Петък, 29 Март 2024, 16:21

Постановката „Муа у тупан” или 20 г. театър „Цветан Станков”

19 Май 2016, 20:59
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 3199 0


На 19 май, четвъртък, в залата на НЧ „Иван Вазов-1947г.” беше представена премиерата на постановката „Муа у тупан”. 
Постановката е специална за костинбродския театър „Цветан Станков” с това, че по този начин се отбелязва и 20-годишнина на театъра, пожънал безброй успехи в страната.
Именно такава статистика беше предложена на зрителите преди началото на спектакъла – над 40 постановки, многобройни първи места, награди на публиката и редица призове е печелил през годините театър „Цветан Станков”.
"Муа у тупан" не е някакво завързано френско заглавие, а бъл­гарска комедия за човека и неговия свят или за мухата в тъпана. Известният наш драматург и сценарист Боян Папазов написва този фарс преди трийсетина години, но той продължава да звучи съвременно, защото авторът майсторски е уловил най-важното от нашата народопсихология. В повече от случаите, човек бъзука като муха в тъпан и е подчинен на най-нисшите си страсти - „ручанье", пие­нье", „гнявенье" и „тепанье"... Единици от същия този граовсхи народ, обаче, се противопоставят, търсят, жертват се, наистина обичат, вземат съдбата си в свои ръце и успяват да излязат от тупана! Сатиричното се отмества от една тънка лирична струйка в чепатия български характер, която опитомява проблемите и ги извисява. Защото бълга­ринът е обречен на Космо­са, на звездите и стои висо­ко по рождение и по ген. Главният герой, подбуден от своята изгора, тръгва „по свето” - да търси отговорите на трите вечни въпроса: „Кой си ти, от дека идеш и дека, че одиш?” По пътя си среща разнообразни зоологически индивиди – „залупеняци”, „улаветини”, живи „мрътавци” и „измекяри”. Тази комедия – смешавица е забавна, защото с езика на любопитния ни народен шопски диалект, говори за трагикомичните абсурди в нашия личен и обществен живот.
Постановката е дело на Милослав Милославов, а участници са: Йорданка Кръстанова, Седефка Николова, Рени Додева, Лилия Микова, Стефка Кръстанова, Елена Иванчева, Александра Янева, Калин Божилов, Стефан Милков, Михаил Добрев, Слав Вавов, Мирослав Ангелов, Ангел Димитров.
В костинбродската премиера умело си сътрудничиха "ветераните"-театрали с редица нови и млади попълнения. Резултатът е пъстра смесица от герои, пленяващи със своята простота на образа и цветущ диалектен изказ.
След края на постановката се прочетоха поздравителни адреси от министър-председателя Бойко Борисов и Поли Карастоянова, председател на парламентарната комисия по култура и медии. Председателя на  НЧ „Иван Вазов-1947г.” г-жа Крилашка поздрави всички театрали, след което кметът на община Костинброд Трайко Младенов сподели своите впечатления и трепети от голямата сцена, когато все още е бил самодеец и каза, че все още се чувства част от голямото семейство на театралите в Костинброд. Той поднесе и огромен букет на всички участници.
Представител на културния център от сръбския град Димитровград поздрави костинбродския театър и пожела успех. На сцената бяха поканени всички бивши и настоящи членове от екипа на театър „Цветан Станков”, като бяха раздадени и почетни грамоти за принос към дейността му. Специална грамота се даде посмъртно и на патрона на театъра Цветан Станков, който преди години напусна този свят. Пълната зала в Костинброд показа, че театралното изкуство и традициите в тази област имат почва в града и ще продължават да дават плодове!

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete