Март, 18:52

    Церн и Сърбия не е едно и също. :)

  • Отговори (0) (1)
    4. добавен от: Анонимен 7 Март, 10:30

    Abe toi toshko obicha da raboti s mladi momcheta :d

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Анонимен 8 Март, 21:37

    Браво на г-н Василев! Наистина обича професията си и има добри резултати. А завистниците освен да обиждат, за друго нямат талант!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete