Вторник, 16 Април 2024, 08:07

Полицейски служители от РУ на МВР-Правец с лекция и демонстрация в ОУ"В.Левски"

16 Октомври 2018, 15:16
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3142 11


Учениците от I-ви „А” и I-ви „Б” класове на ОУ”В.Левски” град Правец днес проведоха в часа на класа беседа на тема "Пътна безопасност, правила за движението по улицата и безопасна игра". Лекцията бе изнесена от екип на  РУ на МВР град Правец - Ст.инспектор Петър Иванов, Началник „Охранителна полиция”, Мария Василева - Младши полицейски инспектор и младши автоконтрольор Цветелин Хаджийски.

Децата отговаряха на въпроси като – знаят ли пътя до училище, какво трябва да направят на едно кръстовище, как трябва да пресичат и когато топката за игра попадне на пътното платно, как трябва да си я вземат обратно. Ст.инсп. Иванов обясни, че трябва да се огледат и бързо да преминат на отсрещния тротоар. Той изпита досетливостта на децата, дали знаят какво обозначават цветовете на светофара. Той наблегна на обстоятелството децата, тръгвайки за училище, да не се отклоняват от маршрута, по който с родителите си друг път са преминавали, както и никога да не разговарят с непознати хора. „Докато сте малки не го правете, както и не се качвайте в автомобил при непознати”.

„Вече започва да се стъмва по-рано и се появяват мъгли , затова трябва много да внимавате, когато пресичате пътното платно. Когато има пешеходна пътека, трябва да се движите по нея, а когато няма такава, трябва да се огледате хубаво наляво и надясно, след което пресичае максимално бързо, защото ако има автомобил не е гаранция, че той може да спре навреме”, обясни ст.инспекторът. При лоши атмосферни условия - сняг или дъжд, той каза, че трябва да внимават да не паднат на пътното платно.

Мл. инспектор Мария Василева добави, че при лошо време учениците могат да поставят светлоотразители на раниците си и да обличат светли връхни дрехи, за да могат да бъдат видени от автомобилите и камионите. „Знаете, че по улиците има много неправилно спрели автомобили и вие нямате видимост. Затова трябва да изберете по-широко място за пресичане”, добави мл.инспектор. Тя обясни, че движението пеша и с колело до училище става задължително само по тротоара. В редки случаи това може да става и на пътното платно – плътно до тротоара и срещу движението на МПС-та. Мл.инспектор не пропусна да отбележи, че при управление на велосипед децата трябва задължително да поставят и каска. Тя попита колко от тях притежават такива. На следващо място припомни, че децата трябва да пътуват в автомобила на родителите си в определените за тях столчета, като задължително трябва да поставят и колан. „Когато се случи неприятен инцидент, при повечето случаи това е грешка на родителите. Те забравят много често да сядате отзад и да слагате коланчета. Но вие вече знаете, така че те и да забравят това нещо, вие ще ги подсетите”, добави мл.инсп. Василева. Тя подчерта, че при спешни случаи на пътя (катастрофи или нападение над човек), ако не присъства на мястото възрастен човек, децата могат да подадат сигнал на национален тел. 112. „Всеки ден по новините се излъчват последствията от катастрофи, а те са вследствие на неразумно или бързо каране от страна на възрастните”.
Цветелин Хаджийски пък каза на първокласниците да подсещат редовно родителите си да поставят колани или да не карат бързо, защото в противен случай подлежат на глоби.

От залата първокласник попита, когато пресича улица, дали трябва шофьорът на идващ автомобил да му направи път. „Когато идва колата, тя трябва да ви даде път, а вие се огледайте отново и тогава преминете”, отговори Хаджийски. Той посъветва децата никога не тичат по пътното платно. Друго дете попита дали е правилно, когато приближава автомобил, то да изчака. Полицейският служител каза: „Точно така, трябва да се уверите, че няма такъв”, като наблегна че безопасността означава неприбързани действия от страна на пешеходеца. Пред тях той заяви,че учениците е необходимо да слушат учителите си по отношение придвижване по улицата, тъй като именно те са отговорни за тяхната безопасност.

Ст.инспектор Петър Василев заяви, че полицаите, които стоят пред училище са затова да бъдат в помощ на учениците.
След беседата служителите на полицията в град Правец показаха на първокласниците служебен автомобил на Районното управление на МВР. Те извършиха пред любопитните им погледи светване на светлини и включване на сирената. Бе дадена възможност на децата да седнат вътре в автомобила.


Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (1) (1)
    1. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 16:00

    браво

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (4) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 16:49

    Поне се научете да снимате...селяндури.

  • Отговори (2) (1)
    4. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 16:54

    2 простак си голем

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (0) (1)
      1. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 22:06

      Какво искаш, от полицаите на Правец .Хората си вършат работата .

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 22:12

    Де да беше така.....

  • Отговори (2) (0)
    8. добавен от: Турист 16 Октомври, 22:23

    Тия си говорят, кервана си върви! Вече почнаха и върху пешеходните пътеки да спират! Особено около Зелената къща! Особено некои общински съветници!
    Колега Инспектор, нали се разбрахме! А? Бъди твърд, вкарай ред при 'първенците', покажи пауър!

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 17 Октомври, 15:09

    Стига с тоя съветник, остави го да живее.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete