Петък, 19 Април 2024, 13:01

Погребват Ким Чен Ир

28 Декември 2011, 14:01
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1680 0


Днес ще бъде погребан севернокорейският лидер Ким Чен Ир, починал на 17 декември. По решение на държавната комисия за организиране на погребението на него няма да бъдат допуснати чужди делегации.

На церемонията, която ще се състои на централния площад на Пхенян - носещ името на основателя на Корейската народнодемократична република, бащата на Ким Чен Ир - са поканени обаче представителите на дипломатическите представителства, предаде ИТАР-ТАСС.
Ковчегът с тялото на Ким Чен Ир ще бъде поставен в Кимсусанския мемориален комплекс, където е положен и баща му - Ким Ир Сен.
 
Церемонията за прощаване със севернокорейския лидер Ким Чен Ир вече започна в столицата Пхенян, съобщи ИТАР-ТАСС. Централната телевизия на Северна Корея излъчва предварително подготвени предавания във връзка с погребението, сред които е документалният филм "Сияйната история на Великия Вожд". Показани бяха и кадри, заснети вчера в мемориалния комплекс Кимсусан - на тях се вижда как най-малкият син на Ким Чен Ир и негов наследник - Ким Чен-Ун, отдава почит на баща си в дълбок поклон пред саркофага му.
 
Според РИА Новости след погребението траурният кортеж ще премине по улиците на Пхенян, за да могат столичани да се простят с вожда си, управлявал 17 години 24-милионната държава.
 
По време на церемонията за прощаване с баща му - основателя на КНДР Ким Ир-сен, през юли 1994 г. близо 2 милиона севернокорейци ридаеха и открито даваха израз на скръбта си из улиците на града, припомня ИТАР-ТАСС.
В гробницата ще бъдат изложени автомобилът на Ким Чен Ир, вагон от легендарния му брониран влак, дрехи на покойния лидер и работното му бюро, съобщи агенция Йонхап, цитирана от сайта Нюзру.
 
Наблюдателите се питат дали на церемонията ще говори Ким Чен Ун, станал вече "лидер на партията, държавата и армията". Самият Ким Чен Ир запази скръбно мълчание на погребението на баща си Ким Ир Сен през 1994 г.
Анализатори обърнаха внимание, че край ковчега на Ким Чен Ир - поне официално, все още не са се появили останалите двама синове на покойния лидер - Ким Чен Нам и Ким Чен Шул.
 
Утре сутринта на централния площад в Пхенян, носещ името на Ким Ир Сен, ще се състои масов траурен митинг, в който се предвижда да участват към 100 хиляди души. Те ще положат клетва за вярност пред приемника на Ким Чен-ир - Ким Чен Ун.

Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete