Сряда, 24 Април 2024, 13:18

Посланикът на Южна Африка посети ОУ "Любен Каравелов" - с. Трудовец

24 Юли 2015, 17:09
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4332 57


Днес, 24.07.2015 г. ученици, учители и родители от ОУ „ Любен Каравелов” – с. Трудовец посрещнаха Н. Пр. Г-жа Ванеса Калверт - Извънреден и Пълномощен Посланик на Република Южна Африка. 
Към делегацията се присъедини и и г-жа Йонка Данова - представител на ЦМЕДТ „Амалипе”. Посещението е част от Кампанията на Амалипе „Заедно можем повече в училище ”, която обединява усилията на ученици, учители и родители за подпомагане на училищните дейности. Присъединяването на училището към инициативата е дело на директора – г-жа Мая Пенчева. Основната идея е ангажиране на родителската общност в училищния живот.
Гостите бяха посрещнати от директора на училището, кмета на с. Трудовец – Веселин Драганов, учители, родители и ученици, участващи в училищната Лятна академия. Те на живо представиха дейността на академията: рисуване на открито, моделиране, кулинарно ателие. Всички се насладиха на танца и песента, с които гостите бяха поздравени. Директорът, г-жа Мая Пенчева, още веднъж изтъкна целите на кампанията „Заедно можем повече в училище”, а именно приобщаването на родителите към живота в училище, тъй като по този начин те се ангажират с отношение, което предават и на децата си. Към кампанията се присъединиха родители и и ученици, като боядисваха оградата на училището, а други разчертаваха баскетболното игрище. В бояджииската дейност се включи и Н.Пр. Г-жа Ванеса Калверт, с което показа отново своята подкрепа. Г-жа Пенчева с радост отбеляза факта, че в училище е пълно с деца - бъдещи , настоящи и бивши ученици, както и деца от други населени места, гости в селото. Тя сподели, че доброволческата дейност на учители и родители е добър личен пример за децата в посока отговорно отношение към обществения живот.
Н.Пр. г–жа Ванеса Калверт бе впечатлена от голямото чувство за общност, изразяващо се в сплотяващата роля на училището: ”Ако имат щастливи деца, родителите са щастливи и общността върви като един смазан кръг... Виждам, че изграждането на холестично общество в България подобрява цялото общество.”. Директорът представи сградния фонд на училището, наблягайки на създадената благоприятна и безопасна среда за децата. Изтъкна и необходимостта от обновяване на базата, модернизиране на обучението и обособяване на мултимедийна зала. За целта ще се привличат средства от дарения и с доброволен труд ще се отремонтира помещението. При посещението на кулинарния кът, гостите бяха почерпени с парче торта, направена от децата, след което разгледаха класните стаи и учебните кабинети. На въпроса ни „Какви са мотивите на посолството за присъединяване към кампанията „Заедно можем повече в училище”, Н.Пр. г-жа Калверт поясни, че програмата, в която се включва южноафриканското посолство, е започната от бившият президент Нелсън Мандела, който 67 г. се е борил за освобождението на хората от Южна Африка. Според Юнеско, 18 юли е Денят на Мандела и правителството призовава всички да му посветят по 67 минути. „Аз съм тук от 1 г. и 4 месеца и реших, че моите 67 минути ще посветя на образованието...Ще продължи работата ни с организации като „Амалипе”, които се борят срещу дискриминацията за изграждането на едно хомогенно общество... Можем да сме свободни само тогава, когато се приемаме един друг и живеем в хармония... А образованието, на което аз се посвещавам, е начинът по който могат да се променят нещата и да няма дискриминация” – сподели посланичката. Тя ни разказа за образованието в тяхната страна и сподели намарението си да се установи партньорство между наши учители и учители от Южна Африка . В заключение отбеляза, че учителят трябва изцяло да е посветен в работата си, т.е., че е призвание да бъдеш учител.
Г-жа Пенчева отбеляза , че в училището работи едно активно училищно настоятелство, като представи неговия председател - Анелия Йорданова. То изцяло подкрепя програмата за развитие на училището, а Лятната академия е част от програмата му , като дейностите се ръководят изцяло от доброволци.
Гостите подариха на училището книги за обогатяване на библиотечния фонд. Г-жа Пенчева изтъкна факта, че намеренията ни са насочени към организиране на различни събития в училищната библиотека, с които да провокираме интереса на децата към книгите и да ги стимулираме да четат . В знак на винимание и благодарност за подкрепата, г-жа Пенчева подари на гостите сувенири, изработени в училището и отправи покана за нови срещи. На сбогуване бе направена обща снимка на входа на училището.
В летописа на ОУ”Любен Каравелов”- с. Трудовец, този ден ще остави един прекрасен спомен.

Източник: balkanec.bg

Коментари (57)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Юли, 21:06

    Ало злобарите, защо не коментирате?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Юли, 21:18

    Коментираме само успехите в учебния процес, а не прояви изкуствено създадени , за да създават изкуствен имидж! Г-жо №1

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Юли, 23:23

    Не ни беше дадена възможност да коментираме, №1.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Юли, 02:25

    Тая мая и драганов не ги ли изгониха вече?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 25 Юли, 06:01

    Алоооо, злобарите, а вие какво сте направили освен да тролите? То така е най-лесно! Че вземете да отидете да поработите малко и вие. Браво, Мая! Продължавай все така! Щом има хора да плюят значи се случва нещо смислено :D

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Юли, 07:16

    Мая Пенчева да ти имам усмивката

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Юли, 07:19

    До номер 5 маминото ми синче мама добре те е научила да ме защитаваш бивате гордея се с теб,Точно така защитаваше един долен крадец ИВО КАМЕНОВ БРАВО

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 25 Юли, 07:21

    До 5 щом хората плюват така по Мая Пенчева значи нищо не става от нея

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 25 Юли, 07:27

    До 8 как така не става с тази визия може да плаши гаргите на лозето на Иво Каменов

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 25 Юли, 07:42

    До 2 съгласна съм теб

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete