Петък, 26 Април 2024, 02:35

Поредна награда за община Костинброд!

8 Февруари 2019, 10:35
(1) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 967 0


Наградиха победителите в Националния етап на конкурса „Пожарникар на годината“.

Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов беше награден на Национално ниво в конкурса „Пожарникар на годината“ за 2018 година.
Домакин на мероприятието беше главен комисар Николай Николов, на който е възложена тежката, не лека и отговорна задача да ръководи Пожарна безопасност и защита на населението в България.

Кмета на община Костинброд беше с делегация от Общинска администрация- Костинброд, ръководителите на противопожарна безопасност и неговият баща, който е бивш пожарникар!
Гости на събитието бяха още г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, г-н Красимир Ципов - зам.-министър на Вътрешните работи,г-н Стефан Балабанов - зам.-министър на Вътрешните работи, г-н Михаил Златанов - началник на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи , гл. секр. На МВР - гл. секр. г-н Ивайло Иванов, зам. гл. секр. на МВР - гл.комисар г-н Георги Арабаджиев, дир. на главна дир. национална полиция - гл. комисар г-н Христо Терзийски, зам.-областните управители – г-н Николай Борисов и г-н Николай Николов.
Отличието за кмета на община Костинброд е за конкретен и съществен принос за осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението!
Националният конкурс „Пожарникар на годината“ има вече 24 годишна история. Той е една от формите за популяризиране дейността на органите, осъществяващи пожарна безопасност и защита на населението и издигане обществения авторитет на професията.

През предходния мандат 2011г. - 2015г., кметът на община Костинброд, като принципал на община Костинброд, участва в подготовката и реализирането на много и важни проекти, свързани със защита на населението и превенция от наводнения.

Бяха реализирани множество проекти със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Кметът участва в реализирането на подпорна стена на река Блато в Първи район, гр.Костинброд. Стената беше изградена в непосредствена близост до новия мост в Първи район - на място, където реката е излизала многократно. Г-н Младенов лично ръководи спечелването на необходимите средства през МКВП към МС, а след това и ръководи обектите:
- укрепване на речния бряг на река Белица в квартал “Захари Стоянов” /зад линията/ и стабилизиране на трафопост, който щеше да падне в реката и да остави цял квартал без ток;
- почистване на речното корито на река Крива, в с. Драговищица и с. Голяновци;
- почистване и удълбочаване на отливните канали на Слана бара, в която се оттичат дъждовните води от квартал Шияковци и бара Метилявец, в която се оттича язовир Маслово.
- За кварталите „Шияковци“ и „Маслово“ от първа копка до предаването на обекта, кметът е контролирал корекцията на 1.7 километра речно корито на река Блато, заедно с укрепването на три моста в двата квартала. С реализирането на водния цикъл на града над 7 километра реки бяха удълбочени и превърнати в отливни канали, като се подмени канализацията, се предотврати риска от наводнения в кварталите „Захари Стоянов“ , Втори район /централна градска част/ и Първи район.
- С удълбочаването на реките Белица и Блато, в рамките на проекта, бяха укрепени устоите и стабилизирани всички мостове по течението им в рамките на регулацията.

В настоящия мандат 2015г. - 2019г., чрез система от канавки, които бяха направени и свързани с бара Слана бара се предотвартиха наводненията в кв.“Маслово“ от повърхностните води от ниви и ливади и от минаващия покрай квартала напоителен канал.
Изгради се чисто нов мост над река Блато в кв.“Маслово“ на мястото на стария и изключително опасен за преминаване мост. Община Костинброд спечели средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и към днешна дата се реализира проект за мост над река Белица в квартал „Захари Стоянов“ /зад линията/, които е изключително необходим за махалата в града с ограничен достъп.
Кметът на община Костинброд участва, съвместно с кмета на с. Петърч в превантивно почистване на река Сливнишка в селото.

За почистването на речните корита, общината спечели багер по проект за трансгранично сътрудничество България - Сърбия. За нуждите на полицията и пожарната, общината закупи модерен дрон, който като техника е зачислен и в областния план за защита при бедствия и аварии.
В настоящия мандат с общината и районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ създадохме, екипирахме и обучихме доброволно формирование „Феникс“, в което членуват 15 доброволци.
Бяха изградени съблекални помещения за формированието и за РСПБЗН - Костинброд.
Общината спомогна за реновирането на дежурната към пожарната и отпусна средства за отоплителна инсталация.
Активно се подпомага на ученическите отбори по противопожарна безопасност - в екипирането им и възможността да участват на областни и национални състезания.

През изминалата година отборите на областно ниво се състезаваха на стадион „Белица“, гр.Костинброд, където общината беше домакин, а месец по-късно отборът на Първо основно училище “Васил Левски” стана четвърти в националното състезание. В град Костинброд се състоя и областната среща за напредъка на доброволните формирования в Софийска област. За нуждите на формирование „Феникс“ и на пожарната, се закупиха пръскачки, духалки и др. инструменти , като тази година ще бъде закупена още техника за предотвартяване на пожари и аварии.
В края на 2018г., общината посрещна правителствена еврейска делегация, на която показа свършеното в пожарното дело и доброволчеството. Заместник - председателят на израелския парламент е и председател на комисията по пожарни дело и превенция на бедствия, аварии и кризи за Израел. Г-жа Нава Бокер беше възхитена от постигнатите резултати.

След всичко горенаписано, наградата за кмета на община Костинброд е напълно заслужена! Но това не е краят! Община Костинброд ще продължава да поддържа спокоен живота на жителите си! И ще се стреми никога повече да не се случат наводненията от 2010 година!

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete