Петък, 19 Април 2024, 06:41

ПР компании към партиите: Не ползвайте тролове в интернет

17 Февруари 2017, 20:30
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 769 0


Пет големи ПР компании приеха декларация, с която се противопоставят на използването на платени или провокирани коментатори в в интернет, познати като "тролове"
Повод за позицията им е близкото начало на предизборната кампания.

Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА), Дружество на ПР специалистите към СБЖ, Българска академична асоциация по комуникации (БААК) и Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО) призовават всички партии да заявят ясно, че няма да ползват интернет тролове.

Обръщат се и към медиите и администраторите на страници и групи в социалните мрежи да модерират отговорно коментарите и да обявяват публично, когато има такива случаи.

„Практиката да се използват тролове е в пълно противоречие с етичните принципи в ПР и може да навреди сериозно. Това манипулира и ограничава свободата на избора – нещо, което трябва всячески да избягваме. Всички имаме нужда от честна и открита предизборна кампания, със сблъсък на идеи, а не на подмолни и вредни трикове“, заявиха Мануела Тотева - шеф на УС на БДВО, и Екатерина Димитрова - председател на УС на БАПРА.

В декларацията ПР специалистите се противопоставят категорично и на практиката на създаване и разпространение на фалшиви новини (fake news) и подчертават, че това е особено опасно в предизборна ситуация и може да повлияе негативно не само върху изкривяването на резултатите, а и върху отделни хора и техните репутации.

"Ние, професионалистите в сферата на комуникациите, водени от намерението постоянно да работим за чиста информационна среда и за възможности за свободен избор и съобразявайки се с етичните принципи и ценности, приети в Етичен кодекс на ПР специалистите в България. Вярваме, че тези действия ще допринесат за създаването на по-добра информационна среда и осъществяването на по-добре информиран избор", се казва още в декларацията.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete