Четвъртък, 25 Април 2024, 22:20

Подпомагането в началото на пчеларската година дава силен положителен ефект при иззимуването на пчелите

19 Август 2019, 12:06
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3470 9


Д-р Илиян Гечев, двм – експерт „Болести по пчелите и биологично сертифициране”:
„Вече сме в началото на новата пчеларска година. Стоковият мед е изваден и предстои подготовка на семействата за следващия пчеларски сезон. За заболяванията обаче сезон няма, особено за нозематозата, причинена от Nosema ceranae. Заболяването протича целогодишно, а това определя и начина за воденето на борба.

Препоръчвам през м. август в пчелини, в които имате съмнение или показват признаци на нозематоза, семействата да се третират с Ноземат херб или с Ноземат херб плюс. Добре е това да се направи 4 пъти през интервал от 5-7 дни. Още по-добри резултати се получават, ако тези продукти се комбинират с Имуностарт херб. В тези пчелини ефектът от прилагането на продуктите ще се наблюдава през зимата и през следващата пролет. Третираните семейства зимуват успешно и се развиват добре през пролетта.

В пчелини, в които семействата не показват признаци на нозематоза може да се използва само Имуностарт херб, който подпомага яйценосната дейност на майката, укрепва имунната система на пчелите, въздейства благоприятно върху физиологичното им развитие и спомага за тяхното добро зимуване. В тези случаи е необходимо 4-кратно третиране през интервал от 5-7 дни.

Пчелни семейства, които през пролетта или лятото са третирани с Ноземат херб, с Ноземат херб плюс или с Имуностарт херб отново трябва да се третират през м. август с тези продукти. Това е утвърдена от практиката схема, доказана като работеща и от пчеларите, и във времето. Ако по някаква причина сте пропуснали третирането през м. август, Ви препоръчвам да го направите през м. септември.

Като експерт по болестите по пчелите и биологичното сертифициране съм посeтил много пчелини, провел съм много разговори с пчелари на място и по телефона и са ми изпратени стотици снимки и видеа. Тук ще си позволя да включа цитат на пчелар, който е част от многобройните позитивни мнения за продуктите от пчелари от цялата страна. Цитатът е на Иванка Вълчева от Ботевград.

Иванка Вълчева от Ботевград отглежда пчели от 1981г. Пчеларството й е по наследство от нейната баба, която също е отглеждала пчели. Започнала е с един рояк, който е хванала в дърво през 1981 година и към момента има 25 кошера, които отглежда с голяма любов. Ежедневието й преминава между нейните работни пчелички. Иванка Вълчева произвежда мехлем от всевъзможни пчелни продукти и билки, който лекува изгаряния, рани и хемороиди. А ето какво споделя Иванка Вълчева пред д-р Гечев:

- „Драги пчелари, искам да споделя с Вас резултатите, които се получиха в моя пчелин след използването на Ноземат херб плюс и Имуностарт херб. Още през лятото и есента на 2017 г. забелязах пълзящи пчели пред кошерите, на прелката, не прибираха крилата до тялото си. Вътре в кошера пълзяха върху рамките с разперени като ножица крилца. Всичко това беше загадка за мен. През зимата на 2017/2018 г. започна измиране на пчелните ми семейства. След като за една седмица ми умряха 6 семейства бях много разтревожена и се обърнах към д-р Илиян Гечев за помощ. Пчелинът ми беше включен експериментално в изпитването на новите продукти за пчели на билкова основа - Ноземат херб плюс и Имуностарт херб. Започнах третиране по схема 4 пъти по 200 мл сироп + 10 мл от продукт. Така през 2018 г. успях да спра измирането на семействата и да възстановя загиналите.

През настоящата година започнах още през м. февруари, като продуктите смесвах с медно-захарно тесто. През м. април третирах семействата с продуктите и със сироп още 4 пъти. Резултатите не закъсняха. Семействата се развиха много бързо. За да предотвратя роене правех отводки и закупувах пчелни майки. И ето още един проблем. Две от купените майки заработиха много бавно и последва прошарено пило. В продължение на 5 последователни дни ги третирах с по 10 мл Имуностарт херб + 200 мл захарен сироп. В момента и този проблем е решен – майките работят перфектно.

Ако имате тези проблеми използвайте продуктите Ноземат херб плюс и Имуностарт херб – ще останете доволни. Благодарение на тях аз имам силни семейства, от които извадих и пчелен мед.” - Иванка Вълчева
Да не забравяме и вароатозата - заболяване, широко разпространено сред пчелните семейства. Сега е времето, в което трябва да преценим с кой ветеринарномедицински продукт (ВМП) да третираме. Основното правило е към този ВМП да не е създадена резистентност (чувствителност) на акара и да се спазват препоръките на производителите за дози и начин на прилагане.

Очевидно е, че билковите продукти оказват своето положително влияние върху организма на пчелите. Това са продукти от природата, като компонентите им са правилно подбрани и комбинирани. С тях може да се осигури добро здраве на пчелите. Използването на билкови продукти при хората отдавна е тенденция. Пчелите също се нуждаят от подкрепа, особено когато искаме да получим от тях чиста продукция, без замърсители. Чрез опазването на пчелите ние опазваме живота около нас. ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ ПРИ ПЧЕЛИТЕ СА БЪДЕЩЕ БЕЗ АЛТЕРНАТИВА!


Източник: в-к "Пчела и кошер"

Коментари (9)

  • Отговори (8) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Август, 13:16

    Човека е най-големият враг на пчелите.

  • Отговори (7) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Август, 14:40

    Браво на леля Иванка . Пчелар от много години!

  • Отговори (3) (4)
    3. добавен от: Анонимен 19 Август, 21:33

    Колкото по малко се рови един кошера е по добре за него.Не вярвам на тези продукти,всичко е реклама за пари.Имам наблюдения в Трудовец,пчеларите масово подхранват семействата със зхарен сироп по време на медосбора.Това е недопустимо.

  • Отговори (4) (1)
    4. добавен от: Анонимен 20 Август, 09:59

    А като започнат да умират какво да ги правим , да ги оставим ли ?

  • Отговори (4) (0)
    5. добавен от: Анонимен 20 Август, 10:34

    Пчеларите са определена група хора с много любов и търпение в душиите.Търговци са тези дето поят пчелите с захарен сироп и продават уж мед.са

  • Отговори (2) (2)
    6. добавен от: Анонимен 20 Август, 12:54

    Едно пчелно семейство( силно) изяжда на година 200-300 литра нектар, че е дал 5 литра сироп чудо голямо.

  • Отговори (4) (0)
    7. добавен от: Анонимен 20 Август, 13:17

    Проблема е че не дават по 5литра сироп ,а по много повече . Правят чиста глюкоза от пчелите по този начин.

  • Отговори (1) (1)
    8. добавен от: Анонимен 20 Август, 23:29

    Много разбираш 7,от глюкоза-прави и ти!

  • Отговори (2) (0)
    9. добавен от: Анонимен 21 Август, 08:33

    Ето много се обиждате някой хора като се каже истината . Има производители на мед , чиито мед не става за абсолютно нищо освен за глюкоза . Но искат по 10лв на буркан .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete