Петък, 19 Април 2024, 12:42

Почина албанският принц Лека Зогу

30 Ноември 2011, 15:41
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1325 0


Претендентът за албанския трон принц Лека Зогу Първи почина днес в Тирана след кратко и тежко боледуване, съобщи неговото семейство.

Представителка на кралското семейство потвърди, че принц Лека е починал вследствие на здравословни проблеми със сърцето и белите дробове в болницата "Майка Тереза" в Тирана, където е бил в интензивно отделение през последните 15 дни.

Принц Лека, на 72 години, е единственият син на последния албански крал Ахмед Зогу, който заема престола през 1928 г. и управлява Албания до италианското нахлуване.

През 1939 г. крал Зогу е заставен да напусне Албания, само два дни след раждането на принц Лека Зогу. Семейството живее за кратко в Атина след това в Югославия, в Швеция, във Великобритания, САЩ, Франция, Египет и Южна Африка.

През 1946 г. комунистическият режим в Албания отхвърля монархията и провъзгласява република.
След смъртта на баща си през 1961 г. принц Лека Зогу започва да се занимава с търговия, говори се дори, че продава оръжие. През 70-те години той започва да създава връзки с албанската диаспора по цял свят и се посвещава на политиката и идеята за възстановяване на монархията в родината му.   

Той се завърна за първи път в Албания през 1993 г., но само за една нощ, тъй като властите не признават неговия паспорт, в който в графата професия е записано "крал", а той отказва да получи друг паспорт.

През 1997 г. се връща отново в Тирана и вече е приет радушно, остава три месеца в страната. На 29 юни 1997 г. в Албания се проведе референдум с въпрос "република или конституционна монархия", при който "републиканците" спечелиха мнозинство с 66,75% от гласувалите.

Лека се завърна окончателно заедно със семейството си и се установи в Албания през 2002 г., след 63 години в изгнание.

Принц Лека Зогу има син - Лека Втори.   

Президентът на Албания Бамир Топи и премиерът Сали Бериша неотдавна посетиха принц Лека Зогу в болницата "Майка Тереза" в Тирана.


Източник: vesti.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete