Четвъртък, 28 Март 2024, 20:49

Полицейски служители от РУ на МВР-Правец с разяснителна кампания срещу телефонните измамници

17 Октомври 2018, 13:54
(1) (1)
Правец - Новини
Прочетена: 2323 4


Зачестилите телефонни измами спрямо възрастните хора бе повод днес полицейски служители на РУ на МВР-град Правец да посетят Пенсионерски клуб с. Разлив, с цел разясняване на мерките от страна на полицията за предотвратяване на този вид тежки престъпления.
Засегнати бяха механизмите, по които се случват измамите и начина, по който може да се противодейства. Първият механизъм, който използват измамниците са телефонните указатели. Другият механизъм е да се представят за полицейски служители, които искат пари, за да хванат самите телефонни измамници. Третият сценарий е, когато се представят за разследващи журналисти от голяма телевизия - Нова телевизия, bTV и т.н.

Преобладаваща част от лицата, които са измамени са в напреднала пенсионна възраст - над 65 г.”Това е сериозен проблем, по който работи цялото ръководство на МВР. Пускат се различни мероприятия, постоянно се работи по оперативен път, с явно присъствие и негласни проверки, с разпространяването на материали в публичното пространство. Последният такъв случай стана преди 2-3 седмици”, посочи старши инспектор Петър Иванов. Той бе придружен от инспектор „Криминална полиция” Людмил Павлов и мл. експерт Мирослав Тодоров.

Инспектор криминална полиция Людмил Павлов обясни, че постоянно се говори на тази тема, но все още има хора, които продължават да се поддават и стават жертва на тези измами. „Измамниците взимат телефонните указатели и започват да звънят на ред, докато започнат да водят разговор с някого. Първият начин, по който работят, това е, че е пострадал техен близък – или в катастрофа и ли в някакво бедствие. Това винаги стресира хората и на ниво подсъзнание те престават да разсъждават нормално”, обясни инспектор Павлов.

По отношение на противодействието на трите механизми на ало-измамниците инсп. Павлов даде указания на пенсионерите. Първото нещо е да се запази самообладание, когато съобщят по телефона, че близък на семейството е пострадал. След това незабавно трябва да се позвъни в полицията или на самия близък човек, за когото измамниците твърдят, че трябва да дадат пари. „Хората, които могат да ви дадат най-ясна и точна информация, това са служителите в полицията”.
В РУ на МВР-Правец номерът е 22-02, припомни инспекторът. На него полицаите в общината най-бързо могат да реагират. Другият номер е 112.
По отношение на втория случай, когато се представят за полицаи и уверяват, че ще направят разследване да заловят бандитите, инсп. Павлов заяви, че полицията всъщност не действа по този начин. „Възползват се от вашето доверие към нас. Един полицай на РУ никога няма да ви се обади да ви поиска пари по телефона. Няма да ви поиска и на живо.”, категоричен бе полицаят. Един от начините да се противодейства, е потърпевшият да се обади незабавно в полицията и да поиска полицай да посети дома му. Тогава полицаят ще дойде с патрулираща кола и няма да бъде цивилен. Инспекторът обаче предупреди, че е твърде възможно измамниците да започнат да фалшифицират полицейски значки или легитимиращи ги документи.

Обикновено телефонните измамници действат с първия механизъм, като измислят лична трагедия на човека, на когото се обаждат. Често пъти се лансира твърдението, че близък или роднина е участник в катастрофа и той трябва да даде определена сума пари, за да излезе от инцидента. „Въвеждат ви в един смут и една паника, и е нормално да стане някакво объркване във вашето съзнание. Затова имайте в предвид, че това е измама”, предупреди ст.инспектор Петър Иванов. Според него телефонните измамници могат да използват имена дори на прокурори, тъй като те са публично достояние. Но той посочи, че полицията не действа така за разкриване на телефонни измами, още повече да звъни на хората и да ги предупреждава.

На следващо място полицейските служители предупредиха пенсионерите да не подписват договори.
Полицейските служители предупредиха още, че телефонните измамници използват предплатени карти от много страни на Европейския съюз, от типа на прима карти. Това са Холандия, Филандия, Норвегия, Румъния, Австрия. Лицата, които ги притежават трудно могат да бъдат установени, посочи инсп. Иванов. По думите му село Разлив е много уязвимо спрямо този вид тежки престъпления, тъй като се намира в близост до магистрала „Хемус” и престъпниците много бързо могат да излязат от района, от различни посоки и е много трудно да бъдат засечени веднага.
Възрастните хора дадоха предложение да се поставят камери на възлови места, за да могат да бъдат засичани автомобилите на измамниците. В отговор ст.инсп. Иванов заяви , че от Агенция „Пътна инфраструктура” увеличават камерите на републиканските пътища. Пътят, който преминава през с.Разлив е главен път I-3 (старият път София-Варна).


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (1) (1)
    1. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 11:14

    Депсето вече е криминалист ....кога въглищар стана кога г....за му почерня.....

  • Отговори (1) (1)
    2. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 16:01

    Качествения човек където и да попадне успява! Успех на Людмил! Тая система много се нуждае от такива хора!

  • Отговори (1) (1)
    3. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 20:00

    Дано да ходи редовно на работа, а не като в училище от дъжд на вятър.

  • Отговори (1) (1)
    4. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 22:13

    Ееее ще се издигне в очите на Макето гледайки кой къде е паркирал и кой опусти конете.....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete