Четвъртък, 25 Април 2024, 11:08

Почина аристократката с най-много титли в света

20 Ноември 2014, 15:20
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1652 0


Почина 18-ата херцогиня Алба, представителката на една от най-богатите аристократични фамилии в Европа, призната за аристократката с най-много титли в света, предаде Франс прес. Преди броени дни 88-годишната херцогиня беше приета по спешност в клиниката "Саградо Корасон" в Севиля, с диагноза пневмония, която развила след прекаран гастроентерит.

Колоритната испанка, известна с бухналата си бяла коса и с пискливия си глас, бе сред най-известните иберийски знаменитости. Според Книгата на рекордите на Гинес дамата има повече знатни титли от която и да е друга благородничка в света. Алба е със 7 херцогски, 22 графски и 24 маркизки титли, твърди Асошиейтед прес.
Никак не е лесно да се произнесе и цялото й име - Мария дел Росарио Каетана Алфонса Виктория Еухения Франциска Фиц-Джеймс Стюарт и Силва. Историята на дома, който Алба оглавяваше, е над 540-годишна.
Херцогиня Алба има шест деца. Родени са по време на първия брак на херцогинята със сина на херцога на Сотомайор Педро Луи Мартинес, който умира през 1972 г.

През 1978 г. херцогиня Алба се омъжва за йезуита Хесус Агире и Ортис де Сарате. Нарушаването на установените традиции в испанското общество предизвиква огромен скандал, но съпрузите живеят щастливо до смъртта на Хесус де Сарате през 2001 г. През 2011 година, на 85-годишна възраст, херцогиня Алба се омъжва за държавния служител Алфонсо Диес, който е с 25 години по-млад от нея. Венчавката е едно от най-следените светски събития в Испания и всеки детайл от нея се отразява с небивал интерес. Херцогинята реши да се врече във вечна вярност с Диес, въпреки съпротивата на шестте си деца. За да получи разрешението им, тя им приписа състоянието си.
След смъртта на херцогинята замъците, дворците и другото имущество на рода с над 500-годишна история ще получат шестте деца на Алба. А според испанските медии богатството на херцогинята се оценява между 856 милиона долара и пет милиарда долара.
Самата херцогиня Алба обаче не се смяташе за богата жена. Тя изтъкваше, че произведенията на изкуството, които притежава, не могат да се ядат.

Колекцията на Алба включва уникати като първото издание на "Дон Кихот", а също карта на Америка, нарисувана лично от Христофор Колумб.



Източник: БТА

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete