Неделя, 18 Март 2018, 13:23

Правец ще чества два празника на 3-ти март

1 Март 2012, 00:11
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2028 3

134-години от Освобождението на България и традиционния празник-събор Тодоровден ще отбележат правчани на 3-ти март. По повод Националния празник,  Исторически музей Правец ще представи  постоянна експозиция на тема „Участието на правчани в Руско-турската освободителна война 1877- 1878 г. ”.      Същия ден ще бъде открита художествена изложба, включваща произведения от 17 керамични пана на Маргарита Иванова и 21 бронзови пластики на скулптура Спас Киричев. Музеят ще  се включи и в традиционния базар на площада с колоритно подреден щанд  от съдове троянска керамика и сувенири.
 От незапомнени времена на Тодоровден Правец празнува своя събор. Това  е първата събота след Сирни заговезни. Сведения за празнуване на събор в Правец има  още от началото на ХХ век, когато официалната власт публикува списък с панаирите и пазарите в България. По думите на Татяна Борисова, директор на Исторически музей, традицията на празника ни препраща в тъмните робски години в които, за да се сдобие човек с някаква стока, която не може да си направи и произведе сам трябва, да почака „сборът” на които ще дойдат търговци и производители от близо и далеч, за да си купи каквото му е необходимо. Тодоровден има своята проекция и в днешния ден на Правец и общината. Празникът продължава да се празнува по стар обичай, но обогатен с нови прояви. Всяка година в Исторически музей-Правец се организират тематични изложби, които са неизменна част от празника. Има ги и шарените сергии, и гнетените чушки с кълцан боб, и многото гости, песни, хора и веселие. Тодоровден още се празнува като Конски великден. Свети Тодор е почитан и като покровител на конете. По този повод в село Равнище се организират конни надбягвания. Първите надбягвания са проведени през 1938 г. по идея на местния търговец Тодор Бенчев. На надбягванията се събират хора от околните села. Събитието се превръща в празник за селото, общината  и населението на околните селища.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: Люто войвода 1 Март, 00:51

  Правец чества почти всички празници по две:

  На 1 януари се чества Нова година и бай-Василов ден.

  На 8 декември се чества студентския празник и Валентинов ден.

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: М.Малеева 1 Март, 09:56

  "Колкото повече, толкова повече" е казал Мечо Пух

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 1 Март, 11:07

  Правец, чак този път трябва сериозно да почерпите, даже и 3-ти празник има 3-ти март

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (41)
70% Complete
Не подкрепям идеята (50)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (99)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (96)
70% Complete
Нямам мнение (3)
70% Complete