Петък, 26 Април 2024, 01:05

Погват здраво убийците на пътя

5 Март 2012, 13:25
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3007 1


Драстични мерки срещу убийците на пътя набелязаха родителите на деца загинали при ПТП и депутати от управляващото мнозинство.

Ще се обмисля завишаване на долната граница за наказанията при убийство на пътя. Ще се регламентира и наказанието за шофьорите убийци, отнели човешки живот, дори на тротоар или спирка.

В промените е заложено и отмяна на възможността споразумяване между подсъдим и прокуратурата.

В листовките, които кандидат шофьорите решават, ще влязат и въпроси за наказанията, които ги очакват при безотговорно поведение на пътя.

Интересът към събитието бе толкова голям, че се наложи някои депутати да стоят прави по време на дискусията, продължила повече от час и половина. Идеята на управляващите е, обсъдените днес промени, да бъдат гласувани в пленарна зала възможно най-скоро.

Участниците в дискусията се съгласиха шофьор, причинил смърт при ПТП да няма право да напуска страната до приключване на процеса. „Постарали сме се да отговорим на очакванията на обществото.", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

По думите му никой не е застрахован от пътен инцидент. „Когато се случват такива инциденти, законодателството ще бъде адекватно.", обеща той. За нас е важно да намалим жертвите на пътя и да ограничим ПТП-тата, допълни той.

Цветанов призова да се гледа на направените днес предложения като на неотложни законодателни мерки: „Надявам се това да доведе до ограничаване на загиналите на пътя", посочи той.

„Трябва да защитим пешеходците и тези, които спазват правилата за движение", смята силовия министър.

Той определи думите на зам.-главния прокурор - Валери Първанов като тежко несъстоятелно изказване. „Важно е не какво казват представителите на дадена институция, а какво се приема като законодателство", смята обаче министър Цветанов.

„Правораздаването трябва да бъде адекватно и да защитава обществения интерес", подчерта силовия министър. „Това, което сме поели като ангажимент, ние ще го направим", заяви той.

„Тези промени няма да решат проблема, но могат да допринесат за една по-адекватна реакция на това, което се случва на пътя", заяви председателят на вътрешната парламентарна комисия - Анастас Анастасов.

Той категорично се обяви за по-висока наказателна отговорност - за причиняването на катастрофа на пешеходна пътека, както и при употреба на алкохол или наркотици. „Една от основните причини за ПТП е безотговорното отношение на пътя и високата скорост", категоричен е той.

Ангел Борисов, един от родителите, загубили детето си при катастрофа, представи списък на споразуменията между прокуратурата и безотговорните шофьори. От този списък става ясно, че от затвора са се отървали шофьори, убили човек след употреба на алкохол, избягали от местопроизшествието или без книжка.

„Г-н Първанов (зам.главният прокурор, б.р.) се държа крайно непрофесионално", заяви Мария Димитрова, майката на убитата на пешеходна пътека Валя от Бургас. Според нея зам.-главният прокурор Валери Първанов днес е трябвало да бъде в залата и да и им се извини лично.

Недостойно е да се държи по този начин", смята още тя.

„А затегнахте колана, за което хиляди благодарности!", обърна се тя към министъра и депутатите.



Източник: www.news.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: agresiven 6 Март, 09:03

    А какво стана с онова педалче,Радуловия син,или парите на Гунински оправиха нещата :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete