Вторник, 2 Юни 2020, 01:24

Позиция на БК Балкан относно предложение на президента на БФБ

29 Март, 19:27
(2) (1)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1438 19


Позиция на БК Балкан относно предложение на г-н Георги Глушков, президент на БФБ.

Във връзка с полученото писмо от президента на БФБ Георги Глушков в събота на 28.03.2020 г. и предложените два варианта за завършване на НБЛ, както и предстоящата среща за решаване бъдещето на първенството, БК Балкан се обявява за незабавно прекратяване на първенството и обявяване на временното класиране за окончателно.

Нарастващият брой на заразени с коронавирус в страната през последните седмици показва, че епидемиологичната обстановка се влошава драстично и изисква удължаване на всички ограничителни мерки в този смисъл и извънредното положение в страната. Така всички индикации сочат, че възможността за продължаване на първенството не би могла да се случи по-рано от месец юни 2020 г. и очевидно трябва да спрем. Продиктувани от всички тези факти нашето желание е за окончателно прекратяване на сезон 2019/20 на 30.03.2020 г. Безспорно доказателство са сериозността на ситуацията е и отлагането на двата най-големи спортни форума в света – Летните олимпийски игри и Европейското първенство по футбол.

Категоричната ни и ясна позиция е за обявяване на окончателно временното класиране, определяне на шампион и изключване на възможност за изпадащи отбори от НБЛ. Бихме искали да уточним, че тази позиция не е продиктувана от мястото, което заемаме в момента и бихме застанали зад това решение във всяка ситуация. Ние не виждаме логика в аргументите годината да бъде обявена за нулева. Едно такова решение би отменило и турнира за Купата на България, чието провеждане се организира на база на временното класиране в шампионата.

Една от основните причините за нашето искане е, че класирането в първенството е основен критерий, чрез който отборите получават право за участие през следващия сезон в европейските клубни турнири.

Сред основните доводи в подкрепа на нашата позиция е, че в българското първенство са изиграни достатъчен брой мачове, за да дадат основание за определяне на крайно класиране. До момента е проведено почти ¾ от първенството или 75% от редовния сезон като всички отбори са се срещали поне по два пъти. Няма как някой да е щастлив от безпрецедентната ситуация, на която сме свидетели, ние също не сме и като отбор с най-голяма посещаемост, търпим също огромни загуби, но смятаме, че заслужено сме първи в първенството в момента.

Не приемаме варианти за участие с различен състав от изградената селекция до момента, защото тя е направена на база позициите на всички играчи, както и бюджет на клуба. Против сме и за продължаване на НБЛ с по-малък брой участници, тъй като това би ощетило останалите български отбори.

Решението не би било прецедент, а аналог на десетки първенства в Европа, които също приеха за окончателни своите временни класирания. Сред тези страни са Литва, Белгия, Швеция, Украйна, Словакия, Босна и Херцеговина, Дания, Ирландия. Примерът в Белгия дори показва, че там са изиграни под 50% от редовния сезон от първенството, в Литва – 64%.

Като компенсация към играчи и фенове за дългия период без мачове, който предстои, БК Балкан предлага създаване на Лятна лига единствено с български играчи, чиято структура и период да бъде решена на по-късен етап. Смятаме, че това е удачен и полезен вариант за поддържане формата на играчите през лятото и запазване на тяхната мотивация. За отборите това би било възможност за стартиране на подготовка, тъй като е възможно началото на първенството също да бъде отложено за по-късен етап. Една подобна лига би компенсирала и зрителите като може да предложи и дори едно по-равностойно първенство.

Смятаме, че критичната ситуация, в която се намираме, не е причина да попаднем в ситуация, в която няма изход и адекватно решение. Всички искаме да се завърнем възможност най-скоро в баскетболната зала, но днес е време да оставим баскетбола назад и да помислим за здравето на всички. Класирането доказва, че заслужено сме първи, но тук спорът не е за победители. Становището ни е на база на морално и човешко поведение. За запазване здравето на нацията ни. С отговорност за всички.

29.03.2020 г.
БК Балкан

Източник: balkan-basket.com

Коментари (19)

 • Отговори (6) (12)
  1. добавен от: Анонимен 29 Март, 19:34

  Кой ви е питал за мнение - тези работи стават с лобита и пари, не с декларации по местните сайтчета

 • Отговори (12) (13)
  2. добавен от: Анонимен 29 Март, 19:35

  И ще бъдете ли щастливи от титла спечелена по този начин? Доводите са абсолютно нелепи и обявяването на шампион на този етап е напълно незаслужено, който и да е отбора!

  • (14) (7)
   1. добавен от: Анонимен 29 Март, 20:08

   В цяла Европа е така, само тук било нелепо, смешен си.

  • (2) (0)
   2. добавен от: Анонимен 31 Март, 13:01

   Коя е тази цяла Европа дето е така? Конкретизирай, че ми е интересно

 • Отговори (4) (8)
  3. добавен от: Анонимен 29 Март, 19:44

  Олигофрен, фен просто се признава моментното класиране, а не раздаване на медали и се признава за Евро турнирите, а и в Русия в волейбола е първи Новосибирск, а не Зенит.

 • Отговори (13) (6)
  4. добавен от: Анонимен 29 Март, 19:44

  Много добре изразена позиция.Трябва да я отстояваме.

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 29 Март, 19:46

 • Отговори (1) (5)
  6. добавен от: Анонимен 29 Март, 19:53

  И всички ли прекратли по горе посочените са НЕЩАСТЛИВИ?

 • Отговори (4) (0)
  7. добавен от: Анонимен 29 Март, 20:00

  №4, поздравления! И идеята за Лятна лига е чудесна!

 • Отговори (3) (7)
  8. добавен от: БББ 29 Март, 20:04

  Предлагам ,въпреки че сме на 1во място във временното класиране да отстъпим първото място на Левски Лукойл академик или както и да се казва този измислен отбор ,за да запазим живота и здравето на играчите.

  • (4) (4)
   1. добавен от: Анонимен 29 Март, 20:09

   Тити, Стойков и ЗлатЬОв това искат.

 • Отговори (1) (1)
  9. добавен от: Анонимен 29 Март, 20:23

  Е, това при вариант, че БФБ реши да продължи шампионата или отново отложи решението с 14 дни! Тогава ще призовем всички отбори да се откажат и да запазят здравето си!

 • Отговори (8) (6)
  10. добавен от: Анонимен 29 Март, 22:30

  На всички е ясно, че ще направят всичко възможно Балкан да не е шампион, с цената дори на обявяване на нулева година.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (13)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (1065)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (111)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (80)
70% Complete
Мир по Земята (164)
70% Complete