Петък, 29 Март 2024, 14:33

Посещение на г-жа Магали Леонел, представител на Европейската комисия, Генерална дирекция Регионална политика и урбанизация” в Исторически музей-Правец

9 Ноември 2019, 18:32
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1373 0


Във връзка с посещение в Република България на представителя на Европейската комисия, Генерална дирекция „Регионална политика и урбанизация“ – г-жа Магали Леноел, на 7 ноември 2019 г. тя направи посещение на място в Исторически музей - Правец по проект „Развитие на туризма в трансграничния регион на България и Сърбия чрез създаване на туристически атракции и експониране на представителни културно-исторически обекти на Общините Сурдулица и Правец“, с референтен № CB007.1.11.151. Основната цел на посещението бе представяне на добрите резултати, постигнати чрез успешното изпълнение на проекта и запознаването на г-жа Леноел с една от добрите практики по Програмата за ТГС Interreg-ИПП България – Сърбия. Придружена от Стоян Канатов, Ръководител на Съвместния секретариат на Програмата Интеррег – ИПП България – Сърбия, г-жа Магали Леноел пристигна в Исторически Музей Правец в 13.30 часа на 7 ноември 2019 г. на среща с екипа по проекта. Разгледа с голям интерес експозицията на музея, запозна се с основните приоритети в дейността му, след което екипът направи кратка презентация на английски език на постигнатото и представи целите и резултати на проекта, партньорството между ИМ-Правец и община Сурдулица (Р Сърбия), устойчивостта и използване на резултатите след проекта, добавената стойност и ползи за местната общност. Основните резултати по проекта са реализирането на цялостна консервация и реставрация на два културно-исторически и музейни обекта в с. Видраре - Старо класно училище, открито през 1848 г. и Туняковски хан от 1820 г., които имат голям туристически потенциал, както и обновяването и обогатяването на музейните експозиции. Извършена е консервация и експониране на място и на археологическия обект "Останки от средновековната църква" Света Богородица " от ХІV в. и пo-ранните руини около нея” в с. Осиковица. Целта е те да се превърнат в атрактивни туристически дестинации.

По-късно гостите с голям интерес разгледаха макетите от експозицията „България на длан”, гостуващата изложба на Частен музей „Арете” - „Армията на бога” – колекция оригинали и копия на икони и стенописи, както и експозицията с колекция подаръци на държавния глава и Българската държава от цял свят в Музейния комплекс и Родната къща на Тодор Живков. Гостите отбелязаха, че са впечатлени изключително от видяното и от широко мащабната дейност и амбициозните цели, които си е поставил и осъществява колективът на Исторически музей - Правец.
Визитата завърши с посещение на място на двата реновирани по проекта музейни обекта в с. Видраре – Старо класно училище от 1848 г. и Туняковски хан от 1820 г. със скривалище на В. Левски. Госпожа Магали Леонел каза, че двата обекта имат дух и са наистина добро място за музей в оригинална среда от епохата на Възраждането.

В края на визитата г-жа Магали Леонел благодари за гостоприемството, изказа задоволство от видяното, пожела по-нататъшни успехи на музея в работата му по европейски проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество и каза „До нови срещи”.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete