Четвъртък, 28 Март 2024, 16:57

Пожаро-тактическо учение в Правец разигра взаимодействие на спасителните сили от последствията при земетресение

27 Ноември 2018, 14:01
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3367 13


Пожаро-тактическо учение се проведе днес  от 10.00ч до 14.00ч в района на хотел РИУ Правец и  язовир „Правец“ с участието на сили и средства на РДПБЗН София, сектор СОД при СДПБЗН, РДПБЗН Пловдив, РДПБЗН Перник, РДПБЗН-Kюстендил и съставни части на Единната спасителна система от Софийска област.

В учението  взеха  участие още: Община Правец, РДПБЗН-София, сектор „СОД“ при СДПБЗН, Областна дирекция на МВР-София, Център за Спешна медицинска помощ гр. Правец, Български червен кръст – Софийска област, доброволци от доброволни формирования при Община Правец и Етрополе.

Събитието бе предшествано от официално откриване в Конферентната зала на хотел РИУ-Правец, на което Комисар Георги Иванов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ представи гостите и ръководителите на днешното учение - Зам.областният управител на Софийска област Николай Николов, кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, зам.кметът на община Правец Васил Симеонов, ст.комисар Красимир Шотаров – директор на дирекция „Оперативни дейности“, Ст.комисар Николай Спасов – директор на ОДМВР, директори на Регионалните дирекции и др.

„Природните катаклизми са едно предизвикателство и ние трябва да ги посрещнем подготвени“, каза зам.областния управител Николай Николов. Към служителите на Районните дирекции той демонстрира уважение, като подчерта, че им има огромно доверие, мотивирайки се, че винаги „на първа линия , когато се случи нещо, сте вие, а след това е полицията и Спешна помощ“. „Повече пот в учението, по-малко кръв в боя“, бяха последните му думи, като пожелание, които Николов отправи към пожарникарите и им пожела успех към всеотдайната им подготовка.

„Видял съм лично какъв висок професионализъм показвате, колко бързо, смело и адекватно реагирате в ситуации, в които от вас зависи живота на хората“, това заяви кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов. Той изрази мнение, че под ръководството на комисар Иванов има едни доблестни мъже и им пожела здраве и кураж.

Учението разигра взаимодействие на силите , вследствие на регистрирано земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер, с епицентър 60 км североизточно от София. Трусът е усетен в общините Ботевград и Етрополе, като щетите са най-тежки в Правец. В резултат на земетресенито се получава късо съединение в Кухненския блок на хотела. След разрастване на пожара до горните етажи, се получава сигнал от гости, че на 4-ия етаж четирима човека са пострадали и не могат да излезнат от стаята – един е в безсъзнание, един е със силна болка в левия крак и порезна рана на главата, останалите двама са с порезни рани на ръцете и тялото.

Комисар Иванов представи служители по управление на сценария и работни места,  които разиграха пожаро-техническото учение, както  следва:

Оперативен участък 1: Пожарогасене, спиране на газоподаването и прекъсване на ел.мрежата

Оперативен участък 2: Евакуация и спасяване на хора от горните етажи на хотела, оказване на първа медицинска и психологическа  помощ и наблюдение състоянието на копнструкцията

Оперативен участък 3: Изпомпване на водни количества с хидромоторна помпа за понижаване нивото на язовир „Правец“

Оперативен участък 4: Изграждане на изкуствена дига от чували с пясък до преливника на язовир „Правец“ с използването на машина за пълнене на чувала с пясък

Оперативен участък 5: Спасяване на деца и издирване на пострадал човек (техен баща), намиращ се в язовира (паднал във водата).



Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (2) (1)
    1. добавен от: Анонимен 27 Ноември, 17:36

    Я пак на кой етаж, къде видяхте 10 етажа в РИУ Правец.

  • Отговори (4) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Ноември, 19:19

    Що го нема Гуньо на снимките ми ботевградския кмет отпред.Пишкунта де е

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 15:44

      Той е в Брюксел!Решава национални задачи и познай кой е с него!

  • Отговори (7) (1)
    3. добавен от: Анонимен 27 Ноември, 19:47

    Това май повече на пиар за хотела прилича, явно има проблем с посещаемоста в този сезон

  • Отговори (4) (0)
    4. добавен от: Хипо 27 Ноември, 19:55

    Защо правите учение без пешкунтата да не е на лов друг път не правете така :) :) ;)

  • Отговори (6) (1)
    5. добавен от: От Етрополе 27 Ноември, 20:16

    БРАВО НА ПОЖАРНАТА В ПРАВЕЦ ЗА ПРИМЕР СА И ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ХОРАТА КОЙТО РАБОТЯТ В НЕЯ И ПО МАЛКО ИНЦИДЕНТИ !!! ПОЗДРАВИ И ОТ ГРАД ЕТРОПОЛЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ !!!

    • (0) (1)
      1. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 13:06

      Ако ти е много зор за него иди у тях.

  • Отговори (0) (1)
    6. добавен от: Опа 27 Ноември, 21:55

    Аи сиктир бе

  • Отговори (1) (1)
    7. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 10:04

    Браво на участниците от формированието в Етрополе. Правчани се учиха от нас етрополци и направиха доброволческо формирование.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 20:58

    Хора без работа!!!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 23:02

    Не разбрахме.С кой Гуньо е в Брюксел.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Хабиби 29 Ноември, 11:47

    Със пешкунтата каде без него :)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete