Четвъртък, 25 Април 2024, 23:00

Почит към жертвите на комунизма

2 Февруари 2018, 10:11
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1164 2


На 1 февруари за пореден път в община Костинброд бяха почетени жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 година Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд остава в историята на Третата българска държава с произнасянето на най-масовите смъртни присъди срещу политици след края на Втората световна война. Прочетени са и са изпълнени смъртни присъди срещу общо 2 730 български военни, политици, индустриалци.

В църквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч бе отслужена литургия в памет на невинните жертви. Панахидата отслужиха отец Желязко и отец Дамян. Кметът на с. Петърч – г-н Борислав Борисов, г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Любен Кънчев – зам.-кмет, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, общински съветници и граждани почетоха със запалването на свещ паметта на своите съграждани, загубили живота си в периода 1944-1945 година.

На лобното място в околностите на с. Петърч, известно с названието „Гробницата“, бе поднесен венец. На това място след преврата на 9 септември 1945 година са изведени и избити беззаконни присъди десетки българи от София и околностите. В масови гробове са били зарявани телата на убитите невинни. По-късно същите ями са използвани за екарисаж и в тях са изхърляни животински останки. Наред със зловещото име на местността в паметта на местните жители и до днес са оцелели разкази и спомени за тези жестоки събития.

Всяка година на 1 февруари местността „Гробницата“ е място за поклонение на гражданите от с. Петърч и цялата костинбродска община в памет на смъртните жертви.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 23:09

    Нямам нищо против това,което е направено,но не смятате ли, че на 02 февруари е "Петльов ден". На този ден през турското робство в България къщите, в които е имало малки момченца са колели петли и с кръвта им са мазали по портите, за да спасят децата си от яничерство, тъй като турците са взимали всички малки момченца, за да ги направят яничари и там, откъдето вече са взели са боядисвали по портите с червено. Може би за българина това не значи нищо и не заслужава страдание и почит!!! Да правилно, тъй като ние отрекохме турското робство, сега сме се хванали с комунизма, а след него/ако все още ще има българи/ ще се хванем да плюем по демокрацията. Пази Боже България и българския народ, който забравя за историята си!!!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 23:31

    Комунизъм в България никога не е имало, както и все още няма Демокрация, но за най-голямо съжаление и страдание Турско робство е имало. Ако не е имало турско робство, то тогава не е имало Левски, Ботев, Опълченците на Шипка, Бачково, филмите "Време разделно", "Пътят към София" и още много други неща, за които, за да ги изброя няма да ми стигне един лист. Може и да не е имало турско робство, тъй като филмите, който се излъчваха по телевизията изчезнаха, а сега трябва да изчезне и от знанието на бъдещето поколение за жестокостите от това време. Браво на Правителството и на Образователното министерство. Правилно постъпват. Защо трябва да продължават да заблуждават народа, че нашите предци са живели в този ужас. Това не се е случило. Браво за уважението и почитта за страданията им. Да не дава Господ това да се повтори, тъй като това ние не можем да преживеем.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete