Четвъртък, 25 Април 2024, 18:11

Политиката на строгите икономии може да разпадне валутния съюз, предупреди Оланд

29 Март 2013, 13:16
(0) (0)
Свят - Политика
Прочетена: 947 0


Политиката на строги икономии в страните от еврозоната крие риск да доведе до разпадане на валутния съюз, предупреди френският президент Франсоа Оланд в интервю за обществената телевизия Франс 2, предаде ИТАР-ТАСС.

"Мой дълг днес е да кажа на европейските ръководители, че безкрайното продължаване на политиката на строги икономии крие риск да доведе не до намаляване на дефицита, а до формиране на непопулярни правителства, които в определен момент ще се превърнат в лесна жертва на популисти", каза Оланд и даде примери с Италия и Гърция.

В интервюто той обяви още, че компаниите ще трябва да плащат 75-процентов данък върху заплатите над един милион евро годишно, след като планът му за налагане на "супер данък", който щеше да засегне хората с високи доходи, бе отхвърлен от Конституционния съд. Той предвиждаше със 75-процентова данъчна ставка да бъдат облагани доходите от над 1 милион евро годишно.

Според Оланд прехвърлянето на данъка върху компаниите би било начин, чрез който най-заможните французи да бъдат накарани да помогнат за преодоляване на кризата.

"Придържам се към своето обещание", каза Оланд по време на едночасовото интервю, насочено да убеди френския народ, че той прави всичко възможно, за да стъпи икономиката отново на крака.

Предложеният данък все пак трябва да получи одобрение от парламента, посочва АП. Френският лидер обеща, че въпреки усилията, които полага да намали бюджетния дефицит в обстановка на икономическа стагнация, на домакинствата през тази и следващата година няма да бъдат налагани нови данъци и няма да има данъчни увеличения за тях.

В интервюто Оланд засегна и външнополитически въпроси, сред които темата за Сирия. По думите на президента ситуацията в Сирия все още е прекалено несигурна, за да бъде доставяно оръжие на бунтовниците - идея, която Франция подкрепя в дългосрочен план, предаде Ройтерс. Франция няма да доставя оръжия в Сирия, докато не стане "сигурно, че те ще бъдат използвани от членовете на легитимната опозиция". "В момента нямаме такава гаранция", заяви Оланд, предаде БТА.

Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete