Вторник, 23 Април 2024, 13:45

"Под игото" на Иван Вазов се падна на зрелостниците

21 Май 2012, 08:28
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2703 1


За първи път в един и същи ден се провеждат зрелостен изпит и външното оценяване след 7 клас
Точно в 8 часа започна държавният зрелостен изпит по български език и литература. Зрелостниците пишат тема върху произведението "Под игото" на Иван Вазов. Самата тема обаче не беше разгласена. 
Учениците вече пишат върху варианта за теста, сглобен още в 4 часа тази сутрин в присъствието на журналисти. Тогава бяха генерирани 40 въпроса - отворени и затворени, беше изтеглена и темата, върху която децата ще пишат разсъждение или есе.
Авторът обаче остана в тайна до 9 часа тази сутрин. Учениците ще имат на разположение 4 часа за писане. Резултатите от матурата ще станат ясни на 11 юни, съобщава iNews.bg.
За първи път в един и същи ден се провеждат зрелостен изпит и външното оценяване след 7 клас. Целта е неучебните дни за учениците, които не се явяват на изпит, да бъдат по-малко.
Зрелостниците са разпределени по училища на случаен принцип, а учениците след седми клас полагат изпит в училищата, в които учат.
Любопитна подробност е изискването зрелостниците да пишат само с химикалки с черно мастило, а учениците след седми клас - със синьо.


Източник: econ.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (177)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete