Събота, 20 Април 2024, 17:04

Положиха урни с пръст от военните гробища в Сливница и Гургулят в храм „Свети Седмочисленици“ - Велико Търново

26 Ноември 2020, 21:07
(0) (0)
Сливница - Новини
Прочетена: 741 0


Днес се навършват 142-годишнина от началото на военното образование в България и празника на Националния военен университет „Васил Левски“. На честването, провело се във Велико Търново, присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По случай годишнината в православния храм „Свети Седмочисленици“ в двора на НВУ бяха положени урни с пръст от военните гробища в Сливница и Гургулят (от времето на Сръбско-българската война) и в Прилеп (от времето на Първата световна война). Военният ритуал бе изпълнен от курсантите в тържествена обстановка в знак на почит към паметта на българските воини, загинали във войните за национално освобождение и обединение.

„За 142 години Националният военен университет се е утвърдил като основното висше учебно заведение, подготвящо кадри за Българската армия и Министерството на отбраната“, каза бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ, в словото си по повод празника. „Основен приоритет за мен е възпитанието на нашите курсанти – бъдещите командири на военните формирования, бъдещите лидери на армията и на държавата. Техният имидж и авторитет ще се градят на моралните навици и умения, които придобиват, на знанията, опита и всичко, което е нужно те да станат достойни офицери и пазители на нашите традиции. НВУ има особена характерна черта: Ние сме пазители на националните традиции; много пъти сме били съорганизатори и участници в национални ритуали“, посочи още бригаден генерал Иван Маламов. Началникът на НВУ подчерта, че предстои много работа по подобряване на научно-изследователската инфраструктура, спортните и битови бази, както и всичко, което е нужно, за да се изградят нормални и комфортни, съвременни условия на работа.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete